Презентація "Рослинний і тваринний світ Південної Америки"

Про матеріал
Ознайомити учнів з рослинним і тваринним світом Південної Америки; виховувати пізнавальний інтерес.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослинний і тваринний світ Південної Америки

Номер слайду 2

На території Південної Америки є вологі тропічні ліси, савани, степи, пустелі.

Номер слайду 3

Вологі тропічні ліси. По обидва боки від екватора в Південній Америці розташовані вологі тропічні ліси. Вони охоплюють більшу площу, ніж такі самі ліси в Африці. Сезон дощів тут триває весь рік, тому й ліси називають дощовими. Ці ліси вологіші за африканські. Екваторіальна спека і волога сприяють розмаїттю рослин і тварин.

Номер слайду 4

У лісах налічують майже 40 тис. видів рослин, більше, ніж у будь – яких лісах планети. Тут ростуть цінні породи дерев: гевея, із соку якої добувають каучук; какао, з плодів якого виробляють шоколад; динне дерево, їстівні плоди якого нагадують диню; хінне дерево, з кори якого виробляють медичний препарат проти малярії; росте трав’яниста рослина ананас.гевеякакаодинне дерево (папайя)хінне деревоананас

Номер слайду 5

Чагарники лісу – це непрохідні чащі, у яких стовбури й гілки дерев оповиті ліанами.

Номер слайду 6

У затонах річок росте гігантське латаття вікторія – регія, листки якої сягають 2 м у діаметрі й витримують вантаж масою до 50 кг.

Номер слайду 7

Тваринний світ надзвичайно різноманітний. Багато тварин живе на деревах, найбільше – мавп, серед яких ревуни руді, завбільшки з великого собаку, та лінивці, які годинами нерухомо висять на деревах спиною донизу. Живлять вони листками й пагонами дерев.ревун рудийлінивець

Номер слайду 8

Господарем лісу вважається небезпечний хижак – ягуар. Його плямисте забарвлення майже непомітне серед густої зелені лісу. Полюючи за здобиччю, ягуар швидко бігає, добре лазить по деревах і плаває.

Номер слайду 9

Численний пташиний світ представлений такими птахами, як: гарпія, гриф, тукан, колібрі, різні папуги, чапля та ібіс.гарпіягрифтуканколібрічапляібіс

Номер слайду 10

На деревах також живуть жаби і змії. Деревні жаби завдяки липким подушечкам на лапах вільно рухаються по гілках, стовбурах і навіть по поверхні листків.

Номер слайду 11

Трапляється смертельно небезпечна для тварин і людини гримуча гадюка.

Номер слайду 12

У водах Амазонки живе найдовша змія світу – велетенський удав анаконда.

Номер слайду 13

У водах Амазонки та її притоків також вирує життя. На мілині гріються черепахи, далі від берега плавають алігатори, прісноводні дельфіни. Водиться риба піранья, що зовні нагадує коропа. У неї дуже гострі зуби. Зграя піраній за кілька хвилин залишає від туші бика тільки кістяк.

Номер слайду 14

У лісі є тисячі видів комах. Трапляються метелики з розмахом крил до 30 см. На землі й на деревах безліч різних павуків, серед яких павуки-птахоїди завдовжки понад 10-12 см.

Номер слайду 15

Савана. Савана росташована в північній і південній частині материка Південна Америка. На рівнинах саван рослинність бідна. Подекуди ростуть пальми, деревоподібні кактуси, стеляться чагарники.

Номер слайду 16

Водяться тапіри і дикі свині пекарі.

Номер слайду 17

Із хижаків, крім ягуара, зустрічається пума.

Номер слайду 18

Мешканцем савани є панцерник – ссавець, укритий панциром з невеликих пластинок, із сильними короткими ногами з вигнутими кігтями.

Номер слайду 19

Трапляється мурахоїд. Його пожива – мурахи-терміти. За допомогою міцних кігтів і півметрового липкого язика тварина проникає в їхні житла – термітники.

Номер слайду 20

Степ. У трав’янистих степах Південної Америки мешкає страус Нанду. Із ссавців поширені кішки пампаські.

Номер слайду 21

ПустеліПрирода пустель бідна. Подекуди ростуть кактуси й чагарники.

Номер слайду 22

Із тварин найбільше ящірок та змій.

Номер слайду 23

У багатьох районах Південної Америки люди тривалий час перетворюють великі ділянки землі на сільськогосподарські угіддя. Особливо помітно зменшуються площі лісів Амазонії (приблизно на 100 000 км² щорічно). На величезних територіях вирубують і випалюють ліси. Така діяльність людини завдає шкоди не лише вологим тропічним лісам, а й прилеглим територіям. Вона призводить до зменшення опадів, обміління річок, збіднення рослинного покриву й тваринного світу.

Номер слайду 24

Уперше про охорону природи Південної Америки заговорили ще на початку ХХ століття, однак лише нещодавно в деяких країнах було складено списки зникаючих тварин. Площа ділянок, що охороняються, становить лише 11% її території. Нині створено близько 200 заповідників і національних парків. Стан природи Південної Америки має турбувати людей усього світу. 

Номер слайду 25

Бібліотечка природодослідника. У пустелях Мексики росте найбільший кактус – пахіцереус. Діаметр його стовбура іноді перевищує 1,5 м. Прямі бічні гілки сягають у висоту майже 20 м. Ці гіганти утворюють справжні ліси. Вік найстаріших серед них – 300 років, а їхня маса часто більша за 10 т. Корені пахіцереуса розростаються навколо стовбура на 15 м. Кактус може запасати до 10 т вологи і протистояти засухам кілька років поспіль.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Попчук Виктория Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Милинчук Олеся Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Калініченко Iрина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пожога Людмила
    Дякую за Вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Латік Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
22 лютого 2020
Переглядів
13923
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку