Презентація "Робота вчителя та асистента вчителя в інклюзивному класі. Розподіл обов'язків. Спільне викладання"

Про матеріал
Зміст матеріалу: 1.Знайомство з посадою «асистент вчителя» в українському законодавстві. 2.Діяльність асистента вчителя та основні завдання. 3.Різниця між асистентом вчителя та асистентом дитини. 4.Категорії осіб з особливими освітніми потребами. 5.Посадові обов’язки асистента вчителя та вчителя. 6.Основна документація. 7.Співпраця команди супроводу. Команда трьох «С». 8.Розподіл обов’язків. 9. Спільне викладання. 10. Висновки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота вчителя та асистента вчителя в інклюзивному класі. Розподіл обов’язків. Спільне викладання. Підготувала: Асистент вчителя. Попович М. В.м. Краматорськ, 2020

Номер слайду 2

План1. Знайомство з посадою «асистент вчителя» в українському законодавстві.2. Діяльність асистента вчителя та основні завдання.3. Різниця між асистентом вчителя та асистентом дитини.4. Категорії осіб з особливими освітніми потребами.5. Посадові обов’язки асистента вчителя та вчителя.6. Основна документація.7. Співпраця команди супроводу. Команда трьох «С».8. Розподіл обов’язків. 9. Спільне викладання.10. Висновки.

Номер слайду 3

Посада «асистент вчителя»Посаду асистента вчителя передбачено Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12. 2010р. №1205, основні завдання прописані в Постанові Кабінету Міністрів України від 15.08.2011 р. № 872.

Номер слайду 4

Посада «асистент вчителя»Постанова Кабінету міністрів України від 15.08.2011 №872 «Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах» зазначає, що «особистісно орієнтоване спрямування навчально-виховного процесу забезпечує асистент вчителя, який бере участь у розробленні та виконанні індивідуальних навчальних планів та програм, адаптує навчальні матеріали з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей з особливими потребами».

Номер слайду 5

Діяльність асистента вчителя врегульовано в Листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 25.09.2012 р. №1/9-675 «Щодо посадових обов’язків асистента вчителя».(Посадова інструкція асистента вчителя)

Номер слайду 6

Щодо встановлення доплати педагогічним працівникам за роботу в інклюзивному класіЛист Міністерства освіти і науки України від 14.03.2019 року №1/11-2635

Номер слайду 7

Основні завдання асистента вчителядопомога вчителю в організації навчально-виховного процесу в класі з інклюзивним навчанням; разом із вчителем класу здійснення соціально-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами. Асистент вчителя за потреби працює з усім класом, а не тільки з дитиною (дітьми) з особливими освітніми потребами!

Номер слайду 8

Різниця між асистентом вчителя та асистентом дитини

Номер слайду 9

Зауважте!Асистент дитини здійснює індивідуальну підтримку дитини зі складними чи комплексними порушеннями розвитку.( у більшості випадків це один з батьків дитини; або це соціальний працівник чи волонтери)Асистент дитини працює на громадських засадах або за рахунок коштів громадських організацій. Супровід дитини з особливими потребами здійснюється на підставі заяви батьків дитини з ООП або осіб, які їх замінюють.

Номер слайду 10

діти, які належать до категорії осіб з особливими освітніми потребами. Діти з порушенням інтелекту;Діти з відхиленнями в пізнавальному розвитку (ЗПР);Діти з порушеннями слуху;Діти з порушеннями зору;Діти з порушеннями опорно-рухового апарату;Діти з порушеннями мовлення;Діти з емоційними розладами, розладами аутистичного спектру (РАС);Діти з порушеннями поведінки і діяльності;Діти зі складними чи комплексними порушеннями (поєднання двох чи більше психофізіологічних вад (зору, слуху, розумового розвитку тощо) в однієї дитини. Це діти, у яких спостерігаються порушення розвитку сенсорних і моторних функцій в поєднанні з недоліками інтелекту (затримка психічного розвитку, розумова відсталість).

Номер слайду 11

Постанова Кабінету Міністріввід 14 листопада2018 року № 952

Номер слайду 12

Посадові обов’язки асистента вчителя

Номер слайду 13

Посадові обов’язки асистента вчителя. Посадова інструкція.1. Загальні положення.2. Завдання та обов’язки.3. Права.4. Відповідальність.5. Знання (повинен знати).6. Кваліфікаційні вимоги.7. Взаємовідносини (зв’язки) за посадою.

Номер слайду 14

ПОСАДОВІ ОБОВ’ЯЗКИ ВЧИТЕЛЯПосадові обов’язки кожного вчителя, працюючого в інклюзивному класі, прописані в посадовій інструкції. Перед початком роботи в інклюзивному класі кожен вчитель повинен ознайомитись зі своїми обов’язками та розписатися у документі. Копію документа можна отримати за бажанням у керівника навчального закладу. Якщо вчитель вже має посадову інструкцію, за якою працював у звичайному (не інклюзивному) класі, керівник закладу має внести зміни щодо роботи вчителя з дитиною з особливими освітніми потребами у документ та подати цей документ на підпис учителю.«Школа інклюзивної освіти»

Номер слайду 15

Коментарі тренерів онлайн-школи інклюзивної освіти «Інклюзія від а до я»:

Номер слайду 16

Загальне положення. Асистент вчителя:-особа з високими моральними якостями, яка має фізичний та психологічний стан, що дають змогу виконувати професійні обов’язки в загальноосвітньому навчальному закладі;-має повну вищу педагогічну освіту;-керується законами та Конституцією України, наказами та нормативно-правовими актами, розпорядженнями та статутом і правилами навчального закладу.

Номер слайду 17

Основні напрями діяльності- адаптація змісту та методів навчання до можливостей і потреб дітей з ООП;- застосування під час уроків системи корекційних заходів, спрямованих на опанування дітьми з ООП навчального матеріалу (узгоджених із певними фахівцями: психологом, логопедом);- захист кожної дитини з ООП від будь-яких форм фізичного або психологічного насильства.

Номер слайду 18

Завдання та обов’язки Разом із вчителем асистент:забезпечує соціально-педагогічний супровід учня з особливими освітніми потребами;виконує навчальні, виховні, соціально-адаптаційні заходи, запроваджуючи ефективні форми їх проведення;допомагає учневі у виконанні навчальних завдань, залучає його до різних видів навчальної діяльності;у складі групи фахівців бере участь у розробленні та виконанні індивідуальної програми розвитку учня; інформує батьків дітей з особливими освітніми потребами та надає необхідну консультативну допомогу;здійснює адаптацію навчальних матеріалів з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності учня з особливими освітніми потребами.

Номер слайду 19

Завдання та обов’язкиасистента вчителя

Номер слайду 20

права- обирати форми, методи, способи навчальної роботи з урахуванням особливостей і потреб дитини з ООП;- брати участь у роботі методичних об’єднань, нарад, зборів загальноосвітнього закладу та зборів інших органів самоврядування, в заходах, пов’язаних з організацією навчально-виховної роботи;- вносити керівництву загальноосвітнього закладу і органам управління освітою пропозиції щодо поліпшення навчально-виховної роботи;- бути членом профспілок та інших об’єднань громадян, діяльність яких не заборонена законодавством;- порушувати питання захисту прав, професійної та людської честі і гідності;- обирати форми підвищення своєї кваліфікації, навчатися у вищих навчальних закладах і закладах системи підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Номер слайду 21

відповідальність. Несе відповідальність за:- життя і здоров’я усіх дітей класу, дотримання їхніх прав і свобод, визначених законодавством України;- неналежне виконання або невиконання обов’язків, визначених посадовою інструкцією;- порушення трудової дисципліни;- вчинення проступків, несумісних з роботою на посаді педагогічного працівника;-заподіяння матеріальної шкоди навчальному закладу.

Номер слайду 22

Повинен знати. Основи законодавства. Закон України «Про освіту». Державні стандарти освіти. Нормативні документи з питань навчання та виховання дітей з особливими освітніми проблемами. Особливості розвитку дітей з ООП різного віку. Основи роботи з громадськістю та сім’єю; етичні норми і правила організації навчання та виховання дітей; вимоги до оформлення документації. Методи, форми та прийоми роботи з дітьми з ООП.

Номер слайду 23

Повинен знати!

Номер слайду 24

Кваліфікаційні вимоги. Повна вища педагогічна освіта.+Курсова перепідготовка щодо роботи в умовах інклюзії. Володіння знаннями, уміннями і навичками, необхідними для виконання функцій на посаді асистента вчителя. Високий рівень професіоналізму, ініціативність, творчість. Досконале володіння ефективними формами, методами роботи з дітьми з ООП. Загальна культура, високі моральні якості. Наявність розвинених комунікативних та організаційних здібностей та навички розв’язання конфліктних ситуацій.

Номер слайду 25

Взаємовідносини за посадою. Асистент вчителя

Номер слайду 26

Основна Документація асистента вчителяІПР - основний документ (річний план роботи асистента вчителя); складається на кожну дитину з ООП індивідуально впродовж 2-х тижнів від початку навчання (“Примірне положення про команду психолого-педагогічного супроводу”, Наказ МОН від 08.06.2018 р. №609). Асистент вчителя разом з вчителем класу оцінює рівень досягнення кінцевих цілей навчання, передбачених ІПР. Щоденник (журнал) спостережень – спостереження за дитиною з метою вивчення її індивідуальних особливостей, схильностей, інтересів та потреб;  оцінка успішності та рівня досягнення цілей навчання, передбачених ІПР (спільно з вчителем). Портфоліо –матеріали (малюнки, аплікації, робочі зошити, роботи на роздруківках), які допоможуть визначити прогрес дитини в освоєнні навичок наприкінці певного періоду (півріччя або навчального року). Форма ведення документації та перелік документів, потрібних для роботи асистента вчителя, визначається закладом освіти.nus.org.ua

Номер слайду 27

Примірний перелік всієї документації: 1. Журнал обліку роботи асистента вчителя (графік роботи, розклад уроків, щоденний план роботи).2. Посадова інструкція. Копії наказів з організації інклюзивного навчання по закладу. Копії нормативно-правових документів.3. Папка з особовими справами дітей з особливими освітніми потребами ( список учнів з ООП, копія витягу ПМПК (висновок ІРЦ), Індивідуальна програма розвитку дитини з ООП, корекційно-розвиткові заняття ).4. Журнал спостережень (окрема папка)5. Журнал обліку консультацій з батьками.6. Портфоліо учня з ООП (окрема папка)7. Журнал обліку методичної роботи.8. Інші документи, визначені закладом освіти.

Номер слайду 28

Співпраця команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами. Команда трьох «С»

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Розподіл обов’язків: навчальний процес {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вчитель. Асистент вчителя1)планує дії на уроці й підбирає матеріали;1)допомагає вчителю підібрати матеріал уроку, враховуючи особливі потреби дитини;2)складає плани уроків й проводить уроки відповідно до цих планів;2)обговорює та з’ясовує очікувані результати разом зі вчителем;3)контролює навчальний процес, допомагає та підтримує всіх учнів класу;забезпечує виконання учнями навчальної програми, враховує цілі індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами;3)веде спостереження за дитиною з особливими освітніми потребами, разом із вчителем обговорює стратегії, дії та результати; інформує вчителя про те, на скільки матеріали уроку сприяють навчальному процесу чи гальмують процес їх засвоєння;4)надає потрібну інформацію щодо проведення уроків, ділиться з асистентом матеріалами уроку для їх адаптації для дитини з особливими потребами;4)разом із вчителем адаптує матеріали уроку під потреби дитини, опираючись на вже наявні знання та вміння;5)оцінює учнів, забезпечує виконання учнями програми, враховуючи особливі потреби дитини з ООП та її можливості.5)Обговорює із вчителем висновки спостережень за дитиною з ООП з опорою на сильні сторони та творчі здібності; обмінюється інформацією щодо проблемних питань, впливу поведінки на навчання.

Номер слайду 31

Відповідальні за: (узагальнення){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вчитель. Асистент вчителявизначення навчальнихпотреб;звітування перед учителем та керівництвом навчального закладу; призначення дій;виконання дій, призначених учителем або керівництвом навчального закладу;планування уроків;життя і здоров’я дітей в інклюзивному класі разом із вчителем;проведення уроків;надання послуг учням під безпосереднім контролем учителя;оцінювання учнів;виконання цілей, визначених у індивідуальній програмі розвитку дитини з особливими потребами разом із вчителем;звітування перед батьками.надання консультацій батькам дитини з особливими потребами, узгодженими з класним керівником.

Номер слайду 32

Підходи для полегшення спільної роботи. Призначити час для зустрічей учителів зі своїми асистентами.(зустрічі повинні бути регулярними та продуктивними) Встановити ефективні способи комунікації. (Розпочати слід з чіткого розуміння сторонами своїх ролей та обов’язків, а також створити можливості для їх постійного вільного обговорення. Також ефективна комунікація залежить від того, наскільки обидві сторони чують одна іншу та враховують отриману інформацію )Забезпечити асистентів вчителів інформацією ( щодо тем уроків, планування, цілей; наявності матеріалу або його відсутності; інформувати про зміни у розкладі, навчальному плані)

Номер слайду 33

Спільне викладання –це…

Номер слайду 34

Це…Освітня технологія, за якою реалізується інклюзивне навчання у закладах освіти. Викладання в єдиному фізичному просторі (класі) у різноманітній за складом групі учнів (або всього класу), серед яких є діти з особливими освітніми потребами. Технологія, за якою вчитель та асистент вчителя (можливо й інші фахівці) працюють пліч-о-пліч на засадах партнерства та співпраці. Робота в команді, в якій діяльність педагогів рівноправна.

Номер слайду 35

Основні компоненти ефективної практики спільного викладання

Номер слайду 36

Моделі спільного викладання. Консультування(У контексті даної моделі вчитель може виступати консультантом асистента у питаннях здійснення адаптації чи модифікації тих чи інших навчальних завдань. Надання послуг дітям з особлими потребами опосередковане)Навчання(При застосуванні даної моделі спільного викладання вчитель та асистент активно спілкуються, діляться спостереженнями за учнями, підвищують знання один одного у тих питаннях, де вони є компетентними. Спільне вдосконалення знань)Співпраця. Робота в команді(В моделі співробітництва передбачається розподіл обов’язків між вчителем та його асистентом. Ця модель по праву вважається однією з найбільш ефективних, так як кожен з педагогів вносить свій вклад в реалізацію навчальної програми)

Номер слайду 37

Форми спільного викладання. Підтримуюче. Паралельне Додаткове. В команді…

Номер слайду 38

Підтримуюче викладання - підхід відомий як «один викладає, інший допомагає», або «ведучий і помічник». Паралельне викладання - відбувається тоді, коли педагоги працюють одночасно з різними групами учнів в одному класі. Додаткове викладання - практикується тоді, коли треба, щоб один з педагогів підсилив якість викладання іншого педагога. Викладання в команді - це одночасне/почергове ведення уроку двома педагогами. За такої форми спільного викладання учні взаємодіють з усіма вчителями в класі, що є ключовим для дітей з ООП.

Номер слайду 39

Переваги та недоліки спільного викладання

Номер слайду 40

Переваги. Підвищення ефективності навчального процесу. Урізноманітнення форм та методів викладання навчального матеріалу. Можливість залучати всіх учнів до всіх видів роботи протягом уроку. Ефективний моніторинг актуальних потреб дітей. Підвищення педагогічної майстерності педагогів.

Номер слайду 41

Уроки - більш творчі, цікаві, різноманітні. Учні - більш активні, мають стимул та мотивацію. Учителі - мають змогу підтримувати один одного, доповнювати сильні сторони та розподіляти робоче навантаження у класі.

Номер слайду 42

Чинники, які впливають на обов’язки асистента:наявність і детальне вивчення посадової інструкції; особистість учителя, з яким він працює, усвідомлення і чіткий розподіл ролей між педагогом та асистентом;рівень довіри й комфорту в стосунках «учитель – асистент»;рівень навичок і професійного досвіду;стосунки з дітьми, фізичне середовище класу.

Номер слайду 43

Що не належить до обов’язків асистента вчителя?

Номер слайду 44

Що не належить до обов’язків та відповідальності асистента вчителя?Бути єдиною  особою, відповідальною за навчальний процес у класі, навіть за відсутності вчителя. Самостійно розробляти планування освітнього процесу, обирати методи навчання, призначати певні види навчальної діяльності для дитини (тільки допомагає вчителю). Вносити інформацію в індивідуальні документи дитини без погодження з учителем. Повноцінно замінювати вчителя на уроках. Проводити заняття замість корекційних спеціалістів (психолога, дефектолога, логопеда).

Номер слайду 45

Що не належить до обов’язків та відповідальності асистента вчителя?Самостійно оцінювати досягнення учнів та дитини з особливими освітніми потребами. Звітувати перед батьками, перед представниками керівних органів управління з питань проведення навчально-виховного процесу в класі. Забезпечувати задоволення соціальних та фізіологічних потреб дітей із складними порушеннями розвитку під час їх перебування в закладі освіти (це функції асистента дитини). vberz-osvita.gov.ua

Номер слайду 46

Зауважте!За реалізацію корекційно-розвиткової складової ІПР відповідають спеціальні педагоги (психологи, логопеди, вчителі-дефектологи, реабілітологи), які здійснюють моніторинг досягнень у відповідній сфері розвитку, і рекомендують педагогам (вчителю й асистенту) необхідні адаптації та стратегії допомоги учню. Не дозволяти підміну функцій, зокрема нав’язування асистенту функцій спеціального педагога. Асистент учителя не повинен виконувати завдання, які є прерогативою вчителя – планування освітнього процесу, оцінювання навчальних завдань учнів.pedrada.com.ua

Номер слайду 47

Підсумки. Висновки. Асистент вчителя :- разом із вчителем класу здійснює соціально-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами; несе відповідальність за життя і здоров’я усіх дітей класу, з дотриманням прав і свобод, визначених законодавством України;- за потреби зменшує обсяг навчального матеріалу, локалізує його головний зміст у доступній формі;- вилучає складний і незрозумілий теоретичний матеріал, адаптує матеріал під потреби дитини;- пояснює новий матеріал окремими порціями, від конкретного до більш абстрактного, від найлегшого та зрозумілого до більш складнішого;

Номер слайду 48

Підсумки. Висновки.- разом із вчителем проводить додаткову роботу з повторення, уточнення і розширення знань учня;у складі групи фахівців бере участь у розробленні та виконанні індивідуальної програми розвитку учня; інформує батьків дітей з особливими освітніми потребами та надає необхідну консультативну допомогу;- працює з усім класом, допомагає всім, хто на це потребує;- постійно співпрацює з вчителем.

Номер слайду 49

Із досвіду спільного викладання:«Я для своїх учнів робила все, що мусить робити хороший вчитель. Відмінність полягала в тому, що при спільному викладанні в нашому класі це робили двоє людей»Вчитель інклюзивного класу

Номер слайду 50

Джерела інформації:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}nus.org.uamon.gou.uaоsvita.uapedrada.com.uaіnkluzia.uauk.wikipedia.orgincluziv.at.uavberz-osvita.gov.uaed-era.com.ua. Нормативно-правові документи. Закон України «Про Освіту»Посібники з інклюзіїМетодичні рекомендації щодо роботи в інклюзивних класах. Школа інклюзивної освіти «Від А до Я»

Номер слайду 51

додатки. Додаток 1

Номер слайду 52

Додаток 2

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Новицька Оля
    щиро дякую, чудовий матеріал для організації роботи в інклюзивному класі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пшенична Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
10 грудня 2020
Переглядів
7696
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку