Презентація: "Розвиток математики та медицини за доби Відродження"

Про матеріал
Презентація присвячена розвитку медицини та математики за доби відродження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика і медицина за доби Відрождення. Підготувала:вчитель історії, ліцей 25, м. Житомир. Сердійчук Анастасія Вікторівна

Номер слайду 2

Великий інтерес до анатомічних досліджень виявляв Леонардо да Вінчі (1452-1519) - великий художник і інженер епохи Відродження. Живопис спонукала його вже в юнацькі роки учнівства поглиблено вивчати анатомію. За свідченням самого Леонардо, він заповнив анатомічними малюнками 120 альбомів. До нашого часу дійшло кілька сотень цих зображень, головним чином кісток і м'язової системи. Вивчення його рукописів, здебільшого зашифрованих (прочитати їх можна було тільки в дзеркальному відображенні), почалося лише наприкінці XVIII в. Перетворення анатомії в наукову систему пов'язане насамперед з іменами Андрія Везалия, Галена, Амбруаз Паре та інших.

Номер слайду 3

За тисячу років, яку ми називаємо епохою середньовіччя, в математиці не відбулося істотних переворотів, хоча математичні і логічні істини були постійним об'єктом різних схоластичних спекуляцій. Філософія математики так само стояла на мертвій точці. Тільки в XIV - XV століттях у Європі почалося відродження творчого математичного мислення . Математика стала розглядатися не як вроджене і абсолютне знання, а скоріше як знання вторинне. Важливими результатами природничо-наукового напряму у філософії епохи Відродження були методи експериментально-математичного дослідження природи.

Номер слайду 4

До XV в. в Європі було більше 40 університетів, багато з них мали медичні факультети. Лікарське мистецтво було пов'язано не тільки з філософією і науками про природу, але також з живописом і літературою. Серед книгодрукованої видань XVI століть особливе місце займають твори з анатомії та хірургії: епоху Відродження традиційно називають «золотим століттям анатомії». Епідемії в XV-XVII ст. були такими ж частими і раптовими, як і в епоху середньовіччя, і всюди викликали паніку і страх. Більшість заразних хвороб з важкими шкірними ураженнями називали чумою. Серветка або губка, просочена оцтом, була звичайним для того часу дезинфікуючим засобом. Торговці, проходячи через зачумлене село, залишали її жителям продукти в обмін на монети, опущені у заповнене спеціально видовбане поглиблення в камені. Такі камені ставили уздовж дороги під час епідемій. Перша теорія розповсюдження заразних хвороб була висунута Джіроламо Фракасторо (1478-1553) - італійським вченим, фізиком, астрономом і поетом, одним з видатних діячів епохи Відродження.

Номер слайду 5

Одними з найвидатніших геометрів епохи Відродження, як не дивно, стали художники. Саме вони розвинули ідею перспективи. Поняття проекції і перерізу ввів художник Леон Баттіста Альберті (1404—1472 рр.). Всі прямі промені світла, що виходять від очей спостерігача до різних точок представленої сцени, утворюють проекцію. Судження про проекції і перерізи одразу викликали ряд математичних питань. Завдяки ним і народилася проективна геометрія, а заснував її Ж. Дезарг (1593—1662 рр.). Він створив її за допомогою доказів, які ґрунтувалися на проекції, а також перерізі. Розвиток сучасної математики XVI століття в Західній Європі став визначним у досягненнях алгебри та арифметики. 1582 року іспанський король Філіп II заснував першу в Європі математичну академію. Математики ввели в ужиток десяткові дроби, а також правила арифметичних дій з ними. Справжній фурор викликав Дж. Непер, який у 1614 році винайшов логарифми. Вже в кінці XVII століття склалося чітке розуміння логарифмів як показників ступенів з абсолютно будь-яким позитивним числом, але тільки не одиницею. Комплексні числа остаточно були визнані тільки в XIX столітті, після того, як математики того часу повністю ознайомилися з їх геометричним представленням.

Номер слайду 6

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Всесвітня історія 8 клас (Сорочинська Н.М., Мартинюк О.О., Гісем О.О.)
Додано
20 грудня 2021
Переглядів
1359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку