Презентація "Робота м'язів. Втома м'язів"

Про матеріал
Презентація з біології на тему "Робота м'язів. Втома м'язів". Виконана на основі підручника з біології Соболь В.І. 8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОБОТА М’ЯЗІВ. ВТОМА М’ЯЗІВ

Номер слайду 2

Скелетні м’язи людини найзручніше вивчати за такими групами, як м’язи голови, м’язи тулуба й м’язи кінцівок. Поділяють на м’язи склепіння черепа та м’язи обличчя (мімічні та жувальні). М’язи склепіння черепа зміщують шкіру, піднімають брови. Мімічні м’язи одним кінцем вплітаються у шкіру, а іншим - прикріплюються до кісток. Вони забезпечують мімічні рухи обличчя, беруть участь у мовленні. Жувальні м’язи забезпечують рухи під час жування, ковтання. М’язи голови Поділяють на м’язи шиї, грудної клітки, живота й спини. М’язи шиї забезпечують повороти голови та її підтримку. М’язи грудної клітки зумовлюють рухи верхніх кінцівок (великі й малі грудні), беруть участь у диханні (міжреберні, діафрагма). М’язи живота (косі, прямий, квадратний) здійснюють захист органів черевної порожнини, беруть участь у диханні, рухах кишечнику, виділенні сечі. М’язи спини (трапецієподібний, ромбоподібний, широкий м’яз спини та ін.) зумовлюють рухи кінцівок, голови, підтримують тулуб. М’язи тулуба Відіграють основну роль у переміщенні тіла людини та його частин. М’язи плечового поясу (дельтоподібний, підлопатковий) забезпечують рухи в плечовому суглобі. Рухи руки здійснюють м’язи вільної верхньої кінцівки, що їх поділяють на м’язи плеча, м’язи передпліччя та м’язи кисті. М’язи тазового поясу забезпечують рухи ноги в кульшовому суглобі. М’язи вільної нижньої кінцівки здійснюють рухи нижньої кінцівки і їх поділяють на м’язи стегна, м’язи гомілки та м’язи стопи. М’язи кінцівок 

Номер слайду 3

РОБОТА М’ЯЗІВ - діяльність м’язів, що виникає внаслідок їхнього скорочення за рахунок енергії АТФФізичні властивості м’язів{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Сила м'яза. Величина максимального напруження, яке може розвинути м’яз. Вона залежить від маси м’яза, кількості одночасно збуджених волокон, частоти нервових імпульсів, що надходять до м’яза. Швидкість скорочення м'яза. Характеристика, яка визначається часом, за який м’яз скорочується й розслаблюється. Залежно від швидкості скорочення розрізняють повільні і швидкі м’язи. Витривалість м'яза. Здатність м’яза тривалий час підтримувати заданий ритм роботи. Тонус м’яза. Стан постійного незначного напруження м’яза. Він забезпечує підтримку постави й фіксацію внутрішніх органів. Визначається природними властивостями м’яза і впливом нервової системи

Номер слайду 4

Робота м’язів. Динамічна робота – почергове скорочення і розслаблення м’язів. Статична робота – тривале напруження м’язів, відсутність їх скорочень. Умови ефективної роботи м’язів:середній темп, середнє навантаження за умови стабільного стану нервової системи

Номер слайду 5

Робот а м’язів. Вт ома м’язів Завдяки статичній роботі скелетних м’язів у певному положенні утримується кінцівка або вантаж. Зберігається відповідне положення тіла у просторі, долається сила тяжіння Землі. Статична робота Статична робота дуже втомлива, особливо для дітей і підлітків.

Номер слайду 6

Робот а м’язів. Вт ома м’язів Динамічна робота Динамічна робота забезпечує рухи тіла або окремих його частин. Під час динамічної роботи м’язові напруження перегруповуються, що сприяє відновленню працездатності м’язів у процесі праці.

Номер слайду 7

ВТОМА М’ЯЗІВ - це фізіологічний стан, який виникає при тривалій або інтенсивній роботі й полягає в тимчасовому зниженні працездатності{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Причини втоми м’язів. Зменшення в м’язах кількості речовин, необхідних для роботи (АТФ, глікоген)Накопичення в м’язах молочної кислоти. Зниження запасів кисню в м’язах. Зміни скоротливої функції міофібрил. Зміна стану нервової й ендокринної регуляторних систем (наприклад, виснаження нервових центрів, погіршення проведення імпульсів через синапси)

Номер слайду 8

чергування праці та відпочинку; раціональне харчування; нормальний сон;уникання різних зловживань. Засобами запобігання вт оми є:

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
16 січня
Переглядів
234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку