Презентація "Русь-Україна і Королівство Руське. Княгиня Ольга. Король Данило"

Про матеріал
Презентація для 5 класу на тему "Русь-Україна і Королівство Руське. Княгиня Ольга. Король Данило". Курс "Досліджуємо історію і суспільство", підручник О.Пометун, Ю.Малієнко, Т.Ремех
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке «історична подія»,«історичне явище»,«історичний процес»?Поясніть різницю між даними поняттями, наведіть приклади. Пригадайте!

Номер слайду 2

Тема. Русь-Україна і Королівство Руське.

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці ми дізнаємося1. Звідки походить назва Русь-Україна2. Як княгиня Ольга зміцнила Русь-Україну3. Як князь Данило став королем

Номер слайду 4

Чи відомо вам, хто такі князі? Коли вони жили? Кого з них можете назвати?Досліди. Розглянь зображення. Що об’єднує ці книги? Чому з них, на твою думку, починається розмова про княгиню Ольгу та короля Данила?

Номер слайду 5

1. Звідки походить назва Русь-Україна. У період середньовіччя в ІХ ст. на землях сучасної України постає давня держава Русь-Україна як об’єднання слов’янських племен під єдиною владою. Основними племенами, що сформували державу Русь, були поляни, сіверяни, деревляни та інші спільноти.

Номер слайду 6

Більшість дослідників вважають, що ця назва виникла від слов’янських слів «край, країна» — тобто це певні землі, відокремлені від інших. Назва «Україна» вперше зустрічається у Київському літописі про події 1187 року.

Номер слайду 7

2. Як княгиня Ольга зміцнила Русь-Україну. Давньоруські літописи та іноземні хроніки називають правителів Русі-України князями. Княгиня Ольга увійшла в історію як єдина жінка-правителька Русі-України.945-964 роки правління. Попрацюємо з підручником. Знайдіть ст.79-80 в ел.підручниках Прочитайте текст про княгиню Ольгу. Виберіть чи складіть, опираючись на прочитане, 3 речення про період правління Ольги. Запиши їх в робочий зошит.

Номер слайду 8

Княгиня Ольга: Помстилася деревлянам за смерть чоловіка. Запровадила - «уроки» - чіткі розміри данини, - «погости» - місця збору данини, - «устави» - правила збору данини. Прийняла християнство.

Номер слайду 9

Розглянь карту «Русь-Україна за правління Ольги й Святослава»

Номер слайду 10

3. Як князь Данило став королем. Спадкоємицею Русі-України стала Галицько-Волинська держава або ж Королівство Руське. У ХІІІ ст., за правління князя Данила, вона досягла найвищого піднесення.(1238-1264)

Номер слайду 11

Король Данило (1238-1264) Боровся із монгольською навалою. Продовжив будівничу діяльність. Він відновив зруйновані монголами міста, звів нові могутні фортеці, оборонні укріплення, споруджував замки, церкви, монастирі. В краї розвивалися ремесла, торгівля. Заклав місто Львів, назване ім’ям старшого сина Лева, розбудував столицю Холм. Однією із важливих подій доби Середньовіччя в історії нашої країни стала коронація Данила Романовича в Дорогичині в 1253 році представником Папи Римського Інокентія IV. Від того часу західноєвропейські хроністи титулували Данила королем, а Галицько-Волинське князівство — Руським королівством.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Перегляньте відео. Яку нову для себе інформацію ви почули?

Номер слайду 14

Попрацюй1. Чому давня українська держава називається Русь-Україна?2. Чим уславилась княгиня Ольга?3. Які найбільш відомі, на твій погляд, досягнення Данила Галицького?4. Серед державних нагород України є Орден княгині Ольги, яким відзначають видатні заслуги жінок у державній, освітній, культурній, доброчинній, інших видах суспільної діяльності. Чому, на твою думку, цю нагороду названо на честь княгині Ольги?5. Закінчи речення: «Король Данило був…, тому…».

Номер слайду 15

Вдома почитай:в електронному підручнику – параграф 14;в паперовому – параграф 10.

pptx
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
1612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку