Мета роботи - розглянути ботанічні та морфологічні особливості сої, дати загальне уявлення про грунтово-кліматичні умови степової зони проведення досліджень, здійснити огляд літературних джерел з даної теми .
Виконавець: Левченко Інна Олександрівна, учениця 9 класу Науковий керівник: Бубнова Катерина Валеріївна, вчитель біології, географії. Ріст, розвиток та врожайність гібридів сої в умовах господарства ДПДГ “Асканійське”
Номер слайду 2
Мета роботи - розглянути ботанічні та морфологічні особливості сої, дати загальне уявлення про грунтово-кліматичні умови степової зони проведення досліджень, здійснити огляд літературних джерел з даної теми . Об’єкт дослідження – культура соя – Glycine hispida (Mocnch)
Номер слайду 3
Завдання: Здійснити огляд літературних джерел з даної теми. Провести фенологічні, ботанічне, морфологічне спостереження за ростом та розвитком рослин сої. Провести спостереження за бобовою культурою в умовах вирощування ДПДГ «Асканійське».
Номер слайду 4
Актуальність роботи. В сучасних умовах реформування аграрного сектору економіки України у степовому регіоні гостро стоїть проблема ефективного використання зрошуваних земель. Не менш важливою проблемою є покращання агромеліоративного стану та підтримання родючості зрошуваних земель. Одним з методів підвищення ефективності використання рисових зрошуваних сівозмін є вирощування культур, які здатні давати конкурентоспроможну продукцію та за своїми біологічними властивостями дозволяють проводити зрошення поверхневим способом і забезпечують накопичення біологічного азоту у ґрунті. Найбільш повно цим вимогам відповідає така важлива для існування людства культура як соя.
Номер слайду 5
Культура соя – Glycine hispida (Mocnch) Мax. – трав’яниста однорічна рослина з грубим, стрижневим, порівняно коротким головним ке доходить до 2 м. Головний корінь товстішкоренем і великою кількістю довгого бічного коріння, яий за бокові лише у верхній частині на відстані 10-15 см від поверхні ґрунту. Тонкі корінці становлять близько 60% коріння, що вказує на міцність кореневої системи. Розміри, глибина і характер залягання кореневої системи залежать від особливостей сорту, типу ґрунту, його зволоженості і температури.
Номер слайду 6
Дослідження багатьох вчених показали, що елементами продуктивності рослин сої є число продуктивних вузлів стебла, число квіток у кисті, число запліднених квіток (зав’язаних бобів), число збережених бобів до дозрівання, число насінин у бобі, величину насінин (маса 1000 насінин).
Номер слайду 7
Основні дослідження і спостереження проводились в дослідах згідно загальноприйнятих методик:визначення температури ґрунту перед посівом;фенологічні спостереження;визначення польової схожості;визначення висоти рослин і площі листкової поверхні ; визначення вологості ґрунту, його твердості, щільності по фазах;визначення густоти стояння рослин весною і перед збиранням;визначення маси 1000 шт. насінин;визначення олійності, вмісту білка.
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сорт. Висота рослин, см. Ступінь вилягання,бал. Ступінь розтріскування бобів, бал. СкоростигліЮг -30 (St)10503 Фаетон9511 Харківська 7089572 Чернівецька 129811014 СередньоранніЮг 40 (St)12031 Аполон12001 Сонячна14552 Чернівецька 99532 СередньостигліВитязь 50 (St)14031 Деймос14030 Таблиця 3.2. Висота рослин та стійкість до вилягання і розтріскування бобів сортів сої різних групи стиглості
1. Одним із факторів, що суттєво впливає на врожайність сої та її якість є сорт. За даними Лисогорова С. Д., Ушкаренко В. О, дольова участь сорту у формуванні врожаю культури в умовах зрошення може складати 30-35% . Але такий високий вплив сорту культури залежить від дії комплексу умов (рівня родючості і вологозабезпеченості ґрунту, біологічного потенціалу сорту, агротехніки тощо).2. За даними дослідження ми рекомендуємо використовувати якісне насіння скоростиглої групи сорти Харківська 708 (30,38 білка та 18,54% олії) та Фаетон (29,06 білка та 18,17% олії); серед середньоранньої групи Чернівецька 9 (29,94% білка та 17,70% олії) та Сонячна (28,38 білка та 17,80% олії); серед середньостиглої групи Сорт Деймос (28,38 білка та 20,05% олії). Максимальний вихід білка з 1 га посіву сої був отриманий у варіантах: серед скоростиглих сортів Фаетон – 530, олії сорт Юг-30 - 340 кг/га; серед середньоранніх - білка - сорт Сонячна 522, олії - сорт Юг-40 386 кг/га; середньостиглих сорт Деймос білка - 664, олії - 469 кг/га. ВИСНОВКИ