Презентація "Технологія заготівлі сіна"

Про матеріал
Презентація "Технологія заготівлі сіна" З ДИСЦИПЛІНИ "КОРМОВИРОБНИЦТВО" ПЛАН 1. ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ 2. ПІДБІР ТРАВ І ТРАВОСУМІШОК ДЛЯ СІНОЖАТЕЙ 3. СПОСОБИ ЗАГОТІВЛІ СІНА
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* 20202 2019

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ 1 ПІДБІР ТРАВ І ТРАВОСУМІШОК ДЛЯ СІНОЖАТЕЙ 2 СПОСОБИ ЗАГОТІВЛІ СІНА: 3 ТЕХНОЛОГІЯ ЗАГОТІВЛІ РОЗСИПНОГО СІНА 3.1 ТЕХНОЛОГІЯ ЗАГОТІВЛІ ПРЕСОВАНОГО СІНА ЗБЕРІГАННЯ СІНА 3.2 3.3 ПИТАННЯ ТЕМИ ЗАНЯТТЯ 4. ВІДЕОФІЛЬМ

Номер слайду 4

1. ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ ЗАБЕЗПЕЧУЄТЬСЯ ШЛЯХОМ 1. Дотримання оптимальних строків скошування: злаки – фаза колосіння – початок цвітіння; бобові – бутонізація – початок цвітіння. 2. Дотримання висоти скошування: злаки – 5-6 см; бобові – 6-8 см. 3. Дотримання черговості скошування сіножатей різних трав: Полісся та північний Лісостеп – спочатку скошують суходоли та високі частини заплав, у другу чергу травостій вологих низинних та заплавних сіножатей. 4. Дотримання сінокосозміни це чергування строків скошування трав по роках та регульований період їх відростання. 5. Удобрення сіножатей

Номер слайду 5

ВМІСТ ЛИСТЯ В ЗАГАЛЬНОМУ ВРОЖАЇ БАГАТОРІЧНИХ ТРАВ, У % ТРАВА БУТОНІЗАЦІЯ ЧИ КОЛОСІННЯ ЦВІТІННЯ ПОЧАТОК ПЛОДОНОШЕННЯ Конюшина лучна 45-50 35-45 25-35 Люцерна 43-45 36-40 20-30 Тимофіївка лучна 38-45 30-40 15-20 Стоколос безостий 40-50 35-45 20-40 Вівсяниця лучна 45-55 35-45 30-40 Швидке наростання вегатативної маси трав супроводжується змінами структури рослин та хімічного складу: 1. Зменшується частина листя Довідково: перетравність листя 90-95%, тоді як загальна перетравність рослин 70-75%. 2. Огрубіння стебел з втратою поживності. тимофіївка лучна стоколос безостий люцерна вівсяниця лучна конюшина лучна 1. ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ

Номер слайду 6

ОСНОВНІ ФІЗІОЛОГІЧНІ ТА БІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ПІД ЧАС ЗАГОТІВЛІ СІНА 100 80 60 40 20 0 10 20 30 40 50 60 70 80 вологість, % час після скошування (годин) безпечне зберігання до скошування вимивання відмирання клітин втрата листя 1. ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ

Номер слайду 7

ФІЗІОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ПРИ СУШІННІ РОСЛИН ГОЛОДНИЙ ОБМІН АВТОЛІЗ або САМОРОЗКЛАДАННЯ при сушінні сіна потрібно до мінімуму скоротити період автолізу Фізіолого-біохімічний процес, який протікає зразу ж після скошування трав і триває до повного припинення життєдіяльності рослин. Відмирання клітин проходить при вологості 35-65%, при цьому втрати цукрів на дихання складають 20,5%, каротину 50% Проходить у відмерлих клітинах під дією ферментів з втратою і розкладанням білків, амінокислот, цукрів. Тривале досушування призводить до втрат 25-30% білкових речовин і 50% каротину 1. ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ

Номер слайду 8

1. ФІЗІОЛОГІЧНІ І ГОСПОДАРСЬКІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ Рік Фаза скошування Номери ділянок 1 2 3 4 5 2008 ПК К ПЦ Ц О 2009 О ПК К ПЦ Ц 2010 Ц О ПК К ПЦ 2011 ПЦ Ц О ПК К Орієнтована схема п’ятиділянкової сінокосозміни

Номер слайду 9

РАЙГРАС КОНЮШИНА ЛЮЦЕРНА СТОКОЛОС ТИМОФІЇВКА ВІВСЯНИЦЯ 2. ПІДБІР ТРАВ І ТРАВОСУМІШОК ДЛЯ СІНОЖАТЕЙ

Номер слайду 10

2. ПІДБІР ТРАВ І ТРАВОСУМІШОК ДЛЯ СІНОЖАТЕЙ Види травосумішок За складністю За видовим складом Прості Напівскладні Складні злакові злаково-бобові За скоростиглістю За способами використання ранньостиглі пізньостиглі середньостиглі Злаково-бобові-різнотравні 2-3 вида трав 4-6 видів трав Понад 6 видів трав сінокісні пасовищні сінокісно-пасовищні Грястиця збірна, лисохвіст лучний Тимофіївка лучна, тонконіг болтний Стоколос безостий, вівсяниця лучна

Номер слайду 11

Високопродуктивні бобово-злакові травосуміші для заготівлі сіна ТРАВОСУМІШІ Кг/Га СТОКОЛОС БЕЗОСТИЙ 5-6 ПАЖИТНИЦЯ БАГАТОРІЧНА 4-5 КОНЮШИНА РОЖЕВА 6-8 ОЧЕРЕТЯНКА ЗВИЧАЙНА 3-4 ТОНКОНІГ ЛУЧНИЙ 3-4 ЛЯДВЕНЕЦЬ РОГАТИЙ 6-8 КОСТРИЦЯ ЛУЧНА 4-5 ПАЖИТНИЦЯ БАГАТОРІЧНА 4-5 КОНЮШИНА ЛУЧНА 10-12 СТОКОЛОС БЕЗОСТИЙ 5-6 КОСТРИЦЯ ЧЕРВОНА 4-5 ЛЮЦЕРНА ПОСІВНА 10-12 2. ПІДБІР ТРАВ І ТРАВОСУМІШОК ДЛЯ СІНОЖАТЕЙ

Номер слайду 12

СІНО – це вид об’ємистого корму, одержаний шляхом зневоднення сплющеної маси природним сушінням та за допомогою активного вентилювання. Поживність 1 кг. сіна середньої якості: 0,5-0,6 к.од.; 40-60 г. перетравного протеїну; 40-45 г. цукрів. ПЕРЕВАГИ НЕДОЛІКИ простота та доступність заготівлі; висока якість корму; нормалізація травлення жуйних тварин (за рахунок клітковини). залежність від природних умов; інтенсивне руйнування каротину та вітамінів; значні втрати поживності. ЯКІСНЕ СІНО В РАЦІОНІ – ЦЕ ЗДОРОВ’Я ТВАРИН, ВИСОКА ПРОДУКТИВНІСТЬ, ЩОРІЧНЕ ТЕЛЯ ТА ДОВГОЛІТТЯ.

Номер слайду 13

ПОЖИВНІСТЬ СІНА Вид сіна Вміст сухих речовин К.од. Перетрав -ного протеїн Са, г. Р, г. Каротину, мг. Вика та овес 85,2 0,48 48 4,49 1,75 6 Конюшина лучна у фазі цвітіння 84,8 0,53 83 12,66 1,69 22 Люцерна у фазі цвітіння 85,2 0,48 102 15,5 1,7 20 вика посівна конюшина у фазі цвітіння люцерна у фазі цвітіння

Номер слайду 14

скошування трав (при потребі плющення) ворушіння, згрібання маси у валки та перевертання валків підбирання з валків, утворення копиць і транспортування маси скиртування сіна 3. СПОСОБИ ЗАГОТІВЛІ СІНА: 3.1 ТЕХНОЛОГІЯ ЗАГОТІВЛІ РОЗСИПНОГО СІНА

Номер слайду 15

РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ СІНОЖАТЕЙ Вихід поживних речовин (ц\га) в залежності від способів інтенсивного сушіння трав СПОСІБ СУШІННЯ ЛЮЦЕРНА КОНЮШИНА к.од перетравний протеїн к.од перетравний протеїн Польове сушіння (без ворушіння) 27,8 3,95 25,8 2,63 Два-три ворушіння 28,5 4,89 25,8 3,27 Плющення і 2 ворушіння 29,8 5,95 26,0 3,91 Врожай сіна 64,7 53,0

Номер слайду 16

ПЕРЕВАГИ ПРЕСОВАНОГО СІНА ПЕРЕД РОЗСИПНИМ - скорочення тривалості перебування скошеної маси в полі; - поліпшення якості сіна за рахунок збереження листків; - зменшення потреби в сховищах для зберігання сіна; - затрати праці на заготівлю сіна зменшуються на 13-15%; - собівартість сіна зменшується на 21%; - вміст протеїну зростає на 10-12%, каротину вдвічі – за рахунок збереження найпоживніших частин рослин: листя та суцвіть. 3.2 ТЕХНОЛОГІЯ ЗАГОТІВЛІ ПРЕСОВАНОГО СІНА

Номер слайду 17

Технологічний процес заготівлі пресованого сіна Транспортування тюків до місця досушування Укладання тюків в скирту для досушування Пресування сіна в тюки з одночасним навантаженням на транспортні засоби

Номер слайду 18

Досушування Для вентилювання розсипного сіна застосовують осьові вентилятори. Для вентилювання пресованого сіна застосовують центробіжні та осьові вентилятори Сушіння сіна прискорюється, якщо його здійснювати підігрітим повітрям Вентиляційна установка УВС-16

Номер слайду 19

Технологічний процес заготівлі сіна в рулонах Пресування сіна в рулони з викиданням у полі Завантаження рулонів у транспортний засіб Збирач рулонів Т- 127 Прес-підбирач ПРП – 1,6

Номер слайду 20

Транспортування рулонів до місця зберігання Вкладання рулонів у штабель або під навіс При формуванні рулонів масою 300-500 кг. рівень механізації досягає 100% УВАГА

Номер слайду 21

СХЕМА УТВОРЕННЯ РУЛОНІВ

Номер слайду 22

Заготівля сіна прискореним способом Активне вентилювання Активне вентилювання під плівкою Зелену масу прив’ялюють до 30-50% вологості При вологості маси 55% пресують її в тюки (тюки розпушені 100-110 кг/м2) Вкладають масу на повітро-розподілювачі Зелену масу підсушують 1,5-2 доби Проводять активне вентилювання безперервно 2-і доби, решта – тільки вдень. Під час опадів – 1,5-2 год. на добу Основу скирти вистеляють соломою, щільно вкладають тюки. Проводять активне вентилювання до нормальної вологості Активне вентилювання під плівкою у 2-3 рази прискорює сушіння маси порівняно з традиційним вентилюванням УВАГА

Номер слайду 23

ЗБЕРІГАННЯ СІНА Спрощений процес заготівлі сіна Зменшені витрати при зберіганні Скирти розміщуються на підвищених місцях, поблизу доріг. Віддаль від ліній електропередач не менше 400 м. До залізниці не менше – 100 м. Між скиртами не менше – 20 м. Скирти оборані смугою 6-8 м. Ділянка фуражного двору рівна, на підвищеному місці. Територія обнесена парканом. Протипожежні розриви між скиртами не менше 20 м. До складів з паливом – 150 м.

Номер слайду 24

ВИДИМІ ОЗНАКИ ПСУВАННЯ СІНА ПРОСІДАННЯ СКИРТИ В ОКРЕМИХ МІСЦЯХ; ВИДІЛЕННЯ ПАРУ В ХОЛОДНУ ПОГОДУ; ВІДЧУТТЯ ТЕПЛА НА ДОТИК; ЗАПАХ ХЛІБА. УВАГА ! Якщо температура у скирті піднялася до 40 градусів, скирту терміново пересушують або сіно згодовують

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ЯК ДОСЯГТИ ВИСОКОЇ ЯКОСТІ СІНА? Під час сінокосу уважно стежте за прогнозом погоди. Скошуйте кормові культури у відповідній фазі стиглості. Косіть рано вранці, щоб було якомога більше часу на просушування. Скошуйте на достатню висоту, щоб до сіна не потрапляли сторонні предмети. Прискорюйте висихання сіна за допомогою плющилки. Ворушіть сіно до вологості 40-50%. Тюкувати слід за відносної вологості 16-19% (залежно від виду тюка). Якомога швидше закладайте все сіно на зберігання.

Номер слайду 27

Дякую за увагу

ppt
Додано
17 грудня 2019
Переглядів
3231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку