Презентація "Роль холестерину в організмі людини" 7 клас УЗХ

Про матеріал
Дана презентація створена до групи уроків здорового харчування для 7 класу з основ здоров'я
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль холестерину в організмі людини. Вміст холестерину в харчових продуктах7 клас. Уроки здорового харчування. Підготувала вчителька основ здоров’я. Буринського міського ліцею № 2 імені Ю. М. Лавошника Холод Світлана Олексіївна

Номер слайду 2

Що таке холестерин?   Холестерин або холестерол ‒ це речовина, що бере участь у процесі обміну жирів в організмі.  Також холестерин є біохімічним попередником (основою для утворення) стероїдних гормонів, жовчних кислот, ліпопротеїнів (сполук, у формі яких жири транспортуються по організму) та вітаміну D. 

Номер слайду 3

Існує два типи холестерину: "хороший" і "поганий".  "Поганий" – це ліпопротеїд низької щільності, є причиною закупорки судин.  Високий рівень "поганого" холестерину (до 3 ммоль/л для людей не з групи ризику, та до 1,8 ммоль/л для групи ризику) може стати причиною виникнення низки серцево-судинних хвороб, зокрема інфаркту.    "Хороший" холестерин ‒ це ліпопротеїд високої щільності, який в тому числі усуває "поганий" холестерин зі стінок судин і сприяє прохідності артерій та вен. Саме він є основою для синтезу гормонів та інших сполук. Його в організмі повинно бути якомога більше.   Рівень загального холестерину в крові здорової людини не повинен перевищувати 5 ммоль/л. Для людей з групи ризику цей показник - 4 ммоль/л. 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Користь і шкода холестерину На рубежі ХХ-ХХІ століть поширилося переконання, що холестерин, який міститься в деяких продуктах харчування, надзвичайно шкідливий для здоров'я. Сучасні вчені говорять про те, що, потрапляючи в організм людини, він виконує безліч важливих функцій.  Саме тому сьогодні холестерин називають фізіологічно необхідною складовою продуктів харчування, яка бере участь у ряді обмінних процесів. 

Номер слайду 6

Разом з тим холестерин може бути і небезпечним, оскільки стає причиною розвитку такого захворювання, як атеросклероз. Але, як відомо, хвороба виникає лише при надлишковому вмісті даного компонента в сироватці крові внаслідок закупорювання судин, на стінках яких накопичується холестерин.  В останні десятиліття багато медичних і науково-популярних журналів присвячували статті питанням про користь і шкоду холестерину. А безліч досліджень і експериментів довели прямий зв'язок між виникненням гіперхолестеринемії та атеросклерозу і впливом на організм екзогенного холестерину. Результатом подібних пошуків істини став висновок про небажане включенні в їжу продуктів, до складу яких входить холестерин. 

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Протягом багатьох років дієтологи закликали населення якщо не відмовитися зовсім, то принаймні значно зменшити частку вмісту продуктів харчування, насичених холестерином. У підсумку зі столів багатьох людей зникли риб'яча ікра, яйця, вершкове масло, вершки, шинка і сметана. Більшість представниць прекрасної статі, прагнучи зберегти фігуру і захистити себе і своїх близьких від шкідливої дії холестерину і розвитку атеросклерозу, обмежували вживання тваринних жирів. 

Номер слайду 9

Продукти харчування, що містять холестерин Продукти містять багато холестерину: сало, яйця, сметана, жирні сири і м’ясо, деякі кондитерські вироби і т.п. ( Найбільше холестерину міститься в таких продуктах: яйцях – 0,57 %; вершковому маслі – 0,17-0,27 %; печінки – 0,13-0,27 %; м’ясі – 0,06-0,1 %; рибі – до 0,3 %).   Добова норма холестерину – в середньому 2,5 г. З’їв 2 яйця – вважай норма перевиконана. Втім, для продовження життя, мабуть слід прагнути до мінімального надходженню холестерину в організм. Низький вміст холестерину не приводить до якихось серйозних проблем, а ось шкідливу дію холестерину доведено на 100 %. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Продукти які містять холестерин мг/100 г Мізки 800 – 2300 Нирки 300 – 800 Свинина 110 Свинина , частина філе 380 Свиняча рулька 360 Печінка свиняча 130 Мова свинячий 50 Яловичина жирна 90 Яловичина нежирна 65 Телятина нежирна 99 Печінка яловича 270-400 Мова яловичий 150 Конина 78 Баранина нежирна 98 кролятина 90 Курка без шкіри темне м’ясо 89 Курка без шкіри біле м’ясо 79 Серце куряче 170 Печінка куряча 492 Курча 40 – 60 Індичка 40 – 60 Качка без шкіри 60 Качка з шкірою 90 Гусятина 86 Ковбаса сирокопчена 112 сардельки 100 Біла мюнхенська ковбаса 100 салямі 85 Сервелат 85 Ковбаса варена до 40 Ковбаса варена жирна до 60 Риба , морепродукти Скумбрія тихоокеанська 360 короп 270 устриці 170 Вугор 160 – 190 мідії 64 креветки 144 сардини в олії 120 – 140 минтай 110 оселедець 97 краби 87 форель 56 Тунець свіжий ( консервований) 55 молюски 53 рак 45 щука 50 ставрида 40 тріска 30 Риба середньої жирності (до 12 % жирності) 88 Риба нежирних сортів ( 2 – 12 %) 55 Яйце перепелине ( 100 г) 600 Яйце куряче цільне ( 100 г) 570 Молоко козяче сире 30 Вершки 30 % 110 Вершки 20 % 80 Вершки 10 % 34 Сметана 30 % жирності 90 – 100 Сметана 10 % жирності 33 Молоко 3 – 3,5 % 15 Молоко 2 % 10 Молоко 1 % 3,2 Кефір жирний 10 Йогурт о6ичний 8 Йогурт знежирений 1 Кефір 1 % 3,2 Сир жирний 40 Сир 20 % 17 Сир знежирений 1 сироватка 2 Сир « Гауда » – 45 % 114 Сир вершковий жирність 60 % 105 Сир « Честер » – 50 % 100 Сир « Едам » – 45 % 60 Сир « Едам » – 30 % 35 Плавлений сир – 60 % 80 Плавлений сир – 45 % 55 Плавлений сир – 20 % 23 сир домашній – 4 % 11 сир домашній – 0,6 % 1 Топлене вершкове масло 280 Вершкове масло свіже 240 Масло вершкове « селянське » 180 Жир яловичий 110 Жир свинячий або баранячий 100 Рослинні масла 0 Маргарини на основі рослинних жирів 0 

Номер слайду 12

Як підтримувати здоровий баланс холестерину. Щоб збільшити кількість "хорошого" і знизити рівень "поганого" холестерину, лікарі з Гарвардської медичної школи рекомендують дотримуватися простих порад. Займайтеся спортом. Навіть помірні фізичні навантаження на кшталт активних прогулянок на свіжому повітрі сприяють синтезу "хорошого" холестерину в організмі.      Контролюйте вагу. Надмірна вага сприяє не лише підвищенню рівня "поганого" холестерину, але є і причиною високого артеріального тиску і високого рівня цукру в крові. Якщо ви маєте надмірну вагу, зменшіть її на 5-10%, і це вже буде першим кроком до нормалізації рівня холестерину. 

Номер слайду 13

Відмовтесь від трансжирів. Транс-жири ‒ це різновид ненасичених жирів з високим вмістом транс-ізомерів жирних кислот. Штучні транс-ізомери жирних кислот утворюються під час гідрогенізації олій, смаження їжі та у промисловому виробництві випічки. Уникайте швидких вуглеводів. Намагайтеся споживати менше продуктів зі швидких вуглеводів, які засвоюються організмом максимально швидко, наприклад, біле борошно. Ліпше замінити цілозерновим борошном. Відмовтеся від паління. Відмова від куріння сприяє підвищенню рівня "хорошого" холестерину.  

Номер слайду 14

Щоб краще розуміти потреби свого організму у холестерині, необхідно регулярно моніторити рівень холестерину в крові (загальний та кожен окремо).  Це можна зробити за допомогою тесту на холестерин ‒ аналізу крові з вени.  Аналіз рівня загального холестерину можна зробити безкоштовно у свого сімейного лікаря. Оплачує цей тест держава. 

pptx
Додано
22 січня 2023
Переглядів
2712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку