Презентація "Рішення юридичних ситуацій з тем: "Правопорушення","Правовідносини".

Про матеріал
Презентація "Рішення юридичних ситуацій з тем: "Правопорушення","Правовідносини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рішення юридичних ситуаційз теми «правопорушення» та «правовідносини».

Номер слайду 2

.(15 б.)Анатолій Шумахер (16 років) працював офіціантом в кафе та мийником машин в автосервісі. На зароблені за рік у кафе гроші Анатолій придбавміні-байк, а на зарплатню, яку він отримував в автосервісі, купував дороге байкерське вбрання. Мати Анатолія звернулася до власника автосервісу, в якому працює хлопець, з вимогою видавати їй зарплату сина, оскільки вона одна виховує трьох дітей (Анатолія та двох його молодших сестричок) і її зарплатні не достатньо для забезпечення дітей їжею та одягом. Підприємець відмовив в задоволенні вимог матері. Чи має право Анатолій витрачати свою зарплату на власний розсуд?Який вид дієздатності має Анатолій?Охарактеризуйте обсяг цивільної дієздатності Анатолія. До якого органу потрібно звернутися матері, щоб обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком? Яке рішення цей орган повинен прийняти?Дайте правовий аналіз ситуації. Критерії оцінювання: 15б.:галузь права, що регулює дане питання – 1 б.;НПА, що регулює ці відносини – 1 б.;вид дієздатності Анатолія – 3 б.;обсяг дієздатності Анатолія, виражений у правах – 6 б.;правовий аналіз ситуації – 4 б. 

Номер слайду 3

Данні правовідносини регулюються нормами цивільного права. НПА: Цивільний кодекс України Анатолій Шумахер є неповнолітньою особою. Він має неповну цивільну дієздатність. Права неповнолітньої особи регулюються статтею 32 Цивільного кодексу України, де зазначено, що фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами. Але у статті 35 ЦКУ зазначається, що фізичній особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором може бути надана повна цивільна дієздатність. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду. З умов задачі ми не можемо зробити висновок, чи звертався Анатолій Шумахер до компетентного органу з питання надання йому повної цивільної дієздатності, тому будемо стверджувати, що дієздатність її неповна. Неповнолітня особа має право: 1) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини.2) здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.3) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами; 4) самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом; 5) бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи; 6) самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку).

Номер слайду 4

Підприємець відмовив матері Анатолія законно, тому що він не має права видавати заробітну плату іншим особам. Але мати Анатолія може звернутися до місцевого суду. Це питання регулюється частиною 5 статті 32 ЦКУ: «За наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки та піклування може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права. Суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права, якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття.»Суд розгляне обставини справи і за наявності достатніх підстав (а ними можуть бути скрутне матеріальне положення матері Анатолія та необхідність утримувати трьох неповнолітніх дітей) цей орган може обмежити неповнолітнього розпоряджатися своїм заробітком або позбавити його цього права і передати ці права матері. Окрім того треба зазначити, що Анатолій не мав права самостійно придбати міні-байк, бо згідно ст. 32. Цивільного кодексу України на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.   

Номер слайду 5

Визначте вид відповідальності в наведених ситуаціях:1)Петров Б. після святкування Нового року не з’явився на роботу .2)Іванов А. порушив громадський спокій, слухаючи гучно в квартирі музику після 22.00.3)Васильченко О. нецензурно лаявся у парку культури та відпочинку.4)Коваль К. проїхав на червоний світсвітлофору. 5)Жук В. Після розлучення з дружиною злісно ухилявся від сплати аліментів, стягнутих за рішенням суду, на спільну дитину.6)Молоді люди пили пиво на дитячому майданчику.7)Підліток необачно розбив скло у вікні на першому поверсі навчального закладу.8)Кудінов Д. їхав в тролейбусі без квитка.9)Невігласний М. ухилився від призову на строкову військову службу.10) Теліпайло Д. списав домашнє завдання в однокласника. 

Номер слайду 6

1) – дисциплінарна відповідальність 2) – адміністративна відповідальність3) – адміністративні відповідальність4) – адміністративні відповідальність5) – кримінальна відповідальність 6) -- адміністративна відповідальність7) – цивільно-правова відповідальність8) – адміністративні відповідальність9) – кримінальна відповідальність 10) відсутня юридична відповідальність

Номер слайду 7

Визначте вид дієздатності осіб: Визначте вид дієздатності осіб:а) Громадянин В., 13 років. б) Громадянка К., 19 років, інвалід І групив) Громадянин О., 25 років, визнаний судом таким, що зловживає алкогольними напоями, чим довів свою сім’ю до злиднів. г) Громадянка Т., 38 років, хвора на імбецильність (слабоумство). ґ) Громадянин С., 15 років. д) Громадянин Ш., 17 років, осуджений до позбавлення волі на 3 роки. е) Громадянка Б., 16 років, одружена. є) Громадянин Ю., 17 років, визнаний батьком дитини.ж) Громадянка З., 17 років, розлучена. з) Громадянин В, 16 років, зареєстрований як приватний підприємець. и) Громадянка Ф., 16 років, хвора на шизофренію (хронічне психічне захворювання).  

Номер слайду 8

Відповіді: А) Часткова. Б) Повна. В) Обмежена. Г) Недієздатна. Д) Неповна. Е) повнає) повнаж) повназ) повнаи) недієздатна

pptx
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
3909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку