Презентація "Роль інформації в житті людини. Види інформації за способом подання: текстовий, графічний, числовий, звуковий, відео"

Про матеріал
Ця презентація допоможе вчителю провести урок інформатики за темою "Роль інформації в житті людини. Види інформації за способом подання: текстовий, графічний, числовий, звуковий, відео".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль інформації в житті людини. Види інформації за способом подання: текстовий, графічний, числовий, звуковий, відео Сагайдак Альона Валентинівна вчитель початкових класів Червонослобідської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Черкаської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета: формування ключових компетентностей: вміння вчитися – організація свого робочого місця, бережливе ставлення до часу; загальнокультурної – дотримуватися норм усного і писемного мовлення, давати повну і чітку відповідь, вміння співвідносити свої потреби з інтересами інших людей; соціальної – прояв ініціативи з урахуванням інтересів групи в якій працюєш; громадянської – бережливе ставлення до шкільних речей; здоров’язбережувальна – взаємозв’язок організму людини з природнім оточенням; предметних компетентностей: навчальна: формування в учнів уявлення про інформацію, види інформації, розширення уявлення про інформаційну картину світу; розвиваюча: розвивати пам’ять і пізнавальні інтереси учнів; виховна: виховувати цікавість до предмету, охайність при роботі в зошиті, старанність.

Номер слайду 3

Слухаючи, читаючи, спостерігаючи за навколишнім світом, спілкуючись, ми отримуємо інформацію. Інформація – це все нове, що ми дізнаємося про навколишній світ

Номер слайду 4

Інформація передається за допомогою повідомлень. Інформацію з навколишнього світу людина отримує за допомогою органів чуттів. вуха (слух) очі (зір) шкіра (дотик) язик (смак) ніс (нюх)

Номер слайду 5

Тому повідомлення за способом сприйняття поділяють на такі типи: Зорові Слухові Смакові Нюхові Дотикові

Номер слайду 6

Первісна людина подавала повідомлення за допомогою зарубок на деревах і наскельних малюнків. Так вона повідомляла, де знаходяться місця для вдалого полювання і рибальства, які з них небезпечні, як дістатися до потрібного місця. Такий спосіб подання повідомлень називається графічним.

Номер слайду 7

І в наш час передають повідомлення за допомогою малюнків.

Номер слайду 8

У стародавні часи до виникнення мови люди передавали повідомлення одне одному за допомогою міміки та жестів. Цей спосіб подання повідомлень зберігся і до наших днів.

Номер слайду 9

Коли виникла мова, то стало значно зручніше подавати повідомлення. Текстові повідомлення могли зберігатися протягом тривалого часу, передаватися з покоління в покоління.

Номер слайду 10

Одним з найпоширеніших у давнину і в наш час є звуковий спосіб. Дзвінок у школі повідомляє про початок або закінчення уроку. Сигнал машини повідомляє про небезпеку. Люди, які розповідають про щось, говорять між собою, домашні тварини, птахи - подають повідомлення звуковим способом.

Номер слайду 11

Числові повідомлення ми передаємо за допомогою чисел: значення температури повітря, швидкості вітру, сили землетрусу, висоти гори, глибини океану, віку людини, відстані між містами тощо.

Номер слайду 12

Відеоповідомлення ми передаємо за допомогою фрагментів кіно, документальних кадрів тощо.

Номер слайду 13

Бувають ще і комбіновані повідомлення. У книзі може бути текстове і графічне повідомлення, у мультфільмі чи кінофільмі – графічне і звукове.

Номер слайду 14

Фізкультхвилинка

Номер слайду 15

Робота в зошиті

Номер слайду 16

Правила поведінки за комп’ютером

Номер слайду 17

Робота за комп’ютером

Номер слайду 18

Підсумок уроку 1. Що таке інформація? 2. За допомогою чого людина отримує інформацію з навколишнього світу? 3. Навіть види інформації за способом подання. 4. Якими способами подання ти отримав інформацію на уроці? 5. Який спосіб подання інформації найпоширеніший?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гамандій Надія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 січня 2019
Переглядів
7315
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку