Презентація "Різноманіття видів як результат еволюції живого в біосфері"

Про матеріал
Презентація розрахована для учнів 6 класу ,при вивченні тем розділу "Біосфера", на уроках предмету "Навколишній світ" за педагогічною технологією "Росток".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманіття видів і окремих особин як результат еволюції живого в біосфері.

Номер слайду 2

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ 1 Дайте коротку характеристику наданим групам тварин. Якої групи тварин не зображено? 2 Оберіть дві тварини зображених на малюнку та назвіть риси пристосування до життя у пустелі? Що таке експансія живого? Чи притаманна ця властивість людині? Відповідь обгрунтуйте. 3

Номер слайду 3

БІОРІЗНОМАНІТТЯ

Номер слайду 4

Як на Землі могла виникнути така багатоманітність істот? Адже клітини, з яких вони складаються, мають однакову будову?

Номер слайду 5

В епоху великих географічних відкриттів дослідники знайшли багато нових , небачених раніше рослин і тварин. Їх необхідно було впорядкувати, для цього створювалися різноманітні групи за певними ознаками. КОРИСТЬ ДЛЯ ЛЮДИНИ ДОМАШНЯ ХУДОБА ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ГОРОДНІ КУЛЬТУРИ ОТРУЙНІ ТВАРИНИ

Номер слайду 6

Але за такої класифікації в одній групі виявлялися зовсім різні види: Потрібна була класифікація, що об’єднувала б рослин та тварин у групи за подібність в будові та життєдіяльності.

Номер слайду 7

Система органічного світу Арістотеля: мінерали рослини зоофіти Нижчі тварини Вищі тварини людина  384  - 322 до н. е.— давньогрецький науковець-енциклопедист, філософ і логік.

Номер слайду 8

1707 – 1778 рр Шведський природознавець Карл Лінней «Бог створив, а Лінней систематизував» Клас Ссавці Клас Птахи Клас Гади (земноводні і плазуни) Клас Риби Клас Комахи Клас Черви (губки, кишковопорожнинні і молюски) Система органічного світу Карла Ліннея:

Номер слайду 9

Описав ≈1500 видів рослин Ввів принцип подвійних назв видів(видова наукова назва, за Ліннеєм, складається із двох слів, перше з яких — назва роду (пишеться з великої літери), а друге (пишеться з малої літери) — вказує на видову належність. 1707 – 1778 рр Шведський природознавець Карл Лінней

Номер слайду 10

Царство Рослин Відділ Порядок Клас Родина Рід Вид СИСТЕМАТИКА РОСЛИН СИСТЕМАТИЧНІ КАТЕГОРІЇ

Номер слайду 11

Царство Рослин Тип Клас Ряд Родина Рід Вид СИСТЕМАТИКА ТВАРИН СИСТЕМАТИЧНІ КАТЕГОРІЇ

Номер слайду 12

Система органічного світу Жан Батиста Ламарка: «Зміна і розвиток всього живого відбувається поступово: від простого до складного, тобто в процесі еволюції». 2.Поліпи 1.Інфузорії 4.Черви 3.Променеві 6.Павукоподібні 5.Комахи 8.Кільчаки 7.Ракоподібнії 10.Молюски 9.Вусоногі 14.Ссавці 13.Птахи 12.Рептилії 11.Риби Напрямок еволюції 1744 - 1829 французький зоолог, анатом, натураліст.

Номер слайду 13

Жан Батист Ламарк стверджував, що

Номер слайду 14

Гіпотеза Жоржа Кюв’є: будова кожного органу будь-якого організму пов’язана з будовою інших. Так, якщо у тварини є копита, то і інші її органи відображають травоїдний спосіб життя: зуби пристосовані перетирати грубу рослинну їжу, щелепи міцні і добре розвинені.

Номер слайду 15

Визнач за сукупністю ознак спосіб живлення тигра

Номер слайду 16

Чарльз Дарвін припустив, що в процесі боротьби за існування організми накопичують корисні ознаки, що дозволяють їм успішно конкурувати з іншими організмами. Ці ознаки закріплюються, передаються по спадковості, що може приводити до утворення нових видів рослин і тварин. 1809 — 1882   англійський науковець, що створив теорію еволюції

Номер слайду 17

Еволюція це – кількісні та якісні зміни живого впродовж тривалих інтервалів часу. Вона відбувається внаслідок боротьби за існування та природнього добору.

Номер слайду 18

Природний добір (відбір): виживання найбільш пристосованих у боротьбі за існування організмів, здатних залишити численне потомство. Боротьба за існування - Це складні і різноманітні взаємини особин усередині видів, між видами та умовами навколишнього середовища.

Номер слайду 19

Сучасна система органічного світу Саме вчення Чарльза Дарвіна пояснює багатоманітність видів, що населяють Землю, боротьбою за існування і природнім добором. Види в процесі еволюції змінювалися в напрямку більшої пристосованості до умов існування.

Номер слайду 20

Повторення вивченого матеріалу Спробуй пояснити, чому в Ірландії, де сніг взимку лежить недовго, утворилася форма зайця-біляка, який не біліє взимку, а в снігових Альпах у зайця підошва ніг широка, щільно вкрита волосками й озброєна гострими кігтями. Наведи свій приклад змін живих організмів у процесі пристосування до умов навколишнього середовища існування.

Номер слайду 21

Домашнє завдання: 1.Переглянути надані презентацію та відео 2.Читати та переказувати параграф 11 , підручник «Навколишній світ» 4 частина 3.Письмово дай відповідь на запитання на сторінці 65.

ppt
Додано
22 лютого
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку