Презентація "Розвинутий соціалізм та радянський народ"

Про матеріал

Матеріали можуть використовуватись на уроках в профільних класах, або її окремі елементи як перевірка засвоєних знань після заслуханої шкільної лекції. Не є повноцінною розробкою, лише додатковим матеріалом до неї

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвинутий соціалізм та радянський народ Виконав вчитель історії школи І-ІІІ ступенів №238 м. Києва Кулічук Г. М.

Номер слайду 2

Мета Навчальна: сформувати уявленння про особливості розвитку УРСР в умовах розвинутого соціалізму радянського народу, проаналізувати основні риси тоталітарного режиму, його прояви та реалізацію Розвиваюча: розвивати в учнів уміння працювати з історичними джерелами, блокувати матеріал у текстові таблиці, складати тези; висловлювати власну точку зору та робити висновки. Виховна:виховувати в учнів повагу до історії інших народів, сприяти естетичному вихованню, формуванню наукового світогляду.

Номер слайду 3

Після уроку учні зможуть: 1) характеризувати основні риси тоталітарної держави, пояснювати вплив ідей розвинутого соціалізму на суспільство; 2) називати основні причини побудови радянської спільноти 3) пояснювати значення понять розвинутий соціалізм, радянський народ 4) висловлювати власне судження щодо реалізації комунізму, і соціалізму в УРСР Тип уроку: шкільна лекція

Номер слайду 4

Хто зображений на портретах?

Номер слайду 5

Які асоціації викликає у вас СРСР? Під час правління Сталіна? Час правління Хрущова? Час правління Брежнєва?

Номер слайду 6

Ознаки тоталітарного режиму за Зб. Бжезинським та К. Фрідріхом Офіційна ідеологія Єдина тоталітарна партія Репресивний поліцейський контроль, вплив партії, вождя Партійний контроль над ЗМІ, жорстка цензура Управління економікою завдяки бюрократичному апарату Коли прийнята конституція УРСР?

Номер слайду 7

У 1967 р. була висунута концепція “розвинутого соціалістичного суспільства», яка стверджувала, що неможливо здійснити негайний «скачок» у комунізм. Повинен пройти час, у продовж якого соціалізм повинен розвиватися на власній основі. Саме такий соціалізм називається «зрілим», «розвинутим». З`явився також ще один термін – «реальний соціалізм», яким пояснювали труднощі, що існують у суспільстві. Характеристики розвинутого соціалістичного суспільства були зафіксовані в преамбулі Конституції СРСР 1977 р. Основні складові розвинутого соціалізму це «загальнонародна держава» і «нова історична спільнота людей – радянський народ». Стверджувалось, що при розвинутому соціалізмі суспільство розвивається без конфліктів під «науковим» керівництвом КПРС.            

Номер слайду 8

Ю.Андропов концепцію «розвинутого соціалізму» дещо узгодив з існуючими реаліями. Він визнав існування у радянському суспільстві протиріч і національних проблем. Вирішення цих проблем повинно здійснюватися шляхом «наведення порядку» і прискореного науково-технічного прогресу.Побудова розвинутого соціалізму не повинна припиняти «ідеологічну боротьбу з впливом Заходу». Прийнята 7 жовтня 1977 р. Конституція (четверта), крім вище зазначеного у 6 статті офіційно закріплювала керівну і спрямовуючу роль КПРС. Конституція утверджувала посилення ролі союзного центру в економічному і політичному житті за рахунок союзних республік. Як і попередні Конституції, видне місце в Основному Законі відводилося блоку соціально-економічних прав, які до того ж доповнювалися новими: право на працю. На безплатну освіту і медичну допомогу, відпочинок, пенсійне забезпечення, житло. Конституція також закріплювала розширення прав громадських організацій.        

Номер слайду 9

Опрацюйте картки і дайте відповідь на питання? (Тезисно скласти конспект) Які дві фази розвитку має пройти радянське суспільство? Поясніть: “Кожному за потребою, кожному за його здібностями”? Як характеризував Хрущов комунізм? Чому стояла мета створення загальнонародної держави, а не за національними ідентичністю? Як оцінювався “розвинутий соціалізм” в конституції 1978 року (УРСР)? Чому взагалі обіцяний комунізм так і не настав, а був проголошений “розвинутий соціалізм”?

Номер слайду 10

Д/з: Опрацювати конспект. Скласти розповідь про УРСР, з точки зору жителя того часу. Що б ви спостерігали зайшовши в магазин, прийшовши в школу.(доба Брежнєва)

ppt
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
6249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку