Презентація "Розділові знаки у складносурядному реченні"

Про матеріал
засвоєння правила вживання розділових знаків між частинами складносурядного речення, формування пунктуаційної грамотності, розвиток уваги, логічного мислення, зорової пам’яті, удосконалення навичок роботи з таблицею та орфоепічних навичок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки між частинами складносурядного речення

Номер слайду 2

Розділовий знак Правило Приклади кома частини речення виражають одночасність , послідовність подій або протиставлення Достигла нива колосиста ,і зріють яблука в саду. тире частини речення виражають швидку зміну подій Дмухнув вітер понад ставом - і сліду не стало. кома або тире частини речення виражають причинно- наслідкові зв’язки ( вибір коми чи тире залежить від бажання автора) Прогуркоче поїзд - і луна довго колоски гойдає. Пробігся дощ, і ниви стоять умиті. крапка з комою частини речення значні за обсягом або в середині них є свої розділові знаки Осінній вітер в лузі свище , вербу хитаючи тонку; а я схиляюся ще нижче себе побачити в струмку.

Номер слайду 3

Увага! Не ставиться розділовий знак перед сполучниками і , та (= і), чи , або , якщо частини складносурядного речення мають спільний другорядний член речення , вставне слово або частки лише, тільки, це, навіть. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій.

Номер слайду 4

Не ставиться розділовий знак , якщо сполучники і , та (= і), чи , або поєднують два називні, безособові ,окличні, питальні або спонукальні речення. Тиша і грім. (називні) Світало і хмарилось. (безособові) Хай вітер знамена колише й співають в садах солов’ї. (окличні)

Номер слайду 5

Практикум. 1.Дихнув вітерець і ожило стародавнє місто. 2. А мати не прийшла на бій випроводжати і серце іноді невільно щемить. 3. Багато міг би розказати але у вітру голос пересох. 4. Дмухнув вітер понад ставом і сліду не стало. 5. Коли в тебе відпустка і де ти будеш відпочивати? 6. Десь спереду гукнув паровоз і почулася пісня.

Номер слайду 6

Розставити розділові знаки, скласти схеми Хороша квітка та гострий шипок. 2. Весна багата на квітки а осінь на сніпки. 3. Капуста гарна та качан гнилий. 4. І грушок не хочу і на дерево не полізу. 5. І ще одна-єдина мить і дальній поїзд прошумить. 6. Повітря тремтить від спеки й у срібнім мареві танцюють далекі тополі. 7. Тихо-мирно спала зграя лебедина і даремно лебідь звав будив її. 8. Дівчина троянди поливала і кудись котилась хмар навала і сміялась осінь за вікном. 9. Скільки людей і які вони різні!

Номер слайду 7

Самостійно Ще над Дніпром клубочиться задуха і пахне степом сизий деревій. 2. Хто був той цар і як йому наймення. 3. Ранок стрічав їх холодним дощем і плакав десь вітер в саду за кущем. 4. Вічна ніч стояла і чорнів туман. 5. Вже осені кругом передчуття і павутиння срібно простяглося між саду віт. 6. Весняними вечорами голублять душу й серце людини ніжні степові запахи й тихо шепочуть трави. 7. Лице неба стало суворим і його уста дихнули холодом. 8. То сонце вигляне то знову бризне дощ. 9. Довго-довго ходило сонце і цвіло надвечір’я червоне.

Номер слайду 8

Перевірка Ще над Дніпром клубочиться задуха і пахне степом сизий деревій. (спільна обставина) 2. Хто був той цар і як йому наймення? (питальні) 3. Ранок стрічав їх холодним дощем, і плакав десь вітер в саду за кущем. 4. Вічна ніч стояла, і чорнів туман. 5. Вже осені кругом передчуття і павутиння срібно простяглося між саду віт. (спільна обставина) 6. Весняними вечорами голублять душу й серце людини ніжні степові запахи й тихо шепочуть трави. (спільна обставина) 7. Лице неба стало суворим, і його уста дихнули холодом. 8. То сонце вигляне, то знову бризне дощ. 9. Довго-довго ходило сонце і цвіло надвечір’я червоне. (спільна обставина)

Номер слайду 9

Цифровий диктант. (2 стовпчики : розд.знак ставиться - розд.знак не ставиться) 1.Прийде час і здійсняться мрії всі ураз. 2.Затремтіли ліхтарі та діти наші ночі не бояться. 3.У синій глибині небес затріпотіли зорі і виплив місяць. 4. Або не сокіл я або зломила мені неволя крила. 5.Тільки невсипуще море бурхає десь здалеку та зорі тремтять у нічній прохолоді. 6.Було затишно і пахло вогкістю. 7. Хай наше слово не вмирає і наша правда хай живе! 8. Навкруг Землі мої кружляли мрії і в серце хлюпав хвилями Дніпро. 9.Не обдурюй себе і тобі не доведеться дурити інших. 10. Чужі приходять в час твоїх щедрот а я прийшла у час твойого смутку.

Номер слайду 10

ПЕРЕВІРКА розд.знак ставиться розд.знак не ставиться 1, 2, 4, 8, 9, 10 3, 5, 6, 7

ppt
Додано
9 жовтня 2022
Переглядів
5432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку