Презентація. Види речень за метою висловлювання

Про матеріал

Презентація для проведення уроків української мови у 5 класі з теми «Види речень за метою висловлювання: розповiднi, питальнi, спонукальнi (повторення). Окличнi речення (повторення). Роздiловi знаки в кiнцi речень (повторення). Пунктуацiйна помилка та її позначення (практично)". Презентація може бути використана на уроках української мови в 5 класі та в позаурочній діяльності.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види речень за метою висловлювання Автор: Шевченко Людмила Іванівна, вчитель української мови та літератури Лящівський НВК

Номер слайду 2

«Малюнкове вітання» Пропоную учням обрати "Смайл уроку"серед запропонованих

Номер слайду 3

Розділ науки про мову, який вивчає Словосполучення і речення… (Синтаксис) Найменша одиниця людського Спілкування – це (Слово) Граматична основа речення – це … (Підмет іприсудок) Найчастіше присудок виражається … (Дієсловом) Речення, граматична основа якого складається із підмета або із Присудка називається …. (Двоскладним)

Номер слайду 4

Мандруємо разом! У добру путь! Цю землю Синтаксисом звуть!

Номер слайду 5

Тема: Види речень за метою висловлювання: розповiднi, питальнi, спонукальнi (повторення). Окличнi речення (повторення). Роздiловi знаки в кiнцi речень (повторення). Пунктуацiйна помилка та її позначення (практично)

Номер слайду 6

Ме т а: - повторити й поглибити вивчене в початковiй школi про види речень за метою висловлювання та емоцiйним забарвленням; - удосконалювати вмiння правильно iнтонувати такi речення, ставити роздiловi знаки в них; - забезпечити засвоєння поняття про пунктуацiйну помилку; - працювати над запобiганням пунктуацiйних помилок у кiнцi рiзних за метою висловлювання речень; - розвивати навички виразного читання, умiння систематизувати матерiал; - продовжувати ознайомлення з дивовижним свiтом української природи восени, виховувати естетичний смак.

Номер слайду 7

Любі друзі, ви давно не були у нашому лісі З настанням осені у нас все прекрасно Тільки якісь розбійники зруйнували мурашник А молоденька берізка всихає Ранньою весною з неї виточили весь сік, а рану забули загоїти Допоможіть Ваш їжачок На урок до вас завітав лісовий мешканець. Чого не вистачає у цьому тексті?

Номер слайду 8

Робота з підручником Самостійне опрацювання теоретичного матеріалу

Номер слайду 9

Інформаційна хвилинка 21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Номер слайду 10

Лінгвістичний експеримент Скласти речення зі словом мова Р О ПН РН СН

Номер слайду 11

Ви вмієте слухати музику осені? Пройдіться осіннім парком. Кружляють у таночку зірвані вітром листочки. Як їх багато! Чому не спить верба в прозору осінь?..

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дослідження – редагування Які дарунки осені найприємніші. Може, це рум’яні яблука, запашні груші, солодкий виноград. Хтось найбільше любить осінь за тихе полювання в лісі, інші ж люди люблять її за щедрий урожай на полях. А за що ти любиш осінь! Розкажи?

Номер слайду 14

Дослідіть, яким чином це відбувається: Ласкаве сонце зігріває землю. Ласкаве сонце, зігрівай землю! Ласкаве сонце зігріває землю?

Номер слайду 15

Визначити види речень за метою висловлювання, використовуючи умовні позначки: розповідне неокличне речення – РН; розповідне окличне – РО; питальне неокличне – ПН; питальне окличне – ПО; спонукальне неокличне – СН; спонукальне окличне - СО

Номер слайду 16

Творче конструювання   Не забувають, не забувайте Зібрали, збирайте Пам’ятають, пам’ятайте

Номер слайду 17

Підсумок уроку. Рефлексія Назвіть види речень за метою висловлювання і за емоційним забарвленням? Наведіть приклади. Назвіть розділові знаки за їхніми характеристиками.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання Вивчити теоретичний матеріал у підручнику (& 10) Виконати вправу 87

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
12976
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку