Презентація "Роль мистецтва слова в естетичному вихованні учнів на уроках української мови й літератури"

Про матеріал
"Краса — це дзеркало, в якому ти бачиш сам себе і завдяки йому так чи інакше ставишся сам до себе". (В. Сухомлинський) У презентації мова йде про завдання естетичного виховання, шляхи подолання байдужості до вивчення художньої літератури, прийоми, доцільні для використання в процесі естетичного розвитку учнів. Подано вправи та завдання, необхідні для естетичного розвитку учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЛЬ МИСТЕЦТВА СЛОВА В ЕСТЕТИЧНОМУ ВИХОВАННІ УЧНІВНА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИСизко Т. М., учитель української мовий літератури Миколаївської ЗОШ І – ІІІ ст.

Номер слайду 2

«Краса— могутній засіб виховання чутливості душі. … це яскраве світло, що осяває світ. При цьому світлі тобі відкривається істина, правда, добро… Краса вчить розпізнавати зло і боротися з ним. Я б назвав красу гімнастикою душі — вона виправляє наш дух, нашу совість, наші почуття і переконання. Краса — це дзеркало, в якому ти бачиш сам себе і завдяки йому так чи інакше ставишся сам до себе».(В. Сухомлинський)

Номер слайду 3

Завдання естетичного виховання. Розвивати естетичний смак. Виховувати естетичне ставлення до дійсностіРозвивати відчуття краси до своєї оселі, свого краю. Формувати уміння жити за законами духовної краси. Формувати уміння і навички творити красу в повсякденному житті

Номер слайду 4

Мистецтво

Номер слайду 5

Художня література – «королева мистецтв» «Дивитися кіно й читати гарну книгу – далеко не одно й те ж. Справжнє читання – це велике напруження сил, творчість. Це самий смисл  активного духовного життя особистості в світі слова, думки, образу». (В. Сухомлинський)

Номер слайду 6

Шляхи подолання байдужості до вивчення художньої літературистворення емоційних ситуацій; створення атмосфери творчості, відкриттів; вирішення дослідницько-експериментальних завдань; предмет обговорення з учнями – героїчні вчинки людей, краса їхніх взаємин, духовне багатство, моральна чистота й фізична досконалість.

Номер слайду 7

Прийоми, доцільні для використання в процесі естетичного розвитку учнів: виразне й емоційне читання художнього тексту; пояснення викладача, зокрема основних мовно-естетичних понять; опис ілюстрацій; розповідь за ілюстраціями; стилістичний експеримент для умотивування вибору автором тих чи інших засобів; аналіз мовленнєвої ситуації тощо.

Номер слайду 8

Вправи та завдання, необхідні для естетичного розвитку учнів:1. Прочитайте текст. Назвіть синтаксичні засоби, що надають тексту емоційного забарвлення.2. Виразно прочитайте текст. Яка його основна думка? Визначте естетичну роль складних речень.3. Прочитайте текст. Поясніть естетичний відтінок змісту речень.4. Прочитайте тект. Яким найістотнішим індивідуальним рисам опису людини приділяє увагу автор? 5. Прочитайте текст. Обґрунтуйте, у яких реченнях більший ступінь емоційно-експресивного забарвлення. 6. Порівняйте літературний твір з його втіленням у кіномистецтві.

Номер слайду 9

Фольклор – важливий засіб естетичного виховання Все краще, створене народом, базується на народному ґрунті, живиться народною мораллю; немає кращого засобу привести дитину до живого джерела народної мови, ніж прислів’я; через фольклорний матеріал передається вироблене віками ставлення до природи, довкілля, людей.

Номер слайду 10

Якщо в душі людини сонце сяє,Вона красива, просто чарівна!Ніщо людину так не прикрашає,Як доброта і посмішка ясна. Краси й Добра єднання хай буде всюди.І стане менше горя й бід. Бо недарма казали мудрі люди: Добро й Краса – вони врятують світ.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
22 січня 2020
Переглядів
1080
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку