Презентація "Складне речення. Ознайомлення. (мистецький контекст)"

Про матеріал
ВИДИ СКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ. ОЗНАЙОМЛЕННЯ МЕТА: Знати види складних речень; Розрізняти прості та складні речення; Правильно розставляти розділові знаки між частинами складного речення; Знаходити граматичні основи, виправляти пунктуаційні помилки; Ознайомитись із творчістю Олега Шупляка; Розвивати творчі вміння; Виховувати почуття краси та патріотизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИДИ СКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ. ОЗНАЙОМЛЕННЯ. СИНТАКСИСПІЗНАЄМО ТВОРЧІСТЬЗнати види складних речень;Розрізняти прості та складні речення;Правильно розставляти розділові знаки між частинами складного речення;Знаходити граматичні основи, виправляти пунктуаційні помилки;Ознайомитись із творчістю Олега Шупляка;Розвивати творчі вміння;Виховувати почуття краси та патріотизму. МЕТАI

Номер слайду 2

ПОЗНАЧ СВІЙ НАСТРІЙМистецтво — саме життя, і воно безсмертне. Оскар Уайльд. Як ви розумієте значення цього вислову?Сьогодні мистецтво проникне у наші серця і допоможе нам пізнати скарби рідної мови!II

Номер слайду 3

МОВНА РОЗМИНКАПригадай, що таке синтаксис?Синтаксис – розділ граматики, що вивчає граматичну будову словосполучень та речень. Що називають реченням?Речення – це слово або група слів, що виражають закінчену думку. Слова в реченні об'єднані за змістом і граматично. Просте речення – це…Просте речення має в своєму складі одну граматичну основу, виражену сполученням підмета й присудка або лише одним головним членом.

Номер слайду 4

Граматична основа речення – це…Основна частина (структурна схема) речення, що складається з його головних членів: підмета і присудка, — чи одного з них. Підмет – це…Підмет — головний член речення, що означає особу, предмет або явище, якому приписується якась дія, стан чи ознака, виражена присудком. Присудок – це…Присудок — це головний член речення, що означає дію, стан або ознаку підмета і граматично пов'язаний з ним. Пунктуація – це…Це розділ мовознавства про використання та вживання на письмі розділових знаків.

Номер слайду 5

III Прочитайте речення. Визначте граматичні основи. Назвіть речення складні. У якому реченні допущена пунктуаційна помилка. Запишіть його, визначте ГО та ДЧР. Як поєднуються частини у складному реченні?1. Олег Шупляк сучасний український художник. 2. За освітою він архітектор, але вже довгий час викладає малювання та живопис, почавши зі школи в рідному селі. 3. Художник неодноразово брав участь в зарубіжних виставках сучасного живопису, але і на батьківщині його цінують дуже високо, запрошуючи з експозиціями та майстер-класами в галереї сучасного мистецтва. 4. "Його творчість настільки багатогранна, різнобарвна та різножанрова, що не варто й намагатися вписати її у рамки слів», - зауважила Ольга Сагаль. 5. Художник створює «оптичні ілюзії» у картинах: глядач може розгледіти на них широкий світ мистецтва. Знайдіть речення з прямою мовою. Запишіть до нього схему.

Номер слайду 6

Складне речення — це речення, яке має дві або більше граматичних основ, тобто складається з двох або більше простих речень. Пояснення теми. Олег Шупляк працює в різних сферах живопису, бо ця діяльність приносить йому задоволення. Сьогодні майстер майже щоденно створює роботи про війну в Україні: ці картини передають почуття кожного українця. «Берегиня» Олега Шупляка уособлює нашу країну, і кожен штрих показує теплоту та затишок українського дому. Назвіть серед речень складні сполучникові і складні безсполучникові. Запишіть речення. Визначте ГО.

Номер слайду 7

«Мені тринадцятий минало»«ЗСУ»«Під покровом»Розгляньте картини художника. Що вони передають? Які почуття у вас виникли під час перегляду картин? Запишіть речення, розставляючи розділові знаки. Визначте ГО. Який зв’язок між частинами речення?У майстерній ілюзії поєднаний образ хлопця-пастушка а із вікониць хат споглядає на нас мудрий Тарас. Сиві хмари опущені на брови поета грізно сплелися в клубок над його чолом: цей серйозний образ дуже личить Тарасу Шевченку. Лелеки символізують розлуку проте Берегиня закликає їх додому аби кожен знайшов у ріднім краю своє гніздечко. На плечах ЗСУ тримається країна а вона є надійним плечем кожного воїна.

Номер слайду 8

Розгляньте картину. Що ви знаєте про цей предмет? Складіть 1 складне речення із сполучниками сурядності, а 1 – із сполучниками підрядності. Запишіть. Визнач ГО.«ДІДУХ»

Номер слайду 9

3-4-3 ПІДСУМУЄМО! Запишіть 3 поняття, що сьогодні вивчили, 4 факти, які запам'ятали про митця і 3 вміння, що вдосконалили на уроці. IV

Номер слайду 10

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВИВЧИТИ ТЕОРЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ. НАПИСАТИ ЕСЕ НА ТЕМУ «Мистецтво збагачує світогляд»Позначте свій настрій відповідним кольором у зошиті.rrrrr

pptx
Додано
13 жовтня 2022
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку