Презентація «Рудченко Григорій Сергійович командир танкового корпусу, генерал-майор».

Про матеріал

Презентація «Рудченко Григорій Сергійович командир танкового корпусу, генерал-майор».

Після розгрому німецьких військ на Курській дузі 26 серпня 1943 року розпочалася «Глухівська операція». Найпершими до нього увійшли підрозділи танкового корпусу генерал-майора Г.С.Рудченка. Григорій Сергійович Рудченко народився 12 лютого 1900 р. у місті Суми. Військовий командир, генерал-майор танкових військ з 1943р., учасник Громадянської та Великої Вітчизняної воєн. До складу 23-й танкової бригади, яка була під керівництвом Г.С. Рудченка, входив із своїм екіпажем, старший лейтенант Ісаак Маркович Рубінштейн. На другий день після визволення Глухова – 1 вересня 1943 року він був смертельно поранений кулеметною чергою з літака і в цей же день помер. Того ж дня надійшла звістка про те, що командиру 9-го танкового корпусу полковнику Г.С. Рудченку присвоєно чергове військове звання генерал-майора бронетанкових військ. Провести Г.С.Рудченка в останню путь на траурний мітинг зібралося багато глухівчан. Усе місто прийшло вшанувати пам'ять герою. 1 вересня, командування прийняло рішення на могилу генерала вічним пам'ятником поставити танк. Прощальне слово промовив генерал Іван Данилович Черняховський, стояче на легендарному танку. Могилу Григорія Сергійовича Рудченка було облаштовано у центрі міста – там, де зараз встановлено міську Дошку пошани. На невисокий постамент над могилою своїм ходом в останнє зійшов танк Т-34 під номером «221», останній залп якого пролунав саме над могилою генерала. У 1957 році відбулось перепоховання генерал-майора Г.С.Рудченка і на його могилі встановлено бюст і поряд на постаменті - танк Т-34, № 221. Вони є частиною меморіального комплексу «Вічний вогонь». Танк Т-34 встановлено на цегляному, облицьованому гранітними плитами постаменті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рудченко Григорій Сергійовичкомандир танкового корпусу генерал-майор4

Номер слайду 2

Глухівська операція. Після розгрому німецьких військ на Курській дузі 26 серпня 1943 року розпочалася «Глухівська операція». Найпершими до нього увійшли підрозділи танкового корпусу генерал-майора Г. С. Рудченка. Глухів у ХХ ст.

Номер слайду 3

Командир танкового корпусу Григорій Сергійович Рудченко Григорій Сергійович Рудченко народився 12 лютого 1900 р. у місті Суми. Військовий командир, генерал-майор танкових військ з 1943р., учасник Громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Командир танкового корпусу, генерал-майор Г. С. Рудченко

Номер слайду 4

ІСААК МАРКОВИЧ РУБІНШТЕЙН КОМАНДИР ЕКІПАЖУ ТАНКУ Т-34 До складу 23-й танкової бригади, яка була під керівництвом Г. С. Рудченка, входив із своїм екіпажем, старший лейтенант Ісаак Маркович Рубінштейн.«Не забути 30 серпня 1943 року,- згадує він,- коли ми визволяли Глухів…» І. М. Рубенштейн командир екіпажу танка Т-34 пригощається хлібом-соллю від глухівчан

Номер слайду 5

ЗАГИБЕЛЬ ГЕНЕРАЛАРадісний день визволення міста та сіл району затьмарила загибель генерала. На другий день після визволення Глухова – 1 вересня 1943 року він був смертельно поранений кулеметною чергою з літака і в цей же день помер. На другий день після визволення Глухова – 1 вересня 1943 року він був смертельно поранений кулеметною чергою з літака і в цей же день помер. Того ж дня надійшла звістка про те, що командиру 9-го танкового корпусу полковнику Г. С. Рудченку присвоєно чергове військове звання генерал-майора бронетанкових військ.

Номер слайду 6

ТРАУРНИЙ МІТИНГПровести Г. С. Рудченка в останню путь на траурний мітинг зібралося багато глухівчан. Усе місто прийшло вшанувати пам’ять герою. Поховання Г. С. Рудченка

Номер слайду 7

ТРАУРНИЙ МІТИНГ 1 вересня, командування прийняло рішення на могилу генерала вічним пам’ятником поставити танк. Прощальне слово промовив генерал Іван Данилович Черняховський, стояче на легендарному танку. Генерал І. Д. Черняховський виступає на могилі Г. С Рудченка.

Номер слайду 8

ПЕРШЕ МІСЦЕ ПОХОВАННЯ ГЕНЕРАЛ-МАЙОРАМогилу Григорія Сергійовича Рудченка було облаштовано у центрі міста – там, де зараз встановлено міську Дошку пошани. На невисокий постамент над могилою своїм ходом в останнє зійшов танк Т-34 під номером «221», останній залп якого пролунав саме над могилою генерала. Перше місце поховання генерал-майора Г. С. Рудченка у центрі міста.

Номер слайду 9

Великі руйнування. Після визволення міста танкісти вирушили на захід, а надвечір фашистські літаки скинули на наше місто десятки авіабомб. Було зруйновано багато житлових будинків, куполи храму Святих Трьох Анастасій, корпус педінституту та інші. Трьох-Анастасіївська церква у 1943 р.

Номер слайду 10

Глухівський педінститут, корпус №2 у 1943 р.

Номер слайду 11

Глухівський сільськогосподарський інститут у 1943 р.

Номер слайду 12

Перепоховання генерал-майора Григорія Сергійовича Рудченка. У 1957 році відбулось перепоховання генерал-майора Г. С. Рудченка і на його могилі встановлено бюст і поряд на постаменті - танк Т-34, № 221. Вони є частиною меморіального комплексу «Вічний вогонь». Танк Т-34 встановлено на цегляному, облицьованому гранітними плитами постаменті. Могила генерала Г. С. Рудченко,площа Рудченко.

Номер слайду 13

ПРИЇЗД ПІДПОЛКОВНИКА ІСААКА МАРКОВИЧА РУБІНШТЕЙНАУ травні 1975-го, до 30-річчя Перемоги до Глухова приїхав підполковник Ісаак Рубінштейн. Ісаак Маркович захоплено і жваво розповідав про бойовий шлях танкіста від Курської дуги до Берліна, яскравою сторінкою виокремлюючи незабутній глухівський епізод. Рубінштейн Ісаак Маркович у Глухові, 1975 р.

Номер слайду 14

І. М. Рубенштейн, командир танку Т-34, виступає біля танку.

Номер слайду 15

Пам’ятна табличка. У 2005 р. на чоловому боці танка було закріплено металеву табличку з написом про присвоєння частинам та з’єднанням, які брали участь у визволенні міста, почесного звання "Глухівських". Пам’ятна табличка

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
26 квітня 2018
Переглядів
948
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку