Презентація "Робота вітру та льодовиків.Вивітрювання."

Про матеріал
На формування рельєфу Землі значний вплив здійснюють крім внутрішній й зовнішні процеси, які відбуваються на поверхні та у найвищий шарах земної кори. Якщо внутрішні процеси створюють великі нерівності на планеті, зовнішні – їх згладжують. Крім того вони формують нові, невеликі форми рельєфу. До зовнішніх процесів належать вивітрювання, робота поверхневих текучих вод, робота підземних вод, робота льодовиків, робота моря, робота вітру. Їх перебіг обумовлений такими потужними силами, як енергія Сонця, сила земного тяжіння та життєдіяльність організмів. Всі зовнішні процеси здійснюють три види роботи: руйнування, перенесення зруйнованих уламків та їх відкладання в іншому місці у певні форми рельєфу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота вітру та льодовиків. Вивітрювання.

Номер слайду 2

Внутрішні і зовнішні сили ніби змагаються між собою у своїй природній фантазії, виконуючи спільну роботу.

Номер слайду 3

РОБОТА ВІТРУРОБОТА ВІТРУВітер виконує три види роботи: руйнівну, транспортну і нагромаджувальну. Руйнівна робота вітру виявляється у видуванні й розвіюванні пухких порід. Вітер може здувати величезні маси порід і ґрунту. Наприклад, у США під час бурі 1934 року тільки за один день звіяло близько 300 млн тон ґрунту. Підхоплені вітром піщинки вдаряються об скелі і обточують, шліфують кам'яні виступи. В результаті утворюються не лише подряпини,а й чудернацькі скульптурні форми, які називають останцями. Часто вони нагадують стовпи, гриби, фігури людей. Химерні останці, наприклад, є в Криму: на гірському масиві Демерджі вони утворили Долину привидів.

Номер слайду 4

ОСТАНЦІ ФІГУРНІ СКЕЛІ

Номер слайду 5

Транспортна робота вітру полягає у перенесенні уламків порід на великі відстані. Так, пилова буря 1926 року з півдня України занесла пил і чорнозем на північ Європи аж до Балтійського моря.

Номер слайду 6

Пилова буря

Номер слайду 7

Створювальна (нагромаджувальна) робота вітру — це відкладання перенесених уламків і утворення різноманітних еолових форм поверхні. ПІЩАНІ БРИЖІ БАРХАНИ

Номер слайду 8

У пустелях, долинах річок, на узбережжях морів вітер нагортає дюни — піщані горби заввишки 10—20 м, рідко — 100 м. В Україні вони поширені в долині Дніпра, на узбережжях Чорного й Азовського морів. У піщаних пустелях утворюються бархани — горби з піску заввишки 70—150 м у вигляді півмісяця. Дюни і бархани постійно переміщуються і за рік можуть «пройти» сотні метрів.

Номер слайду 9

ПУСТЕЛЬНИЙ БАРХАН БЕРЕГОВА ДЮНА

Номер слайду 10

ВИВІ́ТРЮВАННЯ – процес руйнування і зміни мінералів гірських порід під впливом фізичних та хімічних дії компонентів атмосфери й гідросфери, за участю живих організмів, в умовах земної поверхні . З гірських порід під впливом вивітрювання утворюються уламки, пісок і глина. Подрібнені гірські породи переносяться на великі відстані за допомогою льодовиків, водних потоків та вітру. Уламки накопичуються на дні водойм (озер, морів і океанів) і перетворюються на осадові гірські породи.

Номер слайду 11

Фізичне вивітрювання — руйнування мінералів і гірських порід внаслідок коливання температур. Гірські породи тріскаються, розпадаються на дрібні частини. Хімічне вивітрювання — процес руйнування гірських порід під дією природних вод (атмосферних, поверхневих, ґрунтових, підземних), який супроводжується розчиненням мінералів порід. Біологічне вивітрювання — вивітрювання, яке відбувається під впливом рослинних і тваринних організмів. Коріння дерев, що ростуть на скелях, розсовують тріщини. Руйнування гірських порід сприяють і тварини, особливо гризуни, які риють нори.

Номер слайду 12

РОБОТА ЛЬОДОВИКІВЛьодовик  — багаторічне природне накопичення льоду на земній поверхні. Льодовик  — багаторічне природне накопичення льоду на земній поверхні. 

Номер слайду 13

Земля в епоху зледеніння (Дніпровське)Робота з картою: на яких материках проявилось Дніпровське зледеніння? Чи захоплювало воно територію України?

Номер слайду 14

РУЙНІВНА РОБОТА ЛЬОДОВИКІВПід дією сили тяжіння льодовик починає рухатись із підвищених територій до понижених. Під час руху льодовик, як потужний бульдозер, виорює пухкі породи, згладжує поверхні, залишає борозни, подряпини. ТРАНСПОРТНА РОБОТА ЛЬОДОВИКІВУламки гірських порід, що виорані льодовиком, захоплюються льодом, що рухається, і транспортуються ним. НАГРОМАДЖУВАЛЬНА РОБОТА ЛЬОДОВИКАЛьодовикові відклади отримали назву морена.

Номер слайду 15

ЛЬОДОВИКОВІ ВІДКЛАДИ ТА ЛЬОДОВИКОВІ ФОРМИ ПОВЕРХНІ

Номер слайду 16

Ози — валоподібні звивисті гряди. Утворюються в результаті відкладів піску, гальки, гравію, валунів, потоками талих вод льодовиків. Друмліни - форма льодовикового рельєфу, невеликі згладжені пагорби овальної або витягнутої форми складені льодовиковою валунною глиною, вісь яких витягнута в напрямку руху льодовика. Ками — пагорби конічної форми, складені відсортованими шаруватими пісками, галькою і гравієм, іноді перекриті зверху плащем морени. Висота 6-30 м. Виникають біля внутрішнього краю материкових  льодовиків  при їх таненні. 

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Опрацювати § 21

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
21 листопада 2023
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку