Презентація "Розвиток каліграфічних навичок молодших школярів. Система вправ для розвитку каліграфічного письма"

Про матеріал

Презентація "Розвиток каліграфічних навичок молодших школярів. Система вправ для розвитку каліграфічного письма" містить актуальність та розкриття проблеми формування каліграфічних умінь молодших школярів, як засіб розвитку культури усного та писемного мовлення; оволодіння навичками каліграфічного письма сприяє розвитку просторових уявлень молодших школярів, удосконаленню дрібної моторики, розвитку пам'яті, мислення та уваги.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План Актуальність проблеми «некаліграфічного» письма Деякі відомості з історії каліграфії Традиційна методика й авторські технології Методичні прийоми Система робіт. Вправи з розвитку каліграфічного письма Підбиття підсумків

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ушинський К.Д., Корф М.О., Сухомлинський В.О., Рождественський Н.С., Вашуленко М.С., Савченко О.Я., Шкуратяна Н.Г., Воскресенська Н.О., Горбачук В.Т., Кравчук Д.М., Паламарчук В.І. Білик О.П., Головащук С.І.

Номер слайду 5

Нове, але й традиційно «старе» Авторські технології розвитку каліграфічних навичок молодших школярів. Наразі над цією проблемою працюють Е.Н.Соколова, Н.Г.Агаркова, М.М.Безруких, В.А.Илюхіна, Е.Н.Потапова.

Номер слайду 6

«…що витоки здібностей і обдарованості дітей на кінчиках їхніх пальців» В.О. Сухомлинський

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Формування навичок письма має велике не тільки педагогічне, а й суспільно-виховне значення. Привчаючи першокласників до чіткого, акуратного письма, вчитель виховує у них старанне ставлення до виконання будь-якої роботи, не лише письмової.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вироблення в першокласників розбірливого й швидкого письма за короткий час неможливо, бо ця навичка формується повільно-протягом кількох років. Багатогранність рухових дій і одночасне виконання кількох письмових правил викликає у дітей сильне напруження руки, а то й усього тулуба. Спостерігається затерплість пальців. Тому перше письмо дітей має бути неквапним, щоб вони могли усвідомити якоюсь мірою його процес.

Номер слайду 11

Особлива увага має надаватись виконанню дітьми правил гігієни письма. Щоденний же аналіз письма краще проводити у спілкуванні безпосередньо з учнем. Це допомагає дитині легше усвідомити свої недоліки, часто вказує вчителеві на причини їх появи та шляхи подолання. 

Номер слайду 12

Протягом навчання необхідно розвивати дрібні м’язи кисті руки і удосконалювати координацію рухів. Це має відбуватись не тільки на уроці письма за рахунок різних графічних вправ, а й на інших заняттях. Однак успішним навчання письма буде неможливим, якщо учитель не надаватиме вчасно відпочинок дітям, помітивши їхню стомленість. 

Номер слайду 13

Програма 1 класу передбачає початковий етап навчання письма і ставить за мету навчання охайного, розбірливого письма, отримавши навички: 1) правильно користуватись письмовим приладдям, координувати рухи руки під час письма;  2) правильно зображувати букви і їх поєднання ,склади, слова, дотримуватись однієї висоти й ширини букви, рівномірно розташовувати слова у рядку; 3) правильно визначати звуковий і буквений склад слів.

Номер слайду 14

Програма поділяється на три періоди: Добукварний відбувається підготовка дитини до навчання письма. Букварний навчання письма букв, слів, речень у зошитах з друкованою основою. Післябукварний призначений для закріплення й удосконалення набутих навичок письма.

Номер слайду 15

Першочерговим завданням педагога має стати формування у дітей інтересу до уроків навчання грамоти. А саме використання наочності: дріт (шнурок) для моделювання літер; прозора пластикова плівка для обведення літер; фольга, пластикові дощечки тощо

Номер слайду 16

Використання вчителем різних стимулів, зокрема таких, як: словесні судження на зразок: «Молодець! Сьогодні ти написав значно краще!», «Мені дуже сподобалася твоя письмова робота», «Я була переконана, що ти можеш писати краще»;

Номер слайду 17

Формування просторових уявлень з метою дотримання синхронності й пропорційності в написанні літер та їх складових елементів, що є однією з ознак каліграфічного почерку. Традиційні вправи на обведення контурів предметних малюнків, фігур за трафаретами; штриховування контурних малюнків різноспрямованими лініями; написання ліній, подібних до елементів літер.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

 Розв’язування,зав’язування вузликів на мотузці Робота з дрібними предметами (насіння, бісер, крупа) Ліплення з пластиліну Ігри з конструктором Розмальовування, штрихування малюнків; Викладання мозаїки Виготовлення аплікацій, витинанок

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Важливою складовою вироблення каліграфічного письма є такі підготовчі вправи:  «написання» літери в повітрі з розплющеними очима або з заплющеними очима;   обведення  «сухим пером» (тильним боком ручки) великого зразка букви в зошиті; письмо мокрими пензликами на дошці; письмо букви під лічбу –тактування з метою вироблення плавності, ритмічності, сміливості рухів.

Номер слайду 30

Важливими є розвиток умінь спостерігати, порівнювати графічні зображення елементів і літер: Розгляньте пропоновані елементи літери. Знайдіть між ними спільне та відмінне. Утворіть літеру, дописавши до запропонованого наступний елемент. Спишіть надруковані на дошці слова, самостійно добираючи способи поєднання літер. Утворіть літеру, дописавши до запропонованого наступний елемент.

Номер слайду 31

Формуванню в учнів навичок письма сприяє організація роботи в парах і групах. Продемонструйте одне одному... (наприклад, алгоритм написання певного елемента літери, місце з'єднання літери). Уважно розгляньте та скажіть... (на що схожа буква). Спробуйте передбачити... ( порядок виконання вправ).

Номер слайду 32

Одним із дієвих методів розвитку моторики пальців руки є пальчикова гімнастика

Номер слайду 33

1. Долоні лежать на столі. Дитина піднімає почерзі пальці один за одним - спочатку лівої руки, а потім правої. Вправу повторити в зворотному напрямку. 2. Дитина бере пальцями обидві руки торкаючись поступово, починаючи з мізинця. 3. Дитина затискає ручку (або олівець) середнім і вказівнім пальцями. Пальцями обертають ручку чи олівець, використовуючи великого пальця. 4. На столі лежать 10 олівців. Однією рукою дитина збирає в кулак олівці, беручи їх по одному, а потім викладає назад на стіл, по одину. 5. Дитина обертає ручку чи олівець великим і вказівним та великим та середнім пальцями по черзі правою та лівою рукою або долонями обох рук. 6. Дитина імітує, що в долоні м'яч, обертаючи його в різних напрямках. 7. Дитина затискає кінчик ручки великим, вказівним і середнім пальцями правої руки і повертаючи ручку, бере в ліву руку і навпаки.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

   ПІВНИК    Любить наш півник    Усім на світанку    Ґречно бажати   Доброго ранку:    Курочці й гусочці,    Свинці і качечці,    Котику Мурчику    Й навіть собачці. О. Плавенчук

Номер слайду 36

Номер слайду 37

              Взяла Яся олівець, олівець – малювець.    Сіла Яся біля столу , розгорнула папірець: - Треба тут намалювати отаку здорову хату! Вікна. Дах. Димар на нім. З димаря - великий дим.     Ось травичка. Ось доріжка. Ось дитинка. Ручки.Ніжки.     Ротик. Носик. Голова. І волосся як трава.     Ось на небі сонце сяє. Довгі промені ясні… А в сторонці під віконцем квітнуть квіти запашні.     У дитинки є спідничка, а на ніжках – черевички.     Ще їй кошика зроби-піде Яся по гриби…

Номер слайду 38

Фрагмент казки   «У писемній країні веселих ліній»        «Веселий нулик О пішов гуляти до лісу. Там було чудово. Він все так пильно розглядав, що не побачив , як на зустріч йому бігла І (маленька паличка з заокругленням внизу вправо.). Вони зіткнулися і вигукнули «А!». Так склалася буква А.»

Номер слайду 39

1.  Обведи ту букву, яка відрізняється від інших. 2.  Постав кольорову крапку у тому місці букви, звідки почнеш її писати                                                     3. Випиши із ряду букв ті, які написані правильно                                       4.  Наведи склади з буквою У    

Номер слайду 40

здійснювати індивідуальний підхід, пам’ятати, що письмо вчителя — зразок для учнів; звертати увагу на поставу; використовувати наочність різних видів; приділяти увагу індивідуальній роботі; не поспішати, бо головне не швидкість, а якість; приділяти велику увагу аналізу елементів букв; не примушувати дітей писати, а заохочувати до письма

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пинів Галина
    Дякую! Цікава і корисна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лузихіна Людмила Олегівна
    Дуже гарна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
10587
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку