Презентація "Розряди займенників за значенням"

Про матеріал
Презентація на тему "Розряди займенників за значенням". Казка про розряди займенників. Цікаві завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розряди займенників за значенням

Номер слайду 2

Розряди займенників за значенням У казковому лісі на просторій зеленій галявині жили собі займенники. Їх було багато, і всі такі різні. Тому часто сперечалися, а інколи навіть до бійки доходило. Одного разу проходив тим лісом чаріник. Дивиться — якісь дивні створіння на галявині, і не в настрої. Одні сваряться, а деякі сидять і сумують. - Хто ви? - запитав чарівник. - І що трапилось? - Щось! - Нічого! - Казна-що! - навперебій вигукували займенники. - Стривайте! Хто мені пояснить, що тут діється? - Кожний! - Сам! - Хтось!

Номер слайду 3

Розряди займенників за значенням - Ніхто! - Той! - Цей! Абихто! - знову один поперед одного закричали займенники. - Хай говорить хтось один. Хто тут головний? - Я! Він! Кожний! Всі! - почулося на галявині. - Зрозуміло, ви не можете помиритися, бо не можете поділитися. Цій біді ми зарадимо. - Махнув чарівною паличкою — і перед займенниками виросло чудове місто. Удруге махнув — перестали сваритися займенники і почали охоче спілкуватися, бо розділив їх чарівник на розряди.

Номер слайду 4

Розряди займенників за значенням № Розряди займенників Визначення Приклади 1 Особові Вказують на особу мовця, адресата мовлення, співрозмовника або на того, про кого йдеться в повідомленні Я, ми, ти, ви, він, вона, воно, вони 2 Присвійні Вказують на належність до чогось Мій, твій, свій, наш, ваш, їхній 3 Зворотній Має відношення до виконавця дії Себе 4 Питальні Вживаються для вираження питать про особу чи предмет, їхню ознаку, кількість. Хто? що? який? чий? котрий? скільки?

Номер слайду 5

Розряди займенників за значенням № Розряди займенників Визначення Приклади 5 Відносні Ті самі, що й питальні, але вживаються для зв'язку частин складного речення Хто, що, який, чий, котрий, скільки. 6 Неозначені Вказують на невизначені особи, предмети, їхні ознаки або кількість Будь-хто, хто-небуть, казна-хто, хтось, дещо, абищо, щось, будь-який, абиякий 7 Заперечні Заперечують присутність особи, наявність предмета, його ознак чи кількості Ніхто, ніщо, ніякий, нічий, ніскільки, аніхто, аніщо, аніякий, анічий 8 Вказівні Вказують на предмет, ознаку, кількість Цей, оцей, той, такий, стільки 9 Означальні Вказують на узагальнену ознаку предмета, явища Весь, усякий, сам, самий, кожний, жодний, інший

Номер слайду 6

Зверни увагу! Особові займенники дуже часто вживаються в різних текстах, але науковому стилю вони не властиві Особовий займенник ти вживається за дружнього й теплого спілкування однакових за віком, молодих або знайомих співрозмовників. Займенник ви передає поважливе, підкреслено шанобливе ставлення до старшої за віком або малознайомої людини. За офіційних обставин навіть добре знайомі дорослі люди найчастіше спілкуються на «ви»

Номер слайду 7

Допишіть до підмета-займенника Ви один із поданих у дужках присудків. Свій вибір обгрунтуйте 1. Ви (гарна, гарні). 2. (Який, які) Ви (добрий, добрі). 3. (Така, такі) Ви (сумлінна, сумлінні). 4. Ви (готовий, готов, готові). 5. (Якась, якісь) Ви (печальна, печальні). 6. Ви (певен, певні). 7. (Такий, такі) Ви (елегантний, елегантні) 8. (Яка, які) Ви (вродлива, вродливі)

Номер слайду 8

Прочитайте речення. Визначте в них займенники, з'ясуйте, до якого розряду належить кожен із них Кожний собі щастя кує. У всякім подвір'ї – свої повір'я. Хороший повар сам себе хвалить. За добру справу беруться всі люди. Мудрим ніхто не народився, а навчився. Кожне діло любить свого майстра. Людей питай, а свій розум май. Я – не ти. Хто землю удобрює, тому й земля повертає.

Номер слайду 9

Прослухайте уривок пісні, випишіть займенники та визначте їхні розряди

Номер слайду 10

Перевір себе Я — особовий Мої — присвійний Кожен — означальний Ми — особовий Всі — означальний Мені — особовий Моєю — присвійний Моє, своєю — присвійний Ми, нас, її — особові

Номер слайду 11

Перегляньте уривок мультфільму. Перекажіть його зміст, використовуючи займенники різних груп

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Зразок Перша зустріч Ранок. Всі свійські тварини відпочивають, гріються на сонечку. Ніщо не передбачає біди. Раптом відчиняються двері, з будинку виходить Маша, роздивляється навколо, і нікого вона не бачить. А їй так хочеться з будь-ким пограти, щоб хтось звернув на неї увагу. Але ніхто не хоче гратися з нею. Ось цей собака заховався у будці. Ота свиня пірнула в калюжу.

Номер слайду 14

Інші сховались у криниці, хтось – за деревом. Бо тварини добре знають її характер і хочуть, щоб з нею грався хтось інший, тільки не вони. А хто з дівчинкою ще не знайомий? Це ведмідь. Він собі нічого не підозрює, п'є свій чай, продовжує щось робити. Здогадайтеся, чи відбудеться їхня зустріч. Як ви гадаєте?

Номер слайду 15

Домашнє завдання Описати переглянутий фрагмент мультфільма, використати займенники усіх розрядів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Дякую! Чудова розробка для школяриків НУШ!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
2914
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку