Презентація "РОДИ І ЖАНРИ ЛІТЕРАТУРИ"

Про матеріал

Допомогти учням пригадати жанри літератури, поглибити уявлення про літературні роди та жанри,. узагальнити знання учнів за допомогою схеми; розвивати критичне й аналітичне мислення, усне мовлення, вміння працювати в парах і групах; прищеплювати любов до мистецтва слова.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОДИ І ЖАНРИ ЛІТЕРАТУРИ

Номер слайду 2

Усі жанри мистецтва добрі, окрім нудного... Вольтер, французький філософ XVIII ст.

Номер слайду 3

Експрес-опитування1. Згадайте, що таке літературний рід.2. Які літературні роди ви знаєте? Які особливості мають твори цих родів?3. Із творами яких жанрів ви знайомилися на уроках зарубіжної літератури?4. Який жанр ви можете назвати улюбленим? Чому?

Номер слайду 4

Конкурс літературознавців (робота в групах)

Номер слайду 5

1. Один із основних жанрів народної творчості та жанр літератури. Епічний сюжетний художній твір про вигадані та фантастичні події. 2. Епічний прозовий твір, який характеризується однолінійним сюжетом, за обсягом посідає проміжне місце між романом і оповіданням. 3. Ліро-епічний алегоричний короткий твір, переважно віршований. Складається з оповідної частини та висновку-повчання. 4. Великий за обсягом, складний за будовою прозовий (рідше віршований) епічний твір. 5. Традиційний жанр японської лірики, трирядковий неримований вірш.

Номер слайду 6

6. Ліро-епічний віршований твір, у якому зображені значні події та яскраві характери, а розповідь про героїв супроводжується розкриттям авторських переживань і роздумів. 7. Жанр ліро-епічної поезії фантастичної, історико-героїчної або соціально-побутової тематики з драматичним сюжетом. 8. Невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з напруженою дією і несподіваним фіналом. 9. Один із жанрів лірики меланхолійного, журливого змісту. 10. Вірш, що виражає піднесені почуття, викликані важливими історичними подіями, діяльністю історичних осіб.

Номер слайду 7

11. Значний за обсягом твір епічного змісту, у якому відображено події, що мають вирішальне значення для багатьох поколінь. 12. Драматичний твір, де зображуються нерозв’язні моральні проблеми, що призводять, як правило, до загибелі героя (героїв). 13. Ліричний вірш, який складається з чотирнадцяти рядків п’ятистопного або шестистопного ямба. 14. Драматичний твір, у якому автор засобами гумору та сатири виявляє смішне в навколишній дійсності чи людині. 15. Алегоричний фольклорний або літературний розповідний твір повчального характеру.

Номер слайду 8

Проблемні питання. Що таке жанр?Як ви гадаєте, чому ще в давніх літературах виникали твори, що належать до різних жанрів?

Номер слайду 9

Теоретична скарбничка. Літературний жанр -

Номер слайду 10

Бесіда1. Дайте визначення поняттю «жанр».2. Як пов’язані між собою поняття «рід літератури» і «літературний жанр»?3. Поясніть, як змінюються та розвиваються жанри, на прикладі жанру літературної казки (на матеріалі вивчених на уроках літератури казок). Розкажіть, як змінювались тематика та проблематика, будова творів.4. Наведіть приклади творів, які мають ознаки різних жанрів. Як ви вважаєте, чому в літературі відбувається змішування жанрів?

Номер слайду 11

Схема “Роди та жанри літератури”Роди літератури. Жанри літератури

Номер слайду 12

Робота з епіграфом. Як ви розумієте слова Вольтера, що стали епіграфом до уроку?Чому, на вашу думку, епіграфом до уроку обрано саме цей вислів? Чи згодні ви з думкою мислителя? Аргументуйте свою відповідь.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Користуючись літературознавчим словником та мережею Інтернет, підготувати стисле повідомлення (5—7 речень) про історію виникнення та розвитку будь-якого жанру (на вибір).

pptx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
3060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку