Презентація "Юридична відповідальність"

Про матеріал
Презентація створена для супроводу уроку " Юридична відповідальність". Включає в себе і завдання на перевірку знань із даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПОНЯТТЯ, ПІДСТАВИ, ВИДИ Основи правознавства 9 клас

Номер слайду 2

Мета: розкрити зміст понять юридичної відповідальності, крайньої необхідності, необхідної оборони; ознайомити з видами юридичної відповідальності та принципами юридичної відповідальності; навчити ви­значати наявність підстав для притягнення до юридич­ної відповідальності, аналізувати події суспільного життя з точки зору права; виховувати поважне ставлення до за­конів і законності.

Номер слайду 3

Визначте, які із зазначених дій є правопорушенням:які із них є проступками,а які –злочини. Класифікуйте проступки. Учень перейшов дорогу у невстановленому місці Сусід О. позичив гроші сусіду В. пі відсотки. Сусід В. через зазначений час повернув сусіду О.позичену суму але платити відсотки відмовився. Троє підлітків побили у парку чоловіка, зламали йому ніс та руку. Робітник з’явився на роботі у нетверезому стані Учень не привітався із учителем Водій порушив правила дорожнього руху Через неуважність та недбалість робітник виготовив неякісні конденсатори За проведення операції хірург вимагав від родичів пацієнта 1000 євро

Номер слайду 4

Юридична відповідальність – це передбаченні законом і застосоване органами держави примусове обмеження або позбавлення правопорушника певних благ. Юридична відповідальність - це вид соціальної відповідальності, що полягає в застосуванні державою до правопорушника певних заходів примусу, передбачених санкціями правових норм.

Номер слайду 5

Ознаки юридичної відповідальності Порушення норм права Санкції – компетентний на це державний орган (суд, поліція,роботодавець,прокуратура Порякок притягнення до відповідальності чітко визначений і передбачений законом Відповідальність несе суб’єкт який вчинив правопорушення (фізична чи юридична особа)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Конституція україни

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ОБСТАВИНИ,ЩО ВИКЛЮЧАЮТЬ ЮРИДИЧНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: Непереборна сила Казус Крайня необхідність Необхідна оборона

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ОСОБЛИВОСТІ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ Неповнолітній (особа, яка не досягла 18 років), який скоїв злочин, не­стиме за своє діяння кримінальну відповідальність з 16 років. За деякі зло­чини (убивство, зґвалтування) передбачена відповідальність з 14 років. До дитини, що скоїла злочин у віці від 11 до 14 років, не можуть бути застосовані кримінальні покарання. Батьки такої дитини сплачуватимуть штраф до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (його розмір на цей час становить 17 гривень). У разі скоєння неповнолітнім адміністративного проступку, він нестиме відповідальність з 16 років (наприклад, за порушення правил дорожнього руху, за образливе чіпляння до перехожих, за порушення громадського порядку і спокою). Якщо неповнолітнім скоєне цивільне правопорушення (наприклад, на­несення майнової шкоди іншій людині), то обов'язок відшкодувати збитки настає з 14 років, за умови, іцо він має власне майно чи заробіток. За відсут­ності власного майна чи заробітку шкоду повинні відшкодувати його батьки.

Номер слайду 17

САМОСТІЙНА РОБОТА УЧНІВ ► Визначте, чи настане відповідальність у наведених ситуаціях: ♦ 2 жовтня 2007 року громадянин К. вчинив крадіжку на суму 90 грн і 12 жовтня того ж року був затриманий. 1 листопада 2007 року набув чинності закон, за яким крадіжка на суму до 500 грн не є кримі­нальним злочином, а тягне лише адміністративну відповідальність.

Номер слайду 18

ВІДПОВІДЬ: ГРОМАДЯНИН НЕ БУДЕ ПРИТЯГНУТИЙ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІД­ПОВІДАЛЬНОСТІ, ТОМУ ЩО ЗАКОН, ЯКИЙ ПОМ'ЯКШУЄ ЧИ СКАСОВУЄ ВІДПО­ВІДАЛЬНІСТЬ, МАЄ ЗВОРОТНУ СИЛУ.) (

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ПІДСУМКИ УРОКУ Ситуація Вид юридичної відповідальності Крадіжка державного майна Безквитковий проїзд у транспорті Невчасна поставка хліба до магазину Пошкодження парти в школі

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Параграф 7-8 підручника

ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
1449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку