Презентація " Різдвяний стіл. 12 страв."

Про матеріал

У презентації показані основіні 12 страв Різдвяної вечері. Розкрито символізм кожної страви, пояснено деякі особливості Різдвяних страв нашого регіону. Продемонстровано: кутю,узвар, голубці, вареники,гриби, пісний борщ,пампушки, паляницю(хліб),пиріжки, квашані овочі,рибу, вінегрет.Звучить колядка "Ніч тиха, ніч світла." Матеріал можна використовувати на уроках, у виховній і позакласній роботі.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різдвяний стіл.12 страв. Презентацію підготувала вчитель Троїцького ліцею. Полстянкіна І.Є.

Номер слайду 2

Святий Вечір – вечеря напередодні Різдва, яка здавна збирала за столом усю родину. За правилами для цієї вечері готували пісні наїдки, оскільки ще триває різдвяний піст. Кількість страв, а їх має бути 12, символізує дванадцять апостолів та кількість місяців у році. Кожна із 12 страв – це не лише традиція, а й певний символ українського Різдва.

Номер слайду 3

КУТЯКутя має не одну назву, а саме — Сита, Коливо, Сочиво тощо. Кожен інгредієнт різдвяної куті має певний символ: Зерно є символом плідного і вічного життя, воскресіння і кругообігу днів. Тобто зерно в різдвяній куті символізує безсмертність або переродження душі. Макове молоко з медом — це символ достатку і плодючості землі. Мед окремо символізує солодкість і земні втіхи. Мак і горіхи означають багатство і родючість.

Номер слайду 4

УЗВАРУзвар – напій, який символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа. Це життя людини, дароване Богом. А вода є символом очищення душі і тіла. З давніх-давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.

Номер слайду 5

ГОЛУБЦІСама назва «голубці» вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.

Номер слайду 6

ВАРЕНИКИВареники здавна символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре «як вареник в маслі».

Номер слайду 7

ГРИБИ або ГРИБНА ПІДЛИВАГриби символізують дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).

Номер слайду 8

БОРЩ ПІСНИЙНа Святвечір готується пісний борщ з овочів, заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір. Саме тому різдвяний борщ символізує кров дітей з Вифлиєма, яких Ірод наказав убити.

Номер слайду 9

ПАМПУШКИПампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя яке дарує нам Бог.

Номер слайду 10

ПАЛЯНИЦЯХліб, калач або ж кочарун – це все одне і те ж. Він символізує смерть і воскресіння. Так як зерно кидають в землю, воно начебто «помирає», але дає плоди, тим самим «воскресаючи».

Номер слайду 11

ПИРІЖКИСимвол, здоров`я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.

Номер слайду 12

КВАШАНІ ОВОЧІ або ЯБЛУКАУ наших краях замість капусняка прийнято ставити квашану капусту. Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога. А разом з капустою ставлять квашані овочі.

Номер слайду 13

ОСЕЛЕДЕЦЬ або РИБА ТУШЕНА Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою або переплетені символізують Святу Трійцю. Так, як риба вільно плаває у воді, так і християни живуть повноцінним життям через купання у свяченій воді. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у «воді вчення».

Номер слайду 14

ВІНЕГРЕТОсобливістю нашого регіону є те, що замість страв з гороху або квасолі, на стіл ставлять вінегрет. Але обов’язково з додаванням зеленого гороху і вареної квасолі. Адже горох з квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.

Номер слайду 15

Над створенням презентації було використано ресурси ІНТЕРНЕТУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Старокожева Оксана Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
2581
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку