Презентація "Розповідь про дитинство Т. Шевченка"

Про матеріал

Матеріал презентації може використовуватися в середніх класах при ознайомленні з творчістю Тараса Шевченка. Подаються відомості про дитинство уславленого поета та художника, уривки з творів Тараса Шевченка та про нього. Матеріали ілюструються репродукціями відомих українських художників про дитинство Кобзаря: В.Козичева, М.Дерегуса, В.Касіяна, К.Трутовського, І.Їжакевича.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розповідь про дитинство Тараса Шевченка Благословен той день і час, Коли прослалась килимами Земля, яку сходив Тарас Своїми босими ногами, Земля, яку скропив Тарас Своїми росами-сльозами !

Номер слайду 2

Настільна книга українця У вікні любисток,на підлозі м’ята, У простій оправі книга серед книг, Наче щедре серце поселилось в хаті, Як велике щастя стало на поріг. Мудра, світла книга “Кобзар” у Тараса На столі, як свято,білий коровай. І пішло повір′я з дідівського часу: Як “Кобзар” у хаті, щастя буде знай!

Номер слайду 3

Похила хата край села… 9 березня 1814 року В похилій хаті, край села, Над ставом чистим і прозорим, Життя Тарасику дала Кріпачка-мати вбита горем. У тім гаю, у тій хатині, у раю Я бачив пекло… Там неволя, Робота тяжкая ніколи І помолитись не дають. Там матір добрую мою Ще молодою - у могилу Нужда та праця положили. Там батько, плачучи з дітьми, ( А ми були трохи не голі) Не витерпів лихої долі, Умер на панщині!.. А ми Розлізлися межи людьми, Мов мишенята…

Номер слайду 4

Світ захоплень малого Тараса Усе цікавило малого Тараса: чому і як ростуть дерева, звідки птахи прилітають, куди сонце ховається ввечері. Тому хотілося побачити “залізні стовпи”, що підпирають небо. Чумакуючи разом з батьком, слухав пісні, казки, легенди про тяжке селянське життя, про скрутну чумацьку долю, про тих, хто не скорився гнобленню.

Номер слайду 5

Одного разу батько, виїжджаючи в чумацькій валці хурщиком, взяв із собою сина Тараса. В.Козичев Тарас чумакує з батьком

Номер слайду 6

З особливим захопленням майбутній поет слухав кобзарів, оту живу схованку народної мудрості і слави. У їх піснях були джерела Тарасової духовності. М. Дерегус Тарас слухає кобзаря

Номер слайду 7

Від рідного діда Івана Андрійовича, від бандуристів чув Тарас розповіді про Коліївщину, Устима Кармелюка. В.Касіян Перебендя Перебендя старий, сліпий, Хто його не знає? Він усюди вештається, Та на кобзі грає. А хто грає, того знають І дякують люде: Він їм тугу розганяє, Хоч сам світом нудить. Попід тинню сіромаха І днює, й ночує, Нема йому в світі хати Недоля жартує Над старою головою, А йому байдуже: Сяде собі , заспіває: Ой не шуми луже!..

Номер слайду 8

Тарас Шевченко багато мандрував місцями, де колись бились волелюбні гайдамаки, втікачі, народні месники. Майбутній поет відкривав світ, підростав і в ніжній душі починали бриніти струни могутньої музи, яка готувала його до великого подвигу. К. Трутовський Тарас Шевчеко з кобзою над Дніпром

Номер слайду 9

Улюблений музичний інструмент поета Бандура – улюблений музичний інструмент українців, який так співзвучний з українською душею. Зразок сучасного музичного інструменту, розписаний видатним майстром петриківського розпису Василем Панком.

Номер слайду 10

Мені тринадцятий минало І.Їжакевич Тарас-пастух

Номер слайду 11

А я й послухав, і учивсь… Доля Ти не лукавила зо мною Ти другом, братом і сестрою Сіромі стала. Ти взяла Мене, маленького, за руку І в школу хлопця одвела До п′яного дяка в науку. Учися, серденько, колись З нас будуть люде, - ти сказала А я й послухав, і учивсь, І вивчився, а ти збрехала! Які знас люде? Та дарма! Ми не лукавили з тобою, Ми просто йшли; у нас нема Зерна неправди за собою. Ходімо ж, доленько моя! Мій друже, вбогий, нелукавий! Ходімо дальше, дальше слава, А слава – заповідь моя.

Номер слайду 12

Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість , яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. І. Франко І мене в сім’ї великій В сім’ї вольній, новій, Не забудьте пом’янути Незлим, тихим словом.

ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
6018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку