Презентація Розвиток мовлення №2. Колоритно-стильові різновиди мовлення

Про матеріал
Матеріали до уроку "Розвиток мовлення №2. Колоритно-стильові різновиди мовлення" в 10 класі профільного навчання (за підручником Караман , Горошкіна , Карман , Попова)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення №2. Колоритно-стильові різновиди мовлення

Номер слайду 2

Колорит — це певна тональність тексту, яка закладається мовцем, з метою викликати у слухача відповідний настрій, емоції, тон спілкування. Кожний текст більшою чи меншою мірою містить у собі стилістичний колорит своєї доби, хоча ми не завжди його й помічаємо, тому що самі живемо в колориті цієї доби... Колорит може залежати від умов і ситуації спілкування, особистості мовця, соціальних і рольових характеристик його (Л. Мацько).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Урочисте мовлення - це мовлення із приводу свята чи урочистості. Формально урочисте мовлення поділяють на два підвиди: офіційне (на офіційних урочистостях у вигляді вітальних промов) та неофіційне (переважно пов'язане з традиціями та звичаями народу, родини, колективу і т. ін.).

Номер слайду 5

Офіційне забарвлення властиве діловому і зрідка приватному листуванню, а іноді й усній розмовній мові. Воно створюється вживанням офіційних звертань (слів з офіційно-ділової мови, описових синтаксичних зворотів), а також тим, що в такому листуванні немає займенників першої і другої особи однини тощо.

Номер слайду 6

Інтимно-ласкаве забарвлення досягається насамперед використанням слів із суфіксами пестливості та вживанням епітетів з пестливим значенням і простих синтаксичних конструкцій, властивих розмовній мові. Воно доречне у розмовно-побутовому, епістолярному і художньому мовленні для вираження інтимної близькості, симпатії й подібних почуттів.

Номер слайду 7

Фамільярний тон характеризується наявністю слів і словосполучень, які підкреслюють перебільшену невимушеність, надмірну розв’язність та безцеремонність у ставленні до співрозмовників. Емоційне забарвлення ввічливості або фамільярності може виявлятися в епістолярному та розмовно­побутовому стилях. Забарвлення ввічливості в мовленні досягається вживанням слів зі значенням пошани до особи, якій адресується висловлювання

Номер слайду 8

Жартівливий, або гумористичний, колорит надається мові вживанням слів у невідповідному до ситуації значенні, контрастно-комічними зіставленнями, перебільшенням якостей осіб і предметів, про які йдеться у висловлюванні, невідповідними змістові висловленої думки висновками та іншими подібними засобами. До такого емоційного забарвлення вдаються в художніх творах та в розмовно-побутовому мовленні.

Номер слайду 9

Сатиричний емоційний тон найчастіше спостерігається в публіцистичному, ораторському і художньому мовленні, а іноді й у розмовному. Найголовнішим мовним засобом сатири є вживання слів, за допомогою яких виражається презирство і зневага до потворних вчинків, обурення ними, а також глузливі означення-епітети, порівняння, архаїзовані лексика і синтаксичні конструкції, влучні дотепи тощо.

Номер слайду 10

Суржик. Суржик буквально означає суміш жита з пшеницею, ячменю з вівсом та ін., а також борошно з такого зерна. У мовознавстві цим словом позначають мову, в якій штучно об'єднано без дотримання літературних норм елементи різних мов. Уживають суржик в Україні переважно у просторіччі, тобто в уснорозмовному спілкуванні, засміченому невмотивовано запозиченими (внаслідок українсько-російської інтерференції) російськими елементами. Це збіднена мова, позбавлена національного колориту, краси й виразності. Поширений у побутовому мовленні, суржик проникає на сторінки газет і журналів, на радіо й телебачення та в інші сфери суспільної діяльності, порушуючи літературні норми вимови, уживання слів, їх форм і написання. Боротьба з суржиком - одне з головних завдань у галузі підвищення культури української мови (К. В. Донець).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Опрацюйте §4 підручника https://shkola.in.ua/1711-ukrainska-mova-10-klas-karaman-2018.html, відредагуйте поданий діалог

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Стоянова Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Вдовиченко Наталія Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
3191
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку