Презентація роботи учнів над створенням STEAM - проекту на тему "Такий близький і далекий космос"

Про матеріал
У даній презентації описано поетапно створення STEAM - проекту на тему "Такий близький і далекий космос" учнями початкової школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

STEAM –проект на тему: Такий близький і далекий космос Підготували вихованці гуртка «Паперопластика. Квілінг.» на базі Бортницького навчально - виховного комплексу. Привільненська ОТГ

Номер слайду 2

Мабуть, кожного з нас зачаровує краса нічного зоряного неба. І чим більше ти в нього вдивляєшся, тим більше тебе ваблять таємниці космічного простору. От і ми вирішили більше про нього дізнатися і дослідити: - Що роблять різні країни світу для вивчення космосу. - Які надсучасні прилади допомагають їм це робити. - Чи можна їх використати для того, щоб краще вивчити нашу планету і покращити її екологічну ситуацію.

Номер слайду 3

. І поставили перед собою мету: Дізнатися, наскільки важливими є космічні дослідження для розвитку людства і збереження нашої планети. Та визначили завдання: познайомитися з історією розвитку космічних досліджень від давнини і до сьогодні; визначити досягнення України у космічній сфері; більше дізнатися про принципи роботи ракет та супутників; дослідити, як за допомогою сучасних космічних приладів можна вивчати екологічну ситуацію на Землі, передбачати погоду та природні катаклізми; створити презентацію своєї проектної роботи; виготовити буклет з цікавими відомостями про космічні явища та модель чистої планети, де люди мирно вивчають Всесвіт.

Номер слайду 4

. У ході роботи нам знадобляться знання зІнформатики. Математики та інженеріїАстрономіїІсторіїГеографіїМатематики. Трудового навчання

Номер слайду 5

. Ми припустили, що з розвитком науки про космос люди зможуть більше дізнатися про космічний світ, що нас оточує та про свою планету, вчасно перебачатимуть глобальні зміни в природі Землі, небезпечні ситуації та катаклізми.

Номер слайду 6

. Та поділилися на чотири команди НауковціІнженери та конструктори ЕкологиІнформатики та видавці

Номер слайду 7

. І почалася наша творча робота над проектом…Група Науковців - Працювала у бібліотеці з книжками , журналами та інтернет-ресурсами і підготувала цікаве повідомлення про особливості вивчення космосу від давніх часів і до сьогодні; - Також вони дослідили і внесок нашої держави у розвиток цієї галузі науки та склали ТОП -10 досягнень незалежної України у космічній сфері, якими поділилися з іншими учасниками проекту. Пропонуємо і Вам їх переглянути.

Номер слайду 8

ТОП – 10 важливих досягнень незалежної України у космічній галузі Україну по праву можна вважати космічною державою, незважаючи на те, що, в цілому, країна перебувала всі роки незалежності в скрутному економічному ста-новищі. У країни є інфраструктура повного циклу для створення ракет, наукова база, успішні міжнародні кейси в реалізації космічних проектів. Є поважні фахівці і молоді люди, які здатні створювати проекти світового рівня, і навіть є свій космо-навт, який побував у космосі. 1. Українець Леонід Каденюк у космосіЛеонід Каденюк став першим космонавтом з українським паспортом, який побував в космосі. Він здійснив політ на американському шатлі «Колумбія» з 19 листопада по 5 грудня 1997 року у якості спеціаліста з корисного нава-нтаження. Серед інших членів команди було чотири астронавта з США (Кевін Крегель, Стівен Ліндсі, Уїнстон Скотт, Калпана Чавла) і один з Японії (Такао Дої). Команда провела в космосі 15 діб і 16 годин і успішно приземлилася в Кеннеді. Метою польоту був науковий експеримент - команда виводила на орбіту і повертала науковий супутник SPARTAN-201-4.

Номер слайду 9

2. Україна - четверта в світі країна з розвитку космічної галузіУкраїна - одна з небагатьох країн світу, яка має замкнутий цикл ракетобуду-вання, починаючи з ракетного палива, закінчуючи готовими корпусами, ра-кетами і космічними апаратами. Левова частка створення космічного устат- кування припадає на державні підприємства, які підпорядковуються спеці-альному уповноваженому органу - Державному космічному агентству України. За час незалежності українськими ракетами було здійснено 148 пусків. На орбі-ту було виведено ько 300 космічних апаратів на замовлення різних країн світу.3. Розвиток приватних інвестицій в космічні проекти. Поки низка державних космічних підприємств в даний момент переживає не найкращі часи, бізнес в Україні готовий вкладати кошти в розвиток проектів з області космосу, і це теж грає на руку появі інтересу в цій сфері. Приблизно рік тому в Дніпрі запустився "космічний" бізнес-інкубатор Space Hub. Міжнар-одна компанія Noosphere активно інвестує в космічні проекти в Україні та за її межами. 4. Супутники для дистанційного зондування Землі "Січ-1", "Січ-1 М", "Січ-2"За роки незалежності Україна запустила в космос три супутники для дистанцій-ного зондування Землі власної розробки і виробництва-"Січ-1", "Січ-1 М", "Січ-2". До завдань супутників входив контроль стану грунтів, рослинності.5. Українські компоненти в ракетах інших країн. В Україні були розроблені і вироблені деталі для американської ракети-носія Antares і двигун для європейської ракети-носія Vega. КБ "Південне" отримало цей проект у 2004 році в рамках контракту з італійською компанією Avio. Через 6 років пройшли перші кваліфікаційні випробування, а в 2010 році проект був реалізований. Зараз європейці планують замінити україн-ський двигун на більш екологічне рішення, яке працює на метановому ракетному паливі.

Номер слайду 10

. 6. Ракета "Дніпро"Ракета "Дніпро" - українсько-російський проект, ракети створені ще за радянських часів і перебували на озброєнні у радянській армії з 1975 року, підлягали ліквідації згідно російсько-американського договору. Альтернативою ліквідації стало переобладнання в ракети-носії. З цією метою була створена українсько-російська організація, в яку увійшло кілька підприємств, у тому числі КБ "Південне". Саме воно ще за радянських часів займалося розробкою цієї ракети. 7. Проект "Морський старт«У далекому 1995 році було створено американсько-російсько-норвезько-українське підприємство "Морський старт" (Sea Launch), метою якого було будівництво морської платформи в районі екватора для космічних стартів. Справа в тому, що саме екватор є найкращим місцем для запуску, так як дозволяє найбільш ефективно використовувати обертання Землі і відправляти вантажі в космос найменш ресурсоємно. Українська ракета-носій за час існування платформи зарекомендувала себе добре і була важливою і невід'ємною частиною її функціонування.8. Проект "Наземний старт"Практично одночасно з проектом "Морський старт" Україна і Росія прийшли до думки про те, що для ракет "Зеніт" з вантажем менш чотирьох тонн раціонально проводити запуски з наземного космодрому Байконур. Для здійснення цього плану в 1999 році було створено українсько-російське підприємство "Міжнародні космічні послуги". У тому ж році був підписаний договір з Казахстаном і з США, необхідний для запуску космічних апаратів з платформи Байконур. Однак в 2015 році Росія відмовилася від використання українських ракет, у тому числі і "Зеніту". 

Номер слайду 11

. 9. Проект "Алькантара"Алькантара - бразильський космодром на березі Атлантичного океану, з якого, за задумом, повинні були вирушати в космос українські ракети-носії "Циклон-4". "Циклон-4" є модифікованою версією ракет "Циклон-3". Контракт з Україною був підписаний в 2003 році. Космодром цікавий тим, що знаходиться близько до екватора, на воді, але поруч із сушею - відповідно, туди легко добиратися. До того ж, в малонаселеній місцевості, що робить запуск потенційно менш небезпечним.10. Проект Mars Hopper - переможець хакатона NASAУ 2016 році проект української команди Mars Hopper став переможцем Хакатона NASA в номінації "глядацькі симпатії". Автори проекту запропонували альтернативну технологію переміщення по Марсу. Як відомо, на Марсі розря-джена атмосфера і більш слабка сила тяжіння, ніж на Землі. Автори проекту запропонували створити літак, який, приземляючись, буде збирати лід з поверхні планети і перетворювати його в газ. Вивільняється при цьому енергія буде створювати реактивну тягу для наступного стрибка і обертання пропелерів. Фактично, літак буде переміщатися по планеті, як стрибає комаха.

Номер слайду 12

. А далі до справи взялися Інженери та Конструктори. Вони підібрали цікаві відео про роботу супутників та ракет та назвали найсучасніші їх моделі ; А також за допомогою креслень створили модель ракети та провели майстер – клас по її виготовленню для інших учасників проекту.

Номер слайду 13

. Ну а Екологи ж тим часом теж гарно попрацювали:- Вони вивчили і повідомили іншим учасникам проекту про загальний стан екологічної ситуації на планеті та звернули увагу на проблеми, що потребують негайного вирішення;- Розробили та продемонстрували у презентації, як за допомо- гою супутників вчені вивчають зміни у атмосфері, рослинний та тваринний світ у різних частинах Землі, рух течій у океанах, та льодовиків біля берегів Антарктиди, потенційні точки виникнення пожеж та ін.;- Підготували поради дітям, що може кожен з них зробити для збереження природи на нашій планеті;- За допомогою кульки та кольорових ниток та паперу виготовили красиву модель чистої планети, до оформлення роботи залучили і інших гуртківців.

Номер слайду 14

.

Номер слайду 15

. 16 ПОРАД, ЯК ПРОСТИМИ ВЧИНКАМИ ДОПОМОГТИ НАШІЙ ПЛАНЕТІЗакривати кран під час чищення зубів. Здавати макулатуру. Вимикати зарядні пристрої вночіВикидати сміття в смітник. Використовувати екоторбинку або один пакет. Друкувати з обох боків листка. Не купувати великої живої ялинки на Новий Рік. Води в електрочайнику має бути не більше, ніж необхідно. Закривати вікна та двері, коли працює кондиціонер. Купувати місцеву продукцію. Не пити воду із пластикових пляшок. Не викидати батарейки, а віддавати у спеціальні місця збору. Сортувати сміття. Використовувати керамічний або паперовий посуд Їздити на велосипедіНосити натуральний одяг

Номер слайду 16

. А тепер прийшов час продемонструвати роботу наших комп’ютерних геніїв – Інформатиків і Видавців.- Вони постійно допомагали іншим групам у роботі з інтернетресурсами;- Підготували і провели віртуальну мандрівку галактиками;- А також виготовили буклет з цікавими відомостями про космічні об’єкти.

Номер слайду 17

Над проектом ми працювали протягом 2 тижнів. Робота була подекуди важкою, але надзвичайно корисною та цікавою для усіх нас. Ми навчилися працювати в групах, ділити обов’язки та відповідально ставитися до них. А також дійшли висновку, що розвиток космічної галузі є надзвичайно важливим для подальшого розвитку людства. Адже це дає нові можливості для досліджень природних явищ, океанів та суходолу, що в подальшому дасть можливість передбачити різноманітні надзвичайні ситуації та природні катаклізми, запобігти їм. Познайомить нас з ще невивченими таємницями нашої планети, і, можливо, ми дізнаємося відповідь на запитання : «Чи існує життя і на інших планетах?» Та все це вже в недалекому майбутньому

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чернишова Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. 1 2
    по слайдам науковці - 5 інженери та конструктори - 3 екологи - 4 інформатики і видавці - 4
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 березня 2020
Переглядів
3298
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку