Презентація "Розмаїття кольорів і мелодій. Динамічні відтінки"

Про матеріал
Тема 6. Розмаїття кольорів і мелодій. Динамічні відтінки. СМ М. Лисенко. Думка-Шумка (фрагменти) ХТД «Веселка» (муз. і сл. Н. Май)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розмаїття кольорів і мелодій. Динамічні відтінки. Підготувала: Махно І.І. https://learningapps.org/28724055

Номер слайду 2

Тема: Динамічні відтінки.  СМ: М. Лисенко. «Думка-Шумка» (фрагменти)Мета: 1) формувати поняття «динаміка» на прикладі музичного твору М. Лисенка, ознайомитись з основними нюансами (f, p, mf, mp, ff, pp)2) розвивати вміння визначати і розпізнавати різні види гучності в музиці, вокально-хорові навички, тембровий слух;3) виховувати ціннісне ставлення до музики українського класика

Номер слайду 3

ПРИВІТАННЯ

Номер слайду 4

Для будь-якого музичного твору неабияку роль відіграють тривалості: завдяки їм ритм наводить порядок у музиці. Але існує ще ряд елементів музичної мови, без яких не обійтись, створюючи музику.

Номер слайду 5

Як і розмовна мова, музика наповнена розмаїттям звукових відтінків. Важливою у світі музичних звуків є сила звучання, тобто ГУЧНІСТЬ.

Номер слайду 6

В музиці, як і в образотворчому мистецтві, є чисті фарби, є й відтінки, полутони (наприклад, синій – блакитний, червоний – рожевий, зелений – салатний              тощо). Плавні переходи від світлого до темного і навпаки, різкі переходи. В динаміці також є дуже голосно, дуже тихо, а є відносно голосно або відносно тихо. Такі нюанси позначаються mf, mp

Номер слайду 7

М. Лисенко «Думка-Шумка»

Номер слайду 8

Який характер твору? Чи відрізняється «Думка» від «Шумки»? Чи був плавним перехід динаміки?«Думка» - не що інше, як пісня кобзаря (дума), «Шумка» - народний танець.  Розгляньте картину-двовзор О. Шупляка «Кобзар». Якій частині твору (за жанром твір – рапсодія, тобто теми побудовані на народних мотивах) відповідає?

Номер слайду 9

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА

Номер слайду 10

Вокально-хорова роботавиконання пісні «Веселка» Н. Май

Номер слайду 11

Тестування: Динамічні відтінки (naurok.com.ua)Перейдіть за посиланням і пройдіть тест«Динамічні відтінки»

Номер слайду 12

pptx
Додано
6 жовтня 2023
Переглядів
501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку