Презентація «Роль родоводу у моральному вихованні дошкільників»

Про матеріал
З давніх – давен існувала така традиція: кожен повинен знати свій рід до сьомого коліна поіменно. З кожним членом роду були пов’язані цікаві історії, події. Чим більше людина знала про свій рід, тим довше жила пам'ять про померлих родичів, тим більше берегли і підтримували живих. Тож у нас, українців, завжди існував дуже тісний зв'язок між поколіннями. На багатьох українських рушниках, вишиванках та керамічних виробах квітне, простягає догори дивні гілки незвичайне дерево. На ньому ростуть різноманітні квіти, а на самісінькій вершині співають райські пташки. Сонячні промені торкаються верхівки цього дерева. І воно, здається, досягає неба. Наші пращури малювали, вишивали це дерево скрізь, шанували і обожнювали його, передавали таке трепетне ставлення до нього своїм дітям і онукам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Реалізація Концепції національно-патріотичного виховання засобом ознайомлення з родоводом» Роль родоводу у патріотичному вихованні дошкільників Підготувала: вихователь-методист КЗДО №255 КМР Чулкова О. М. 

Номер слайду 2

Пізнай свій край… себе, свій рід, свій народ, свою землю — і ти побачиш шлях у життя. Шлях, на якому найповніше розкриються твої здібності. Ти даси йому продовження, вторувавши стежину, із тієї стежини вже рушили у життя твої нащадки. І також будеш ти». Г. Сковорода

Номер слайду 3

Родина, рід, які слова святі Вони потрібні кожному в житті Бо всі ми з вами ніжні гілочки, На дереві, що вже стоїть віки. Це дерево – наш славний родовід,Це – батько й мати, прадід твій і дід.

Номер слайду 4

Нормативно-правові документи, в яких зазначено роль родоводу у моральному вихованні дошкільників Закон України «Про дошкільну освіту»; Національна доктрина розвитку освіти України у ХХІ ст.»; Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді; Концепція громадської освіти ; Базовий компонент дошкільної освіти в Україні ; чинні освітні програми.

Номер слайду 5

Яків Маркевич; Олександр Лазаревський; Григорій Милорадович; Вадим Модзалевський; Осип Бодянський; Микола Костомаров; В'ячеслав Липинський; Михайло Грушевський; Дмитро Багалій.; Марія Черник; Олеся Гложик; Євгенія Ключник; Оксана Дзюрій; Мирослава Бодаковська; Наталія Готько; Іван Сварник. Дослідники українського родоводу:

Номер слайду 6

«Людина повинна знати, пам’ятати, звідки вона пішла у життя. Людина не має права бути безбатченком.» Олександр Довженко У кожного з нас є місце, де ми народились, де минуло наше дитинство. Існує те родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть мама, тато, бабуся, дідусь, брати і сестри.

Номер слайду 7

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОГО РОДОВОДУ Родовідні дерева в Україні з’явилися в середньовічну епоху. Кожне таке дерево було втіленням поняття про людський рід. Родини зображувалися у вигляді гілок, а члени цих родин — як листочки, плоди. Праукраїнці вважали, що дерево роду (життя) чітко складається з трьох частин, ярусів або сфер: коренів, стовбура, верхівки(крони).

Номер слайду 8

Досить кожному з нас заглибитися в історичну пам’ять своєї родини, щоб розуміти — дерево роду розлоге і велике. У ньому поєднуються представники різних сімей, переплітаються живими гілками, щоб продовжити свій рід. На кожному родовідному дереві, яке ще іноді називають генеалогічним, можна прочитати не тільки долю однієї сім’ї. Це справжня книга життя, історія цілої нації. Бо ж кожна сім’я — це частинка суспільства, яка відображає всі процеси, які в ньому відбуваються.

Номер слайду 9

ПРАКТИЧНЕ ВПРОВАДЖЕННЯ СКЛАДАННЯ РОДИННОГО ДЕРЕВА СІМЕЙ ТА ГРУПИ Щоб полюбити свою землю, треба неодмінно її пізнати. Потрібно вивчити родовід, мову, традиції, мораль, життя тих, хто не цурався своєї землі за будь-яких історичних обставин. Наші предки повинні жити в нашій пам’яті, їхні славні справи ми маємо передати дітям та онукам, щоб вони пам’ятали, якого роду-племені, щоб частіше питали себе «Хто ми?», «Чиї сини?», «Яких батьків?». Адже всі ми одна велика родина. Родина до родини – народ. Ми – український народ, який складається з родин малих і великих, дружніх і працьовитих. Як могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша українська культура збагачується маленькими родинами, сімʹями. І хочеться, щоб річка була повноводною, щоб велика родина була красивою і щасливою.

Номер слайду 10

Презентація дітьми «Родинне деревце моєї сім’ї».

Номер слайду 11

Оформлення «Родинного дерева групи».

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Як говориться в народі: «Людина без роду, як рослина без води».

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку