Презентація "Розв'язування генетичних задач"

Про матеріал
Дана розробка призначена як для учнів 9-х класів так і для учнів 10-х класів при вивченні закономірностей спадковості. Метою є: навчитися розв'язувати типові задачі з генетики, визначати характер успадкування (при моногібридному схрещуванні), генотип та фенотип нащадків за генотипом батьківських форм і навпаки, а також прогнозувати можливість появи нащадків з паталогічними ознаками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ГЕНЕТИЧНИХ ЗАДАЧПідготувала:вчитель біології Батринак Л. М.

Номер слайду 2

Лист від гірського населення. Сіре каракульське хутро (ширазі) красиве і цінується дорожче, аніж чорне каракульське. Яких овець за кольором хутра економічно вигідно відбирати для схрещування, щоб отримати якомога більше сірих і чорних каракульських ягнят, якщо гомозиготні сірі особини летальні

Номер слайду 3

НА ЗВ’ЯЗКУ СТУДЕНТ ІЗ АФРИКИП'єру дуже подобаються блакитні очі, але він, його батьки і родичі завжди мали тільки карі очі. Тому він вирішив, у щоб то не стало, одружитися на блакитноокій дівчині, щоб у його дітей були блакитні очі. Чи здійсненна мрія студента П'єра?

Номер слайду 4

Лист із села Тьотя Даша купила білого гладкого кролика Кузю в подарунок онукам. Тьотя Ліза тут же купила кролицю Муську, чорну і кошлату. Онуки довго не приїжджали. Зате у кролиці народилися кроленята. «Ай, Муська! Значить вона сильна! » - раділа тітка Ліза. Що лестило її самолюбству? Через рік по двору тьоті Лізи бігали кролики, що відрізнялися довжиною і кольором шерсті. В якій шубі буде ходити тьотя Ліза наступної зими?

Номер слайду 5

ДЗВІНОК ІЗ ПОЛОГОВОГО БУДИНКУ У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків. Батьки одного з них мають першу і другу групи крові, другого - другу і четверту. Дослідження показали, що діти мають першу і другу групи крові. Визначте, хто чий син. Чи можливо це зробити при інших комбінаціях груп крові (наведіть приклади)? У яких випадках можна було б обійтися без дослідження крові батьків? (I - OO; II - AA або AO; III - BB або BO; IV - AB;)

Номер слайду 6

ЛИСТ ВІД МАМИ Батько моєї дитини працює на телебаченні, і всі його родичі говорять дуже розбірливо. Я не завжди можу чітко і швидко формулювати свою розмову. Яка ймовірність розвитку у моєї дитини дефекту мови? (Ген, який контролює чітку мову - домінантний)

Номер слайду 7

ПОМИЛКА РЕЖИСЕРАУ фільмі «Не валяй дурака" у світлошкірої жінки, батько якої був темношкірим, і світлошкірого чоловіка народилася темношкіра дитина. Чи це можливо?

Номер слайду 8

Рекламний ролик зубної пасти компанії "Колгейт" барвисто описував чудодійну властивість відбілювання зубів. Побачивши ролик, Микола накупив зубної пасти і сумлінно чистив зуби два рази в день тривалий час. Однак ефект відбілювання не з'являвся. Розлючений Микола подав позов до суду на компанію за шарлатанство. У відповідь, щоб себе захистити, компанія звернулася в медико-генетичну консультацію. Чому? ЖЕРТВА РЕКЛАМИ

Номер слайду 9

СКЛАДІТЬ ЗАДАЧУ: Р F

Номер слайду 10

Чи потрібні мені знання з генетики, чи стануть в нагоді вони мені в подальшому ... ..?

pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку