Презентація "Розвиток опорно-рухової системи людини з віком. Профілактика порушень опорно-рухової системи."

Про матеріал
Презентація "Розвиток опорно-рухової системи людини з віком. Профілактика порушень опорно-рухової системи." Біологія.8 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток опорно-рухової системи людини з віком. Профілактика порушень опорно-рухової системи. Біологія8 клас. Підготувала Дурачевська Л.І., вчитель Чаусівської гімназії

Номер слайду 2

Вправа «Вибери правильні твердження»1. П Скелет виконує опорну, захисну та кровотворну функції, бере участь у обміні мінеральних речовин. 2. Г Грудна клітка утворена грудними хребцями та грудиною.3. О Вільна верхня кінцівка складається з плеча, передпліччя і кисті. 4. С Вигини хребта пом’якшують поштовхи під час ходьби та бігу. 5. Л Пояс нижніх кінцівок утворений лише тазовими кістками.

Номер слайду 3

6. Т Робота, під час якої м’яз періодично скорочується і розслаблюється, називається динамічною. 7. А Кістки мозкового відділу черепа зрослися.8. Т Хребет утворений 21 хребцем. 9. В М’язи підтримують певне положення тіла. 10. Д Гнучкості кісткам надають неорганічні речовини. 11. З Лопатка належить до трубчастих кісток. 12. А Статична робота м’язів пов’язана з тим, що вони певний час перебувають у стані напруження. Вправа «Вибери правильні твердження»

Номер слайду 4

Тема. Опора та рух. Тема уроку. Розвиток опорно-рухової системи людини з віком. Профілактика порушень опорно-рухової системи.

Номер слайду 5

ознайомитися зі змінами в розвитку опорно-рухової системи людини з віком та найбільш поширеними видами порушень опорно-рухової системи; поглибити знання про роль рухової активності для збереження здоров’я;розробити правила профілактики порушень опорно-рухової системи;розвивати вміння організовувати й оцінювати свою діяльність, застосовувати знання для попередження захворювань опорно-рухової системи. Мета і завдання:

Номер слайду 6

План роботи. Повідомлення «фахівців», доповнення схеми опорного конспекту учасниками груп-слухачів. Формулювання висновків. Розв’язування задач, виконання вправ.

Номер слайду 7

1. Вікові особливості опорно-рухової системи людини. (Повідомлення «біологів») Завдання для «ортопедів» та «гігієністів»: Допишіть речення, вставте пропущені слова і фрази. Зробіть висновок про зміни опорно-рухової системи у дитячому та підлітковому віці.

Номер слайду 8

У процесі росту і розвитку людини відбуваються значні зміни опорно-рухової системи. У неї поступово формуються чотири вигини хребта. Формування вигинів хребта в індивідуальному розвитку людини. Повідомлення «біологів»

Номер слайду 9

У новонароджених хребет випрямлений і не має фізіологічних вигинів. Міжхребцеві диски товсті і займають майже половину довжини хребта. У 2-місячному віці формується шийний вигин (дитина може тримати голову), у 6 місяців – грудний (дитина може сидіти), до 1 року – поперековий (після того, як дитина навчиться ходити). У 3-4 роки – вигини хребта майже як в дорослої людини, однак шийний вигин закінчує формуватися до 7 років, поперековий – до 12. Формування вигинів хребта

Номер слайду 10

Періоди найінтенсивнішогоросту кісток: І – перші два роки життя;ІІ – 7 – 8 років;ІІІ – у дівчат: 12 – 13 років, у хлопців:13–14 років. Припинення росту кісток: 22 – 24 роки.

Номер слайду 11

Маса м'язів до 13 – 14 років збільшується повільно, вона значно зростає у віці від 14 до 16 років. Цей період найкращий для початку занять силовими видами спорту.

Номер слайду 12

Формування вигинів хребта. У 2-місячному віці формується шийний вигин хребета, у 6 місяців – грудний, до 1 року – поперековий. У 3–4 роки – вигини хребта майже як в дорослої людини, однак остаточно їх формування завершується до 12 років. Періоди найінтенсивнішого росту кісток: І – перші два роки життя;ІІ – 7 – 8 років;ІІІ – у дівчат: 12 – 13 років, у хлопців: 13 – 14 років. Припинення росту кісток: 22 – 24 роки. Період значного зростання маси м’язів: 14–16 років. Перевір і оціни себе

Номер слайду 13

Висновок. У дитячому та юнацькому віці зміни опорно-рухової системи пов’язані із ростом кісток, м’язів окостенінням скелета, формуванням постави.  

Номер слайду 14

2. Порушення опорно-рухової системи та їх наслідки. (Повідомлення «ортопедів»). Завдання для «біологів» та «гігієністів»:- Заповніть таблицю «Порушення опорно-рухової системи людини, їх наслідки».- Зробіть висновок про значення правильної постави та наслідки порушень опорно-рухової системи.

Номер слайду 15

Повідомлення «ортопедів»Кожній людині притаманна постава – звичне положення тіла у стані спокою та під час руху. Постава формується з раннього дитинства.

Номер слайду 16

Для формування правильної постави велике значення має розвиток м’язової системи. Добре розвинені м’язи запобігають деформації кісток хребта при навантаженні на них. Правильна постава робить фігуру людини красивою, забезпечує нормальний ріст і розвиток організму.

Номер слайду 17

Ознаки правильної постави: плавні вигини хребта; симетрично розміщені й розгорнуті плечі та лопатки; ноги прямі з нормальним склепінням стоп; добре розвинуті м’язи тіла; красива хода.

Номер слайду 18

Постава має не лише естетичне значення, а й впливає на функціонування всього організму. У разі порушення постави, особливо в період росту, можуть виникнути значні порушення форми скелета, що погіршує кровообіг, роботу серця, легень, органів травлення, діяльність нервової системи. У важких випадках змінюється положення внутрішніх органів, що призводить до розладів у їхній діяльності.

Номер слайду 19

Порушення опорно-рухової системи. Нормальна стопа. Плоскостопість

Номер слайду 20

Порушення постави може супроводжуватися появою надмірних або патологічних вигинів хребта. Серед них розрізняють надмірний вигин вперед у поперековому відділі (поперековий лордоз), надмірний вигин назад у грудному відділі (грудний кіфоз) та бічні викривлення хребта (сколіоз). До вад розвитку опорно-рухової системи в дитячому віці належить і плоскостопість – сплющення склепіння стопи, через що воно зменшується.

Номер слайду 21

Перевір і оціни себе. Порушення опорно-рухової системи, їх наслідки{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Порушення. Стислий опис. Наслідки. Лордоз. Надмірний вигин хребта у поперековому відділі вперед. Погіршується кровообіг, травлення, робота серця, легень, погіршується діяльності нервової системи. У важких випадках змінюється положення внутрішніх органів, що призводить до розладів у їхній діяльності. Кіфоз. Надмірний вигин хребта у грудному відділі назад. Сколіоз. Бокові викривлення хребта. Плоскостопість. Сплющення склепіння стопи.

Номер слайду 22

Висновок. Формування правильної постави забезпечує нормальний ріст і розвиток організму. Через неправильну поставу можуть виникнути порушення опорно-рухової системи, що негативно впливає на всі фізіологічні функції та процеси в організмі людини.

Номер слайду 23

3. Профілактика порушень опорно-рухової системи людини. (Повідомлення «гігієністів»)Завдання для «ортопедів» та «біологів»:- Розробіть пам’ятку для учнів «Правила запобігання порушенням опорно-рухової системи».- Зробіть висновок про значення фізичної культури і дотримання гігієнічних вимог для формування правильної постави, вплив рухової активності та гіподинамії на здоров’я людини.

Номер слайду 24

Найпоширенішими причинами формування вад постави є недотримання гігієнічних правил: невідповідність висоти стола зросту дитини; спання на дуже м’якому або увігнутому ліжку; неправильна поза під час сидіння за робочим столом або партою. До розвитку вад постави призводять недостатнє харчування, нестача вітамінів, тривалі негативні емоції, перевтома.

Номер слайду 25

Одним із найшкідливіших чинників, який негативно впливає на процеси росту і розвитку людини та призводить до різних хронічних хвороб, є гіподинамія – знижена рухова активність. Вона особливо небезпечна у дитячому та юнацькому віці.

Номер слайду 26

Наслідки гіподинамії Зниження розумової активностіПорушення роботи серця. Ожиріння Порушення опорно-рухової системи, зниження працездатності

Номер слайду 27

Щоб запобігти порушенням постави. Сиди правильно

Номер слайду 28

Дуже м’яко Дуже твердо. Здоровий сон. Спи на твердому ліжку,на різних боках, на невисокій подушці .

Номер слайду 29

Постійно тренуй своє тіло.

Номер слайду 30

Роби ранкову зарядку,грай в рухливі ігри, плавай у річці чи басейні.

Номер слайду 31

Перевір і оціни себе. Правила запобігання порушенням опорно-рухової системи 1. Дотримуйся гігієнічних норм. 2. Постійно тренуй своє тіло, роби ранкову зарядку, займайся фізкультурою і спортом.3. Раціонально харчуйся.4. Уникай негативних емоцій.5. Не перевтомлюйся.

Номер слайду 32

Висновок. Головна роль у формуванні правильної постави належить фізичній культурі та дотриманню правил гігієни. Рухова активність стимулює процеси росту і розвитку організму. Гіподинамія негативно впливає на здоров’я людини. 

Номер слайду 33

Загальний висновок. У дитячому та юнацькому віці зміни опорно-рухової системи пов’язані із ростом кісток, м’язів, окостенінням скелета, формуванням постави. Правильна постава забезпечує нормальний ріст і розвиток організму. Головна роль у її формуванні належить фізичній культурі та дотриманню правил гігієни. Рухова активність стимулює процеси росту і розвитку організму. Гіподинамія негативно впливає на здоров’я людини.

Номер слайду 34

Вправа «Постав правильний діагноз»1) Скарги на болі в спині, обмеження рухливості хребта. Виявлено надмірний вигин хребта у поперековому відділі вперед. 2) Скарги на больові відчуття в ногах, швидку втомлюваність під час ходьби. Виявлено сплющення склепіння стопи. 3) Скарги на болі у м’язах спини. Виявлено бокові викривлення хребта, несиметричне положення лопаток і плечей. 4) Скарги на болі в спині, слабкість і оніміння кінцівок. Виявлено надмірний вигин хребта у грудному відділі назад.

Номер слайду 35

Розв’язування задач1) Учні 7 класу звернулися в тренажерний зал, щоб займатися силовими вправами. Тренер погодився їх тренувати, але дав надзвичайно малі навантаження на м’язи. Хлопцям це не сподобалося і вони попросили тренера збільшити навантаження. Яку відповідь отримали школярі?2) На початку ХХ століття людина проходила за життя близько 75 тисяч кілометрів. Зараз «на своїх двох» вона долає 25 тисяч кілометрів. Значну частину фізичної роботи тепер виконують машини. Як це вплинуло на людину?3) Після тривалого космічного польоту космонавти певний час проходять курс реабілітації. Для чого це потрібно, адже вони не хворіли, постійно виконували певну роботу?

Номер слайду 36

Вправа «Обгрунтуй, доведи, переконай»І група: обгрунтувати необхідність дотримання гігієнічних вимог під час сидіння за робочим столом або партою. ІІ група: довести, що гіподинамія – ворог сучасної людини. ІІІ група: переконати в тому, що рухова активність – основа здоров’я.

Номер слайду 37

Рухова активність – основа здоров’я.

Номер слайду 38

Вправа «Скарбничка народної мудрості»Рухайся більше – проживеш . . . . Праця додає здоров’я, а лінь – . . . . Здоров’я маємо – не дбаємо, а втративши – . . . . Найбільше багатство – . . . .

Номер слайду 39

Вправа «Експрес-інтерв’ю»- Що особисто вам дав сьогоднішній урок?- Що вразило чи здивувало?- Що будете використовувати у своєму житті?- Чи вплинуть знання з вивченої сьогодні теми на ваш спосіб життя?

Номер слайду 40

Домашнє завдання. Обов’язкове: опрацювати §34, відповісти на запитання, ст.167 За бажанням: скласти кросворд «Опорно-рухова система»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
27 січня 2023
Переглядів
2909
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку