Презентація "Різдвяна прикраса"

Про матеріал
Презентація "Різдвяна прикраса". Розкриває такі питання: Історія ялинкових прикрас та різдвяні прикраси українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект: Різдвяна прикраса. Тема уроку: Історія ялинкових прикрас. Різдвяні прикраси українців.

Номер слайду 2

Мета проєкта. Ознайомитись з історичною довідкою виникнення різдвяних прикрас.2. Підібрати вироби-аналоги, використовуючи Інтернет джерела.3. Підібрати матеріали та інструменти для виготовлення виробу, враховуючи екологічне спрямування.4. Виготовити різдвяну прикрасу своїми руками. 5. Презентація готових виробів.

Номер слайду 3

Історія виникнення ялинкових прикрас. Все має свою історію. Навіть новорічні іграшки. Звичай прикрашати живу ялинку з'явився більше 2 тисяч років тому у давніх кельтів. За допомогою дарів, розвішаних на гілках ялини і ялівцю, друїди залучали добрих духів і відганяли злих. І лише в 16 столітті в Європі з'явився звичай прикрашати різдвяне дерево тематичними святковими прикрасами. При цьому європейці не ставили в будинок ялинки, а розвішували колючі гілки по периметру житла верхівками вниз.

Номер слайду 4

Здавна існували канонічні правила оздоблення різдвяного дерева - Віфлеємська зірка на маківці, яблука, горішки, палаючі свічки. Також на гілки новорічного дерева обов'язково вішалися всілякі фігурні пряники і печиво - як прообраз прісних хлібців, які вживалися при обряді причастя. Треба сказати, що до середини 18 століття прикраси були виключно їстівними: яйця і пряники гойдалися на гілках поряд з фруктами, солодощами і горіхами.

Номер слайду 5

З другої половини 18 століття ялинкові прикраси стають більш ошатними: паперові квіти, позолочені ялинові шишки і порожні яєчні шкарлупки, а ще – фігурки з карбованої латуні – феї, ангели тощо.

Номер слайду 6

Звідки ж пішла традиція прикрашати ялинку крихкими скляними кульками? Існує легенда, що перші скляні прикраси з'явилися в Німеччині, в невеликому містечку Лауша. У 1847 році одна з родин лаушских склодувів по бідності і в зв'язку з неврожаєм яблук вирішила, щоб не засмучувати дітей, замінити справжні яблука і горіхи підручним матеріалом - виробами зі скла. Вийшло непогано, на знахідку звернули увагу сусіди. Так були виготовлені перші ялинкові кулі. Їх робили з кольорового або прозорого скла, покривали зсередини шаром свинцю, а зовні прикрашали блискітками.

Номер слайду 7

В 1867 році ремісники почали видувати великі тонкостінні кулі. Незабаром шкідливе для здоров'я свинцеве покриття замінили на нітрат срібла - так народилася знайома сьогодні всім ялинкова куля. Іграшки розфарбовувалися срібним та золотим пилом. Фантазія склодувів не знала меж: вони робили пташок, рибок, дідів морозів і виноградні грона в керамічних формах, а також всілякі цікаві форми: глечики, тендітні амфори і дудочки. Протягом десятиліть Лауша зберігала свої позиції провідного світового виробника ялинкових прикрас. У 20 столітті такі ж заводи з'явилися у Чехії, Польщі, США , Японії та багатьох інших країнах. Тоді почала розвиватися індустрія ялинкових іграшок.

Номер слайду 8

Скляні ягоди та фрукти з музею в Лауші

Номер слайду 9

В 20–40х роках іграшки, на думку радянської влади, перетворилися на предмети боротьби з урядом і були заборонені. Керівництво країни було впевнене, що прикрашання новорічної ялинки барвистими кульками загрожувало серйозному настрою в країні. Правда, згодом ця заборона відійшла у минуле. У 1970-і роки мода повернулася, хоча не обійшлося без політики. Стали поширеними іграшки у вигляді серпа і молота, червоної радянської зірки, а також «героїв» того часу – учених, космонавтів, артистів. Були також звірі невизначеної породи (чи то ведмеді, чи то білки, чи то собачки). Але найпопулярнішими залишалися традиційні новорічні ялинкові прикраси: прості кульки, пірамідки і бурульки. Новорічні іграшки в часи Радянського союзу

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Найвідоміші виробники ялинкових іграшок. Krebs Glas Lauscha (Лауша, Германия)

Номер слайду 12

Old World Christmas («Мерк» США)

Номер слайду 13

Christopher Radko Company (Кристофер Радко, США)

Номер слайду 14

Яблонекс (Яблонец-над-Нисоу, Чехия)у 20 столітті на заводі Яблонекс було запущено окрему лінію виробництва різдвяних прикрас зі скляних намистів та стеклярусу.

Номер слайду 15

Kurt S. Adler (Курт Адлер, США)

Номер слайду 16

Komozja (Польша)

Номер слайду 17

Пізніше люди перестали купувати фігурні іграшки. Замість них у хід пішли дешеві китайські декорації – паперові, поліетиленові і пластикові кульки, ліхтарики, гірлянди і дощик.

Номер слайду 18

У 2000-х виникла та почала набирати шалених обертів мода на все в американському стилі: Віночки, Санта Клауси, дзвіночки, біло-червоні палички-льодяники, маленькі подарунки з нитками, шкарпетки для подарунків – все це опиняється на деревах у великій кількості.

Номер слайду 19

Про що говорять новорічні іграшки?Сучасні іграшки відрізняються великою різноманітністю і часто не несуть ніякого смислового навантаження. Величезний вибір форм і забарвлень радує око і дає можливість скласти яскраву композицію. Однак спочатку кожна іграшка несла в собі образ, так чи інакше пов'язаний з християнством. Новорічні іграшки символізують:кулі – адамове яблуко;овочі і фрукти – родючість у прийдешньому році;дзвіночок – оберіг, що захищає від темних сил і нещасть;фігурні пряники і печиво – прісні хлібці, вживані при причасті;зірка на верхівці ялинки – Віфлеємську зірку, яка вказала волхвам шлях до новонародженого Ісуса.

Номер слайду 20

Різдвяні прикраси українців Зараз, через більш ніж сто років, у прикрашанні ялинок українці повертаються до традицій кінця 19 століття. На новорічних деревах знову з’являються вироби, зроблені майстрами. Це вже не незграбні ватні персонажі, а витончені вироби. Це ті ж люди і звірі, янголи, ляльки-мотанки. Іноді дизайнерські, іноді пошиті чи вирізані народними майстрами із простих матеріалів.

Номер слайду 21

Дідух

Номер слайду 22

Янголи

Номер слайду 23

Різдвяні ангелики – це «міжнародна» різдвяна прикраса. У світовій культурі янгол став символом Різдва після того як, за біблійною легендою, сповістив Йосипа про народження Сина Божого, а в саму ніч народження Ісуса приніс цю звістку пастухам. Традиція прикрашати херувимами ялинку чи будинок поширена по всьому світу. Цих крилатих божих помічників дуже люблять діти. Нарівні з декоративною янголи виконують і захисну функцію оберегу. Вони створюють в оселі теплу, душевну атмосферу затишку і безпеки.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Різдвяна зірка

Номер слайду 28

Зірка – традиційний різдвяний атрибут, який носять із собою колядники.  Це давній символ зимових свят, який має язичницькі витоки. Сьогодні ж вона уособлює собою Віфлеємську зірку, яка провістила народження Христа і привела мудреців зі Сходу у Віфлеєм. Християнська зірка – восьмикутна (вісімка – символ вічного панування Ісуса). Зазвичай зірку виготовляли із звичайного решета, обклеювали його різнокольоровим папером та прикрашали фольгою, стрічками й китицями.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

В Україні для святкування Різдва випікали кілька різновидів хліба, зокрема обрядовий, який зберігався впродовж новорічно-різдвяних свят. У різних регіонах пекли різні види борошняних виробів під різними назвами: калачі, корочун (керечун), полазник, щедрак, господар, книш, пряники, голубки тощо. Також в Україні була поширена традиція випікання окремої паляниці для душ померлих. Різдвяний хліб символізував Ісуса Христа, який називав себе «хлібом життя». За різдвяним хлібом наші предки передбачали майбутнє, якщо випічка вдалася – буде вдалим і наступний рік.

Номер слайду 33

В українській традиції різдвяна свічка була обов’язковим атрибутом святкового столу. У язичницькі часи свічка мала функцію оберегу, з часом набувши сакрального християнського змісту. Свічка – неодмінний атрибут церковного життя, і супроводжує майже всі релігійні обряди. Світло свічки уособлює зв’язок людини з Богом, бо вона є символічним проявом божественного світла. Різдвяні свічки

Номер слайду 34

Ще один обов’язковий елемент давнього різдвяного декору – "павуки"«Павуки» як прикраси не мали форми комах – це геометричні конструкції, які підвішувалися до стелі. Вони рухалися, коли по хаті проходив струмінь повітря, а також були покликані відганяти злих духів. У різдвяні дні, коли роботи в селі було набагато менше, ніж у теплу пору року, на них можна було дивитися, читаючи при цьому молитву або мріючи, складаючи плани на рік.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
1335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку