Презентація: Розділ 7. Прикладна фізична підготовка." Українське бойове мистецтво - бойовий гопак."

Про матеріал
Ознайомлення з національним бойовим мистецтвом - бойовий гопак. Початок відтворення бойового гопака, історія розвитку, основні напрямки розвитку бойового мистецтва, різновиди змагань та рівні майстерності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач «Захисту України» ДНЗ «Жашківський АТПЛ» Ірина Бойко. Розділ 7. Прикладна фізична підготовка. Українське бойове мистецтво – бойовий гопак.

Номер слайду 2

Бойовий гопак-Він виявив, що українські танці, особливо популярні серед козацтва Гопак та Метелиця, містять у собі дуже багато елементів, не поширених у інших народів і схожих на бойову техніку — удари ногами в стрибку, присядці чи ''павучку'', різноманітні кроки, відбивання, підсікання, "повзунці", "присядки", "тинки", "копняки" і т. п. Пізніше ці рухи, належним чином трансформовані до вимог сучасного бойового мистецтва, склали основу технічного арсеналу Бойового Гопака. Таку назву відтворене бойове мистецтво предків отримало через те, що значну частину техніки вдалося розшифрувати завдяки дослідженню народних танців, перш за все гопака. це українське бойове мистецтво, розроблене на основі елементів традиційного козацького бою, що збереглися в народних танцях та власного досвіду дослідника бойових мистецтв львів'янина Володимира Пилата.

Номер слайду 3

Історія розвитку»У 1985 році було зібрано матеріал з дослідження лицарського мистецтва українців, і у Львові Володимир Пилат відкрив експериментальну школу з дослідження Гопака як бойового мистецтва. У 1987 році офіційно засновано «Школу Бойового Гопака». Напрацьований матеріал було систематизовано та видано окремою книгою у 1991 році накладом у 20 тисяч. (Євген Приступа, В. Пилат. «Традиції Української Національної Фізичної Культури», Львів). 1994 року В. Пилатом видано книгу ''Бойовий Гопак''.

Номер слайду 4

Проведено перші всеукраїнські змагання із бойового гопака, у яких взяло участь понад 150 учасників. 10-13 квітня 1997 року у Львові проведено другі всеукраїнські змагання (300 учасників із 8 областей України). У жовтні 1997 року бойовий гопак визнано національним видом спорту. У грудні 1997 року зареєстровано «Центральну школу бойового гопака».

Номер слайду 5

У 2002 році було відкрито експериментальну школу з українського жіночого бойового мистецтва ''Асгарда''. Це мистецтво базується на техніці бойового гопака, але в ньому враховуються анатомо-фізіологічні можливості жінки. Дівчата вивчають боротьбу, техніку і тактику ведення бою, володіння різними видами зброї і систему самозахисту. У Львові 18 грудня 2010 року відбувся чемпіонат України з бойового гопака (борня), у якому взяли участь понад 150 учасників.

Номер слайду 6

Оздоровчий. Фольклорно-мистецький. Спортивний. Бойовий. Духовний. Основні напрямки розвитку бойового мистецтва

Номер слайду 7

"Однотан" — це соло-композиція в музичному супроводі з демонстрацією техніки бойового гопака. Вид змагань, коли людина використовуючи удари, відходи, сув'язі, уявляє, що б'ється з декількома супротивниками, і намагається здолати їх. У танцювальному варіанті однотану присутній музичний супровід і деякі елементи змінено заради більшої краси. ''Однотан'' оцінюється за майстерність у виконанні технічних елементів і різноспрямованость ударів. ''Однотан'' ефективно використовується у реальному бою. Різновиди змагань

Номер слайду 8

попередньо вивчена показова програма з технічних елементів бойового гопака, яка виконується одночасно двома учасниками, що імітують двобій у музичному супроводі. Тан-двобій"

Номер слайду 9

різновид двобою з обмеженим дотиком. Головним завданням ''Забави'' є засвоєння технічних елементів Бойового Гопака та вміння входити в бій і виходити із бойової дистанції. "Забава"

Номер слайду 10

різновид двобою з легким дотиком. В ''Борні'' дозволена серійна робота на середній та дальній дистанції. "Борня"

Номер слайду 11

різновид двобою із повноцінним дотиком. У ''Герці'' передбачено кільканадцять видів дотику, які регламентуються правилами змагань згідно з сучасними міжнародними аналогами бойових систем — міжстильового та універсального бою."Герць"

Номер слайду 12

У бойовому гопаку відпрацьована навчально-виховна система, в якій є сім рівнів майстерності і три з них є напрямками розвитку. Перші три рівні майстерності учнівські: "Жовтяк", "Сокіл" i "Яструб", проміжний — "Джура" та майстерні — "Козак", "Характерник" i "Волхв". ''Волхв'' є найвищим ступенем. Рівні майстерності

Номер слайду 13

Дякую за увагу. Успіхів.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
29 травня 2022
Переглядів
2375
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку