Презентація " Румунія" 10 кл.

Про матеріал

У нас немало сусідів, і серед них вона. Цікава країна, що знаходиться поряд. Її потрібно знати для того, щоб будувати спільне європейське майбутнє. Знання особливостей допоможе знайти точки дотику.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Румунія  Цікава країна, що знаходиться поряд. Її потрібно знати для того, щоб будувати спільне європейське майбутнє.

Номер слайду 2

Географічне положення. Країна розташована у південно-східній частині Центральної Європи, в басейні нижнього Дунаю. На півночі і сході межує з Республікою Молдова (450 км) і Україною (169 км), на північному заході - з Угорщиною (443 км), на південному заході - з Сербією і Чорногорією (476 км), на півдні - з Болгарією (608 км). На південному сході омивається Чорним морем. 

Номер слайду 3

Головна водна артерія Румунії — ріка Дунай із притоками Жиу, Олт, Сирет, Прут. 2/3 країни займають гори:центр і північ – Східні та Південні Карпати (найвища точка – г. Молдовяну,2544 м), Трансильванське плато;захід – Західно – румунські гори;південний – схід - плато Добруджа. Гори обрамлені півкільцем рівнин:з півдня – Нижньодунайською;із заходу – частиною Середньодунайської( Панонською);зі сходу – невисоким Молдавським високогір’ям.

Номер слайду 4

Площа території -  238 391 км²

Номер слайду 5

Клімат У Румунії помірно континентальний. Зима — холодна і сніжна. Часто супроводжується дошкульними вітрами. Найм'якша вона на Чорноморському узбережжі. Літо — дуже тепле. Середньорічні температури коливаються від +7 на півночі до +11 °С на півдні. Середня температура січня -3, липня +24 °С. Середньорічна кількість опадів — 580 мм. Найбільше їх у центрі країни, де сходяться Трансільванські Альпи з Карпатами — до 1500 мм.

Номер слайду 6

Офіційна назва - Румунія (România рум. мова, Romania - англ. мова) Законодавчий орган — двопалатна Національна асамблея, яка складається із Сенату (рум. Senat, 137 місць) і Палати депутатів (рум. Camera Deputaţilor, 332 місця). Державний устрій – парламентська республіка. Глава держави - Президент, глава уряду - прем'єр-міністр. 1 грудня (Національний День Румунії). Рік здобуття незалежності: 1878

Номер слайду 7

Державний прапор - являє собою червоний, жовтий і синій триколор – 3 вертикальних рівних лінії. Був прийнятий у 1848 р. під час революції в Цара Роминеаске. Державний герб – прийнятий у 1992 році. Являє собою орла, який тримає у клюві хрест, а в кігтях шаблю і скіпетр, на грудях представлена композиція з п'яти гербів історичних провінцій: Цара Роминеаске, Молдова, Трансільванія, Добружа і Банат. Державний гімн - "Прокинься, румун". Державна мова - румунська

Номер слайду 8

Румунські гроші - леї - дуже цікаві, надруковані на спеціальному папері, на кожній купюрі є прозоре віконце у вигляді орла з хрестом в зубах. Їх важко зім'яти, порвати, їх можна навіть попрати, і з ними нічого не станеться. Грошова одиниця -  лея = 100 баней. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Столиця країни з 1862 року Населення 2 млн. чоловік. Шосте за велечиною місто ЄСБухарест (Bucureşti, Bucharest)

Номер слайду 11

Адміністративний поділ  Румунія поділяється на 41 повіт(жудець); столиця Бухарест прирівняна до повіту. Повіти поділяються на муніціпії (municipiu), міста (oras), комуни (comuna).

Номер слайду 12

Доля Румунії була пов'язана з її сусідами: Болгарією, Угорщиною, Київською і Галицько-Волинською державами (пізніше Великим Князівством Литовським) і Польщею, з 18 ст. з Рос. Імперією, а згодом з СРСР)та з Туреччиною. Частини Румунії (деякий час навіть вся Румунія) належали віками до цих держав або були під їхнім протекторатом.

Номер слайду 13

Природні ресурси. Мінеральні ресурси: нафта, природний газ, кам'яне та буре вугілля, горючі сланці, залізна й марганцева руди, мідь, свинець, боксити, цинк, ртуть, уран, золото, срібло, барит, графіт, слюда, флюорит, калійна сіль, гіпс, вапняки, кухонна сіль.

Номер слайду 14

Особливе значення мають паливні ресурси: нафта, природний газ, буре вугілля, лігніт. Основні нафтові родовища приурочені до зовнішнього флішового краю Східних Карпат, а також передкарпатської зони (долина річки Прахова, район Бакеу у Молдові, а також родовище Билтені в Олтенії). Основний район видобутку природного газу — Трансільванське плато (Копша — Міки, Сирмишел). Найбільші родовища бурого вугілля зосереджені в долині р. Жіу (район Петрошань), лігніту — в південній частині Підкарпаття. Запаси кам'яного вугілля незначні (найбільші родовища поблизу м. Решиця).

Номер слайду 15

Карпати багаті на ліс, гідроресурси. Ліси вкривають 1/4 території. Майже третина території, головним чином в горах, покрита лісами (дуб, бук, береза, сосна, ялина). Румунія виділяється в Європі запасами твердої деревини помірних широт.

Номер слайду 16

Рівнинна територія представлена степовою та лісостеповою рослинністю, значна частина країни розорана, тут знаходяться одні з найкращих у Європі ґрунти. Ґрунтовий покрив Румунії різноманітний. На низовинах, а також в улоговинах Молдовської височини поширені родючі чорноземні та бурі лісові ґрунти. В передгір'ї та на плато поширені бурі лісові, підзолисті та скелетні ґрунти, які сильно еродовані. У горах на схилах переважають скелетні ґрунти, в улоговинах — бурі лісові та підзолисті. Природні пасовища та альпійські луки сприяють розвитку тваринництва.

Номер слайду 17

Заповідники Румунії На території Румунії є цілий ряд заповідників, яких налічується 872, найбільш відомими з яких є: Природний парк Винеторь-Нямц, Заповідник Козия, Заповідник Келимань, Ущелина Биказ і інші.

Номер слайду 18

Населення Румунії на сьогодні складає приблизно 22 215 000 (2010) чоловік. В країні живуть румуни, венгри, цигани, українці, німці, росіяни, турки, кримські татари, серби, словаки.89% - румуни, 7,9% - угорці, 1,6% - німці,1,5% - інші.

Номер слайду 19

Релігія. Православні(Румунська Православна Церква)Римо – католики. Протестанти,лютерани,унітаристи,мусульмани,іудеї, неопротестанти

Номер слайду 20

Середня тривалість життя (роки)

Номер слайду 21

Румунія — індустріально-аграрна країна. Близько 30% робочої сили зайнято у с/г, 23% - у промисловості, 47% - у сфері обслуговування. Основні галузі промисловості: гірнича, лісоматеріалів, металургійна, хімічна, машинобудування, харчова, нафтопереробна. Завдяки наявності в країні потужної мінерально-сировинної бази тут склалася достатньо розвинута важка промисловість. Виробництво електроенергії концентрується в основному на теплових електростанціях. Найбільший промисловий центр — столиця. Великими промисловими регіонами є дунайські порти Ґалац і Бреїла, міста північного сходу та північного заходу країни.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Сільське господарство. У сільському господарстві переважає рослинництво зернового напряму, основні зернові культури: кукурудза, пшениця й жито. З технічних культур переважають посіви цукрових буряків, соняшнику, коноплі, льон-довгунець, тютюн, цикорій, рицина, мак, гірчиця, картопля. Розвинено овочівництво, виноградарство, плодівництво (найпоширеніші фрукти: яблука та сливи). Для підвищення родючості тут проводиться система меліоративних заходів: зрошування, осушення, будівництво дамб тощо. Тваринництво має другорядне значення. Розводять велику рогату худобу, свиней, овець, свійську птицю. Розвинено бджільництво. Рибальство поширено в гирлі Дунаю та Чорному морі. Сільське господарство забезпечує близько 60 % потреб країни у продовольстві.

Номер слайду 24

Транспорт: автомобільний, залізничний, річковий, морський, повітряний. Перевезення вантажів у країні здійснюється головним чином автотранспортом і залізницею.  Головні порти на Дунаї: Турну-Северин, Джурджу, Бреїла, Галац. Головний морський порт — Констанца, через який проходить 80% морських вантажоперевезень країни і 65% вантажів зовнішньої торгівлі. У 1984 був відкритий судноплавний канал, що з'єднує Констанцу з портом на Дунаї Чернавода.

Номер слайду 25

За останні роки все більше надходжень до бюджету країни складає туристична галузь, розвитку якої сприяють гірські пейзажі Трансільванських Альп, наявність мінеральних джерел та лікувальної грязі, узбережжя теплого Чорного моря, середньовічні замки, церкви та монастирі. Замок Пелеш

Номер слайду 26

Географія експорту: Італія - 22%, Німеччина - 19,6%, Франція - 5,9%, США - 3,8%. Склад імпорту: машини й устаткування - 23%, паливо й енергоносії - 14,2%, продукція хімічної промисловості - 8,7%, текстиль і продовольство - 17,1%. Географія імпорту: Німеччина - 17,5%, Італія - 14,7%, Франція - 6,9%, США - 4,2%. Паливо, корисні копалини і метали становлять приблизно половину імпорту країни.

Номер слайду 27

Румунія зробила низку економічних реформи, такі як низькі фіксовані ставки податку в 2005 році і вступила в Європейський Союз 1 січня 2007 року. Румунія, в даний час, країна з високим рівнем людського розвитку, хоча в рамках Європейського союзу, дохід жителів Румунії залишається одним з найнижчих. Румунія вступила в НАТО 29 березня 2004 року, є членом Латинського союзу, ОБСЄ, ООН, СОТ, а також асоційованим членом СПС.

Номер слайду 28

г. Молдовяну, 2544 м. Цікаві факти про Румунію

Номер слайду 29

У невеликому селі Сепинці (Săpânța) неподалік румунсько-українського кордону знаходиться «Веселий цвинтар» (Cimitirul Vesel). Тут, біля підніжжя гори Гутей, смерть посміхається, іноді сумно, іноді іронічно. Принцип, який ведеться споконвіку, що про мертвих говорять тільки щось добре, а коли немає що сказати, то просто нічого не говорять, тут в Сепинці не дотримується, тому що надгробні хрести, прикрашені яскравими ілюстраціями з життя покійних мешканців села. Мабуть, це єдине кладовище в світі, де люди, котрі відвідують його, посміхаються, і навіть сміються. Звичайно ж, родичі, які ховають тут своїх рідних і друзів, сумують за ними, як і всі інші, однак життя в цьому куточку Румунії ніколи не було легким. Тому місцеві мешканці втішають себе думкою, що покійні закінчили свої земні муки і їх подальший шлях буде більш щасливим.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Відомо, що Сепинцівське кладовище було оголошено найбільш цікавим кладовищем в Європі і другим в світі після єгипетської Долини царів. Титул цей присвоєно на Симпозіумі надгробних пам’ятників, що пройшов у 1998 році в США, але сепинцівський пам’ятник було оголошено унікальним в світі набагато раніше і внесено до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні на цвинтарі понад 800 кольорових надмогильних пам’ятників. “Веселий цвинтар” закликає сприймати смерть радісно, адже для померлого земні страждання скінчилися, а на тому світі – рай.

Номер слайду 32

У Румунії святкують прихід весни дуже цікавим способом. Першого березня усі один одному дарують марцишори. Це невеликі саморобні ляльки з білих і червоних ниток, своєрідний символ перемоги весни і любові над холодом і смертю. Їх носять увесь березень!

Номер слайду 33

Вважається, що Румунія – “країна вампірів”. Багато туристів їдуть в Бухарест та Браун, щоб подивитися на замок Дракули, але , як виявилось, самі румуни взагалі не знають хто такі вампіри. В їх казках та розповідях таких чарівних істот немає.

Номер слайду 34

Був в Мунтьянській землі воєвода, християнин грецької віри, ім'я його по-валашськи Дракула, а по-нашому - Диявол. Такий жорстокий і мудрий був, що, як ім'я, таке було і життя його.

Номер слайду 35

Найцікавіше. В столиці – Бухаресті встановили новий пам’ятник Леніну. З трояндами замість голови. Скульптор пояснює, що метою було показати відсутність загального інтересу румунів до політичних діячів.

Номер слайду 36

Цікаво, що в 2010 році на цьому постаменті вже було продемонстроване румунське почуття гумору, тут стояв шоколадний Ленін 

Номер слайду 37

Висновок Економічне зростання країни іде повільними темпами. Більшість ВВП країни складає вартість продукції промисловості та сільського господарства, менше половини – сфера послуг. Промисловість Румунії потребує докорінної модернізації. Але завдяки розвитку туризму стає привабливою не тільки для подорожуючих, а й для потенційних інвесторів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Руденко Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Руда Ніна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Русенко Наталья
    Дякую за матеріал!!!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
9621
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку