Презентація "Розмітка та розмічувальний інструмент"

Про матеріал
Столярні вироби, як правило виготовляють за кресленням. Кожна деталь виробу за розмірами і формою повинна відповідати кресленню. Призначення розмітки – отримати деталі точних розмірів і форми, забезпечити міцне з’єднання деталей і передбачити найбільш економне використання матеріалу (деревини). Будь-яка неточність розмітки призводить до браку деталі (вісім раз відмір – один раз відріж).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розмітка та розмічувальний інструмент

Номер слайду 2

Столярні вироби, як правило виготовляють за кресленням. Кожна деталь виробу за розмірами і формою повинна відповідати кресленню. Призначення розмітки – отримати деталі точних розмірів і форми, забезпечити міцне з’єднання деталей і передбачити найбільш економне використання матеріалу (деревини). Будь-яка неточність розмітки призводить до браку деталі (вісім раз відмір – один раз відріж). Для розмітки використовують такі інструменти: Рулетка  - складається із круглого металічного або пластмасового футляра, в якому розміщена вимірна стрічка певної довжини (1, 2,3,5,10,20,30,50,75 і 100м) з нанесеними на ній поділками, виражених в метрах, сантиметрах, міліметрах. Рулетка використовується для лінійних вимірів, а також для грубої розмітки довгих лісоматеріалів.

Номер слайду 3

Метр-рулетка - призначена для більш точного вимірювання та розмічання будь-яких заготовок за товщиною і шириною та більш коротких за довжиною. Метр-рулетка складається з металевого футляра із спірально покладеною в ньому сталевою стрічкою довжиною 1...2 м, на якій нанесено поділки.

Номер слайду 4

Складений метр  - це набір металічних або дерев’яних лінійок з нанесеними на них поділками. Лінійки з’єднаються між собою шарнірами і легко складаються чи розсуваються. Призначений для лінійних вимірювань предметів незначної довжини, при влаштуванні паркетних підлог.

Номер слайду 5

Кутник - перевіряють прямокутність елементів будівельних конструкцій. Він складається з основи, до якої під прямим кутом вмонтована лінійка з поділками. Кутники бувають дерев'яні розміром 250 х 160 х 22 і 500х300х24 мм і металеві розміром 500х240 мм.

Номер слайду 6

 Єрунок  - призначений для розмітки і вимірювання кутів 45 та 135°. Складається з основи — колодки, у яку вставлена дерев'яна чи металева лінійка під кутом 45°.

Номер слайду 7

Малка  - призначена для вимірювання кутів за зразком і перенесення їх на заготовки — деталі. Складається з основи — колодки і лінійки, з'єднаних між собою шарнірно.

Номер слайду 8

Циркуль - використовують для перенесення розмірів на заготовки та для обкреслювання круглих розміток.

Номер слайду 9

Нутромір - використовують для виміру внутрішніх діаметрів отворів.

Номер слайду 10

Рівень із виском - призначений для перевірки вертикальності деталей.

Номер слайду 11

Кутник - центрошукач - призначений для визначення центру в циліндричних предметах.

Номер слайду 12

Рівень  - застосовують для перевірки горизонтального і вертикального розташування поверхонь будівельних елементів і конструкцій (підлог, балок і ін.). Він являє собою металевий корпус, у який вставлена запаяна трубка (ампула), наповнена підфарбованою в рожевий чи жовто-зелений колір рідиною (спиртом). У рідині знаходиться пухирець повітря, що прагне зайняти верхнє положення.

Номер слайду 13

Відкреслювальний інструмент – призначений для нанесення ліній біля краю дошки; це дерев'яний брусок завдовжки 400 і завширшки 50мм. З одного кінця брусок має невеликий скіс, на відстані 1/3 від краю – виступ, у який забивають цвях. Гострим кінцем цвяха наносять лінії (риски).

Номер слайду 14

Скоба - призначена для розмітки при ручному зарізані шипів і вушок. Являє собою дерев'яний брусок, у якому на відстані 1/3 від краю вибрано чверть. У чверть з визначеним кроком забивають цвяхи, гострими кінцями яких наносять лінії.

Номер слайду 15

Висок  - служить для перевірки вертикальності встановлення дерев'яних конструкцій (віконних і дверних блоків, вбудованих меблів, перегородок) і являє собою металевий тягарець циліндричної форми, що закінчується на одному кінці конусом.

Номер слайду 16

Штангенциркуль - застосовують для виміру зовнішніх і внутрішніх розмірів деталей і виробів. 

Номер слайду 17

Рейсмусом - наносять риски, паралельні одній із сторін бруска, деталі. Він являє собою дерев'яну колодку, у якій через два отвори проходять два бруски. На кінці бруска з однієї сторони є гострі шпильки, якими наносять риски. Випускаючи кінець бруска за колодку, встановлюють необхідну величину відстані від кромки бруска до риски, тобто лінії розмітки.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Isnuk Oleksandr
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
477
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку