Презентація "Розвиток креативних компетенцій учнів на заняттях та уроках образотворчого мистецтва"

Про матеріал
Матеріал виступу на засіданні методичної студії вчителів образотворчого мистецтва може бути корисним для вчителя образотворчого мистецтва. Матеріал розкриває поняття терміну "креативність", розглядаються умови формування креативності учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток креативних компетенцій учнів на заняттях та уроках образотворчого мистецтва

Номер слайду 2

План 1 .Креативні компетенції учнів. 2. Сучасний урок образотворчого мистецтва як засіб активізації дитячої творчості в умовах реалізації сучасних технологій навчання.

Номер слайду 3

Ні у кого не виникає сумніву, що прогрес цивілізації залежить виключно від обдарованих людей. К.Пекес “Обдаровані діти”

Номер слайду 4

Креативність Креативність — (лат. creatio — створення) — новітній термін, яким окреслюються «творчі здібності індивіда, що характеризуються здатністю до продукування принципово нових ідей і що входять в структуру обдарованості в якості незалежного фактора». Раніше у літературі використовувався термін «творчі здібності», однак пізніше почав витіснятися мовним запозиченням з англійської мови (creativity, creative).

Номер слайду 5

У психологічному словнику креативність розуміється з точки зору творчої продуктивності, як «…здатність породжувати незвичайні ідеї, відхилятися від традиційних схем мислення, швидко вирішувати проблемні ситуації» По суті термін «креативність» є синонімом до слова «творчість», однак має певні розбіжності. Творчість ми розглядаємо як діяльність людини, спрямовану на створення певних цінностей, а креативність як поняття, що актуалізує нестандартність у виявленні творчого потенціалу.

Номер слайду 6

Певною мірою розвиток креативного мислення учнів залежить від їхніх естетичних смаків,інтелектуального потенціалу, що почасти закладено в людині природою. Креативність формується зовнішніми факторами, але навчити учнів мислити не стереотипами, а індивідуально, нестандартно цілком можливо. Таким чином завдання учителя сьогодні — формування креативно-емпатичної особистості. Психологи вважають, що одним з найважливіших джерел розвитку особистості та її креативності є емпатія. Емпатія (англ. empathy — співчуття, співпереживання) — здатність осягнути емоційний світ іншої людини, а також співпереживати в процесі спілкування. Головною метою кожного вчителя є пробудження чутливості до краси.

Номер слайду 7

Модель основних креативних якостей включає : 1. Мотиваційно-креативні властивості: мотиви, інтереси, потребу в самореалізації, творчу позицію 2. Емоційно-креативні властивості: емпатію, багатий емоційний досвід: експресивну та імпресивну емоційність. 3. Інтелектуально-креативні: інтуїцію, здатність до перетворень, уяву й фантазію, прогнозування. 4. Естетичні креативні властивості: прагнення до краси, естетичну емпатію: почуття форми, стилю; почуття гумору. 5. Комунікативно-креативні властивості: здатність співпрацювати у творчій діяльності, мотивувати творчість інших, акумулювати творчий досвід. 6. Екзистенційні креативні властивості: позитивну «Я — концепцію», індивідуальний стиль діяльності.

Номер слайду 8

Розвиток креативності Посередній учитель розповідає, Хороший учитель пояснює, Чудовий учитель демонструє, Геніальний учитель – надихає. Учитель і учень ростуть разом. Річард Бах

Номер слайду 9

Як розвинути креативність? Вір у свої сили! Експерементуй! Як я можу зробити краще? Як я можу зробити більше? Запитуй і слухай! Розширюй кругозір!

Номер слайду 10

Розроблені педагогічні засади дозволяють вчителю більш ефективно та цілеспрямовано розвивати в учнів творчі здібності. Безпосередньо з новітніми технологіями формування креативної компетентності учнів пов’язана організація самого процесу навчання. Незамінним помічником в такій роботі стали інтерактивні ( «inter» - взаємний, «act» - діяти) методи, якими користуюся з 2010 року. Їх є безліч, у роботі ж використовую такі креативні методи та прийоми навчання: асоціативний кущ, схема, малюнок, гронування, кола Венапроект, малюнкове письмо, «Шість капелюхів Боно» та інші.

Номер слайду 11

«Усе, що є прекрасного у житті та мистецтві, твориться на хвилі натхнення і піднесення». Креативна педагогіка

Номер слайду 12

Нехай Ваш творчий шлях надає відчуття щастя та вільного польоту!

ppt
Додано
29 грудня 2020
Переглядів
1523
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку