Презентація "Ритмічні процеси географічної оболонки"

Про матеріал

Матеріал для ілюстрації розповіді вителя, або доповідей учнів. В нас викормистовувалась як супровід під час проведення студентської науково-практичної конференції.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РИТМІЧНІСТЬ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИВиди природних ритмів

Номер слайду 2

Географічна оболонка – найбільший природний комплекс планети. Повторюваність в часі комплексу явищ, що розвиваються в одному напрямі називається ритмом. Існують ритми періодичні і циклічні.

Номер слайду 3

Ритми однакової тривалості – це періоди. Наприклад, час обертання Землі навколо осі, Сонця. Ритми перемінної тривалості називаються циклами. Наприклад: біохімічні цикли – кругообіги води, вуглецю. Ритмів багато, тривалість їх різна і походження неоднакове.

Номер слайду 4

Типи і види природніх ритмів. Основними ритмами у природі є добові, річні, багаторічні та понадвікові.

Номер слайду 5

Добові ритми. Загальновідомі зміни явищ у ландшафтах, які зумовлені зміною дня та ночі. Цей ритм створює характерний добовий хід температури, абсолютної й відносної вологості, конвективні процеси, зумовлює процес фотосинтезу, який здійснюється лише при світлі. Тварини також давно поділилися на активних при денному освітленні і вночі. Життя людини відбувається також у добовому ритмі: активна діяльність вдень, відпочинок уночі.

Номер слайду 6

Річна ритміка. Річна, або сезонна ритміка виявляється у чітких змінах ландшафтної оболонки, пов'язаних із зміною пір року. Зміна аспектів ландшафту, у тій або іншій формі характерна для будь-якої географічної зони. Найбільш чітко вона виявляється  у помірному поясі.

Номер слайду 7

Багаторічні ритми. Серед внутрішньовікових ритмів варто виділити ритми з періодом 11 років, які пов'язані зі зміною сонячної активності. Однак мають місце і 33-річні цикли зірки, земні вияви яких добре простежуються. Наприклад, особливо суворі зими повторюються кожні 33-35 років. Такий самий цикл спостерігається в чергуванні сухих і вологих років, коливаннях рівня озер і, нарешті, в інтенсивності полярних сяйв.

Номер слайду 8

Понадвікові ритми. Особливо добре виражений понадвіковий ритм тривалістю 1800-1900 років. У кожному такому циклі виділяється три фази: трансгресивна, або фаза прохолодно-вологого клімату тривалістю 300-500 років; регресивна, або фаза сухого й теплого клімату тривалістю 600-800 років, яка розвивається повільно;перехідна фаза 700-800 років.

Номер слайду 9

Ритми та цикли в літосферіЦиклічність у будові шарів гірських порід була встановлена ще в XIX столітті. В даний час встановлено, що ритмічність і циклічність в товщах гірських порід пов'язана з космічними процесами.

Номер слайду 10

Ритміка в гідросферіОсновними ритмами є півдобові та добові припливи і відпливи зумовлені телуричними і космічними причинами. Є більші ритми, що фіксують зміну рівня Світового океану в результаті зледенінь, тобто кліматичних причин. Під час зледеніння великі маси води на суші зосереджені в льодовиках і рівень океану підвищувався. Наприклад, встановлено, що після відступу останнього льодовика в північній півкулі рівень океану підвищився на 110 метрів.

Номер слайду 11

Ритміка в біосферіТут простежується добова ритміка, точніше пів-добова, або світловий день-ніч, сезонна ритміка і річна ритміка та багаторічна. Біоритми людини охоплюють широкий частотний діапазон від мільйона герц до повільних частот, що мають періоди в десятки років. Біоритми, що визначають річні коливання життєдіяльності, мають період порядку 11 років. Фізико-хімічні процеси в живому організмі підпорядковуються закономірностям сонячної активності.

Номер слайду 12

Ритміка в атмосферіБули встановлені зміни клімату в середньому через 11 років, що пов'язано з 11-літнім циклом сонячних плям. Проміжок часу між двома послідовними максимумами і мінімумами сонячних плям коливається в межах 9-14 років. Наступні, більші інтервали кліматичних змін встановлені в середньому як 35-річні на багатьох об'єктах. Потім намітились 40-річні і 90-річні періоди кліматичних коливань і ще більші.

Номер слайду 13

Ритми і еволюція природи. Закон цілісності ландшафтної оболонки повністю виключає можливість існування ізольованої ритміки окремих опонентів. Ритмічність явищ - це своєрідна форма "дихання" ландшафтної оболонки як цілісної системи. Ритми, які склалися протягом тисячоліть, стали необхідною умовою нормального існування організмів. Ритмічні явища, які відбуваються на фоні безперервного розвитку ландшафтної оболонки, не можуть повторювати у кінці ритму той стан, який був на його початку. У середніх широтах дерева щовесни вкриваються листям щоосені скидають його. Але дерево наступної весни уже не те, яким було рік назад, воно виросло.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 листопада 2019
Переглядів
23727
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку