Презентація:"Ріст, розвиток та врожайність гібридів сої в умовах господарства ДПДГ “Асканійське”"

Про матеріал
Мета роботи - розглянути ботанічні та морфологічні особливості сої, дати загальне уявлення про грунтово-кліматичні умови степової зони проведення досліджень, здійснити огляд літературних джерел з даної теми .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконавець: Левченко Інна Олександрівна, учениця 9 класу Науковий керівник: Бубнова Катерина Валеріївна, вчитель біології, географії. Ріст, розвиток та врожайність гібридів сої в умовах господарства ДПДГ “Асканійське”

Номер слайду 2

Мета роботи - розглянути ботанічні та морфологічні особливості сої, дати загальне уявлення про грунтово-кліматичні умови степової зони проведення досліджень, здійснити огляд літературних джерел з даної теми . Об’єкт дослідження – культура соя – Glycine hispida (Mocnch)

Номер слайду 3

Завдання: Здійснити огляд літературних джерел з даної теми. Провести фенологічні, ботанічне, морфологічне спостереження за ростом та розвитком рослин сої. Провести спостереження за бобовою культурою в умовах вирощування ДПДГ «Асканійське».

Номер слайду 4

Актуальність роботи. В сучасних умовах реформування аграрного сектору економіки України у степовому регіоні гостро стоїть проблема ефективного використання зрошуваних земель. Не менш важливою проблемою є покращання агромеліоративного стану та підтримання родючості зрошуваних земель. Одним з методів підвищення ефективності використання рисових зрошуваних сівозмін є вирощування культур, які здатні давати конкурентоспроможну продукцію та за своїми біологічними властивостями дозволяють проводити зрошення поверхневим способом і забезпечують накопичення біологічного азоту у ґрунті. Найбільш повно цим вимогам відповідає така важлива для існування людства культура як соя.

Номер слайду 5

Культура соя – Glycine hispida (Mocnch) Мax. – трав’яниста однорічна рослина з грубим, стрижневим, порівняно коротким головним ке доходить до 2 м. Головний корінь товстішкоренем і великою кількістю довгого бічного коріння, яий за бокові лише у верхній частині на відстані 10-15 см від поверхні ґрунту. Тонкі корінці становлять близько 60% коріння, що вказує на міцність кореневої системи. Розміри, глибина і характер залягання кореневої системи залежать від особливостей сорту, типу ґрунту, його зволоженості і температури.

Номер слайду 6

Дослідження багатьох вчених показали, що елементами продуктивності рослин сої є число продуктивних вузлів стебла, число квіток у кисті, число запліднених квіток (зав’язаних бобів), число збережених бобів до дозрівання, число насінин у бобі, величину насінин (маса 1000 насінин).

Номер слайду 7

Основні дослідження і спостереження проводились в дослідах згідно загальноприйнятих методик:визначення температури ґрунту перед посівом;фенологічні спостереження;визначення польової схожості;визначення висоти рослин і площі листкової поверхні ; визначення вологості ґрунту, його твердості, щільності по фазах;визначення густоти стояння рослин весною і перед збиранням;визначення маси 1000 шт. насінин;визначення олійності, вмісту білка.

Номер слайду 8

{7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}СкоростигліСередньоранніСередньостигліЮг-30 (St)100 Юг-40 (St)116 Витязь -50 (St)124 Фаетон101 Аполон112 Деймос128 Харківська 708106 Сонячна118  Чернівецька 1298107 Чернівецька 9117  Таблиця 3.1. Характеристика сортів сої за довжиною вегетаційного періоду, доба

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сорт. Висота рослин, см. Ступінь вилягання,бал. Ступінь розтріскування бобів, бал. СкоростигліЮг -30 (St)10503 Фаетон9511 Харківська 7089572 Чернівецька 129811014 СередньоранніЮг 40 (St)12031 Аполон12001 Сонячна14552 Чернівецька 99532 СередньостигліВитязь 50 (St)14031 Деймос14030 Таблиця 3.2. Висота рослин та стійкість до вилягання і розтріскування бобів сортів сої різних групи стиглості

Номер слайду 10

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}СкоростигліВміст, %СередньоранніВміст, %СередньостигліВміст, %Назва сортубілкаоліїНазва сортубілкаоліїНазва сортубілкаоліїЮг-30 (St)24,3819,45 Юг-40 (St)25,7519,26 Витязь-50(St)24,6919,76 Фаетон29,0618,17 Аполон25,5619,07 Деймос28,3820,05 Харківська 70830,3818,54 Сонячна28,3817,80   Чернівецька 129826,9419,33 Чернівецька 929,9417,70   Таблиця 3.3. Якісні показники насіння сої різних груп стиглості

Номер слайду 11

1. Одним із факторів, що суттєво впливає на врожайність сої та її якість є сорт. За даними Лисогорова С. Д., Ушкаренко В. О, дольова участь сорту у формуванні врожаю культури в умовах зрошення може складати 30-35% . Але такий високий вплив сорту культури залежить від дії комплексу умов (рівня родючості і вологозабезпеченості ґрунту, біологічного потенціалу сорту, агротехніки тощо).2. За даними дослідження ми рекомендуємо використовувати якісне насіння скоростиглої групи сорти Харківська 708 (30,38 білка та 18,54% олії) та Фаетон (29,06 білка та 18,17% олії); серед середньоранньої групи Чернівецька 9 (29,94% білка та 17,70% олії) та Сонячна (28,38 білка та 17,80% олії); серед середньостиглої групи Сорт Деймос (28,38 білка та 20,05% олії). Максимальний вихід білка з 1 га посіву сої був отриманий у варіантах: серед скоростиглих сортів Фаетон – 530, олії сорт Юг-30 - 340 кг/га; серед середньоранніх - білка - сорт Сонячна 522, олії - сорт Юг-40 386 кг/га; середньостиглих сорт Деймос білка - 664, олії - 469 кг/га. ВИСНОВКИ

pptx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
1277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку