Презентація "Роман у віршах "Маруся Чурай" Ліни Костенко - найпомітніше явище в українській літературі кінця ХХ століття"

Про матеріал

Презентація є доповненням до уроку української літератури "Роман у віршах "Маруся Чурай" Ліни Костенко - найпомітніше явище в українській літературі кінця ХХ століття". Містить ілюстрації до твору, а також його портфоліо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ця дівчина не просто так, Маруся, Це - голос наш. Це - пісня. Це - душа. Її пісні - як перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот. «Маруся Чурай» Л. Костенко

Номер слайду 4

Мета: ознайомитись із романом “Маруся Чурай”, розглянути історичну основу твору, простежити розвиток сюжету; поглибити вивчене про роман, визначити жанр твору, розвивати вміння творчо осмислювати вивчене; виховувати почуття любові до рідного народу, до України.

Номер слайду 5

Композиція Художні прийоми Образи Історична основа Ідея Тема Жанр Автор Назва

Номер слайду 6

Портрети Івана Іскри, Гордія Чурая, Павлюка, Б.Хмельницького, полковника Мартина Пушкаря, Д.Наливайка, Я.Вишневецького, Д.Вишнивецького А художники бачили героїв національно-визвольної війни так: Національно-визвольна війна під приводом Богдана Хмельницького 1648-1654рр. Щоразу в романі випливають події історичного періоду - Іван Іскра, Гордій Чурай, Павлюк, Б.Хмельницький, полковник Мартин Пушкар, Д.Наливайко, Я.Вишневецький, Д.Вишнивецький Одними з найважливішими історичними персонажами роману є Маруся, Гриць Бобренко, матері Чураїха та Бобренчиха, Семен Горбань, Параска Демиха, Галя Вишняківна, Таця Кисломедка, Капчанчик Семен, отаман Гук, мандрівний дяк, козак Лесько, дід з Дідової Балки Роман насичений літературними героями - Трагічне кохання Марусі і Гриця Бобренка, смерть та суд над Марусею Першооснова роману «Маруся Чурай» -

Номер слайду 7

“Ця дівчина не просто так Маруся. Це – голос наш. Це – пісня. Це – душа.”

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На вибір учня: Скласти словничок афористичних висловлювань. «Пояснити зміст афоризму: «Негідно бути речником юрби». (Ліна Костенко). «Коло думок» - Маруся – жінка і Маруся – патріотка України (підібрати цитати до характеристики Марусі і розмістити їх навколо портрету Марусі Чурай таким чином, щоб цитати до образу героїні як жінки розміщувались зверху, я як патріотки - знизу).

ppt
Додано
31 липня 2018
Переглядів
2048
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку