Презентація "РУБАННЯ МЕТАЛУ"

Про матеріал
Презентація призначена для здобувачів освіти З П(ПТ)О з предмету «Спецтехнологія» по темі "РУБАННЯ МЕТАЛУ" як додатковий наочний матеріал для дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 РУБАННЯ МЕТАЛУ. Група 1 ЕПідготував: викладач спеціальних дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П. О. СПЕЦТЕХНОЛОГІЯПрофесія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ви дізнаєтеся про: Загальні відомості про рубання. Загальні вимоги та інструмент для виконання цієї операції. Правила заточення і способи роботи. Рубання прямого і радіусного пазів. Чеканні роботи.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Інструменти для рубання металуІнструменти для рубання:а – зубило;б – крейцмейсель;в – канавочник. Заточка зубила на точиль-ному верстаті (а) і встанов-лення підручника (б, в):1 – шліфувальний круг; 2 – пружина; 3 – баранчикова гайка; 4 – екранчик; 5 – ремінь; 6 – шків; 7 – вал; 8 – магнітний пускач (кнопки); 9 – ванночка для охолоджуючої рідини; 10 – регулювальний болт; 11 – пересувний підручник. Шаблон (а) та перевірка ним кута заточки зубила (б)

Номер слайду 6

Класифікують слюсарні молотки залежно від матеріалу, з якого виготовлена робоча частина: дерев'яні (мал. а); гумові або поліуретанові (мал. б), які називаються киянками, використовують для правки листового металу малої товщини, та м'яких металів; сталеві (мал. в, г, д) – використовують для розмічання, рубання, гнуття та виправлення. Слюсарні сталеві молотки виготовляються трьох типів: тип 1 - із круглим бойком (мал. 10. в), тип2- - з квадратним бойком (мал. 10. г) та тип 3 - з круглим бойком і сферичним носком (мал. 10. д).абвгд. Слюсарний молоток

Номер слайду 7

Слюсарний молоток. Основною характеристикою сталевого слюсарного молотка є його вага (табл. 1) відповідно до ГОСТ 2310-77. Тип молотка. Номер молотка№1№2№3№4№5№6№7№8вага, грам. Тип 12004005006008001000100 Тип 2501002004005006008001000 Тип 32004005006008001000  Слюсарні молотки випробовують трьома ударами по незагартованій сталі марок У7, У8, 50, 40 Х, після чого на робочих частинах не повинно бути вм'ятин, тріщин і викришених місць. Вага молотків залежно від характеру виконуваних робіт становить: 50, 100, 200 і 300 г для виконання розмічальних робіт; 400, 500 і 600 г для рубання і 800, 1000 г для ремонтних робіт.

Номер слайду 8

Слюсарний молоток. Мал. 1. Будова молотка: 1- бойок; 2 - клин; 3 - носок; 4 - рукоятка а – зквадратним бойком; б - з круглим бойком; в - види клинів Будова молотка: Довжина рукоятки 4 залежить від ваги молотка. В середньому вона повинна бути 250 - 350 мм; для молотків вагою 50 - 200 г довжина рукоятки 200 - 270 мм, а для важких — 350 - 400 мм. Кінець ручки, на який насаджується головка молотка, розклинюється дерев'яним клином, змазаним столярним клеєм, або металевим клином з насічкою (йоршем)(мал.1 в).

Номер слайду 9

1.1. Положення корпусу і ніг при рубанні металу. Правильне тримання інструмента при рубанні (хватка) має велике значення. При рубці металу успіх залежить від правильних прийомів роботи ударених інструментів (молотком). Молоток беруть за ручку так, щоб рука перебувала на відстані 15-30 мм від кінця ручки. Ручку обхоплюють чотирма пальцями й притискають до долоні: великий палець накладають на вказівний, всі пальці міцно стискають. Зубило беруть у ліву руку на відстані 20- 25 мм від головки. Ліва рука повинна тільки тримати зубило в певному положенні, тому зусилля її не повинне бути великим; сильно стискати в руці зубило не треба.

Номер слайду 10

Інструменти для рубання металу. Прилад для перевірки елементів ріжучих інструментів:а – будова;б – принцип вимірювання. Прийоми рубання металу. Рубання листового металу в лещатах:а, б – нахил зубила відповідно до оброб-лювальної поверхні та осі губок. Рубання по розміточним рискам

Номер слайду 11

Послідовність виконання робіт: очистити поверхю заготовки від пилу і бруду спеціальною щіткою; ретельно оглянути заготовку на предмет виявлення раковин і тріщин; розмітити місце для рубання; закріпити заготовку в лещатах; виконати рубання наступним чином: зубило беруть у ліву руку, сильно тримаючи, удари наносять правою рукою, в якій затиснутий молоток.

Номер слайду 12

Закріплення вивченого матеріалу. Вправа ІВизначте чи правильне твердження (так чи ні) Встановлення заготовки на плиті та її зняття слід виконувати тільки в рукавицях; заготовки встановлювати на краю плити; під час роботи на рисувалки, що не використовуються слід натягнути захисні пробки; мідний купорос наносити чим завгодно ; слідкувати за тим, щоб місце навколо плити було вільним; перевіряти надійність кріплення молотка; видаляти пил та окалину з розмічальної плити чим завгодно.

Номер слайду 13

Закріплення вивченого матеріалу. Правільні твердження ТАК Встановлення заготовки на плиті та її зняття слід виконувати тільки в рукавицях;НІ заготовки встановлювати на краю плити;ТАК під час роботи на рисувалки, що не використовуються слід натягнути захисні пробки;НІ мідний купорос наносити лише пензлем;ТАК слідкувати за тим, щоб місце навколо плити було вільним;ТАК перевіряти надійність кріплення молотка;НІ видаляти пил та окалину з розмічальної плити лише щіткою.

Номер слайду 14

Завдання ІІ. Розташуйте в правильній, логічній послідовності такі операції Ретельно оглянути заготовку – при виявленні раковин, пухирців, тріщин, точно виміряти їх і, складаючи план розмічання, вжити заходів щодо видаленні цих дефектів у процесі подальшої обробки (якщо це можливо). Вивчити креслення розмічуваної деталі, з’ясувати її особливості та призначення; уточнити розміри;подумки накреслити план розмічання (встановлення деталі на плиті, спосіб і порядок роботи. Очистити стальною щіткою заготовку від пилу, бруду, окалини, слідів корозії. Визначити базові поверхні заготовки, від яких слід відкладати розміри у процесі роботи

Номер слайду 15

Завдання ІІ. Правильні послідовності операції Очистити стальною щіткою заготовку від пилу, бруду, окалини, слідів корозії. Ретельно оглянути заготовку – при виявленні раковин, пухирців, тріщин, точно виміряти їх і, складаючи план розмічання, вжити заходів щодо видаленні цих дефектів у процесі подальшої обробки (якщо це можливо). Вивчити креслення розмічуваної деталі, з’ясувати її особливості та призначення; уточнити розміри;подумки накреслити план розмічання (встановлення деталі на плиті, спосіб і порядок роботи. Визначити базові поверхні заготовки, від яких слід відкладати розміри у процесі роботи

Номер слайду 16

ааааа. Мал. Види слюсарних молотків. Надайте класифікацію слюсарних молотків залежно від матеріалу, з якого виготовлена робоча частина:

Номер слайду 17

бавгд. Мал. Види слюсарних молотків. Правільні твердження: а- дерев'яний ;б - з гумовою голівкою; в - сталевий з круглим бойком; г – сталевий з квадратним бойком; д – сталевий з круглим бойком і сферичним носком

Номер слайду 18

Рефлексія- Якою була тема уроку?- Що ви дізнались нового на уроціЩо вам найкраще запам'яталось?Дайте відповіді на запитання: Дайте відповіді на запитання: Операція нанесення на оброблювану заготовку розмічальних ліній (рисок), що визначають контури майбутньої деталі чи місця, які потрібно обробляти це. В чьому полягає площинне розмічання. Перелічите пристрої виконання розмічання:

Номер слайду 19

Домашнє завдання Вам пропонується самостійно прочитати і занотувати лекційний матеріал у Ваш зошит. Заповнити надану форму, Д/З для перевірки надсилати в classroom.google

Номер слайду 20

pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
3392
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку