Презентація "Рушник - душа народу. рушник до дня народження" урок 10, 7 клас

Про матеріал
Презентація до уроку образотворчого мистецтва в 7 класі "Рушник - душа народу. Рушник до дня народження". В презентації подана інформація про види рушників, традиції та обряди де їх використовували, особлива увага приділяється іменному рушнику який вишивали до дня народження дитини закодовуючи в ньому інформацію про народження, родовід дитини. Використовуючи бродівське письмо учні самостійно можуть створити орнамент свого іменного рушника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рушник – душа народурушник до дня народження. Урок 10 7 клас. Учитель образотворчого мистецтва Житомирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 17 Стратюк К. Р.

Номер слайду 2

Не. Не було,здається, в Україні жодної оселі, якої не прикрашали ь рушниками. Незважоючи на те, що доводилося

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ВИДИ РУШНИКіВРушники вишиваються до найважливіших подій в житті людини, таких як:- день народження;- входження до Роду (родовід);- досягнення повноліття;- походу;- одруження (сватання, шлюб);- створення сім’ї;- проводів. Ще вишиваються рушники релігійного змісту, ритуальні, календарі, рецепти приготування страв і ліків, обереги.

Номер слайду 17

БРОДІВСЬКЕ ПИСЬМОВишивка, вишита бродівським письмом, своїм корінням тісно пов’язана з бродівською писанкою і бере від неї своє композиційне багатство. Перш за все вивчаємо абетку письма вишивки (рис.1). Вимоги до тексту ВИШИВКІ такі ж як і до тексту писанки, а саме:- текст має бути лаконічний;кожне слово пишеться у вигляді квітки. В центрі квітки розміщуємо першу літеру. Кількість пелюстків квітки за народною традицією - чотири, отже маємо чотири радіальні осі, на які нанизуємо літери наступного рівня. Кількість осей може бути й іншою - три, шість, вісім і т. д.- літери певного рівня розташовуються на самій радіальній осі, праворуч від неї і в проміжку між осями по законах симетрії. Орієнтація символів букв довільна (тобто їх можна розмістити“догори ногами”, покласти на бік, “віддзеркалити”, тощо). Якщо гармонійне написання літер (особливо несиметричних) потребує їх розташування не на радіальній осі, а зліва і справа від неї, то літери вздовж осі зображуємо дзеркально; - квітка, утворена написанням власного імені, обмежовується;- якщо слово загальновідоме, то можна обмежитися першою літерою, або першою і останньою, або лише приголосними, але об’єднаними знаком “пасок”

Номер слайду 18

БРОДІВСЬКЕ ПИСЬМОДля запису календарної дати події, якій присвячена вишивка, або часу її написання рекомендується такий порядок:- спочатку пишеться рік. Цифри розташовуються послідовно від зовнішньої межі до центру і відмежовуються. Нижче вказуємо фазу Місяця (новий, ранній, повний, старий) і стан характерної планети чи сузір’я (рис.9);далі повідомляємо пору року (зима, весна, літо, осінь), місяць, день тижня і число ;Для виділення літер, слів і цифр використовується колір. Найбільшпоширені кольори - чорнии і червонии. Це дозволяє робити візерунки компактними, без накладання елементів букв чи цифр одне на одного, чергуючи кольори для кожного наступного символу. Збільшення кількості кольорів (за принципом: кожному символу - окремий колір) веде до ще більшої компактності. Допускається накладання елементів символів, але тоді потрібно дотримуватись їх гармонії (наприклад при накладанні синього і жовтого основних кольорів, елементи, які накладаються, позначатимуться допоміжним зеленим кольором). Послідовність використання кольорів для можливості прочитання тексту фіксується на межі або окремим знаком.

Номер слайду 19

РУШНИК ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯСимволіка цього типу рушника розкривається у такій пісні:1. Ой, щасливая година Народилася дитина!Народила сина (доню) мати,Стала Сонцем називати,Сонечком!2. Будь здорова рідна мати,Позволь сина (доню) повидати. Позволь сина (доню) повидати,Щастя й долі побажати Навіки!3. (Для сина) Виростай же мій синочку,Та ясніший світаночку,А як дуб той величавий,Як калина кучерявий ... (ім’я)! (Тарасику!).4. (Для дочки) Виростай же моя дочко,Та ясніша світаночку,А висока як ліщина,Кучерява як калина,(ім’я)! (Оксанонько!).

Номер слайду 20

Символіка Іменного рушника. З народженням дитини у Світ з’являються три речі:- чистий дух „БА” - душа (рис. Б);- духовні сили людини „АХ” - доброта (рис. А);- ангел-хоронитель „КА” - доля (рис. В). Ця триєдина сутність символізується у вигляді Оберега (рис. г).

Номер слайду 21

Символіка Іменного рушника. Побажання щастя і долі дитині втілюється у полуниці і означає:- Хай душа розквітає цвітом, а серце повніє добротою, а доля буде солодкою!Ясний світанок - по-давньому „ЛЕЛЬ” (кохання), а сонячне проміння - „ПОЛЕЛЬ” (шлюб). їх народжує Вранішнє Сонце - „РА”. Схід Сонця, як народження дитини, втілюється у суниці, яка одночасно росте, цвіте і плодоносить (рис. 13а, 136). Народження матір’ю хлопчика чи дівчинки символізується стиглою калиною, на якій росте або дубове листя і жолуді (народження хлопчика), або листя ліщини і горішки (народження доньки) (рис. 14).

Номер слайду 22

ІМЕННИЙ РУШНИК. ТЕКСТНа рушнику вишивається текст такого змісту:- ім’я та прізвище дитини;- рід;- дата народження;- місце народження;- молитва за новонародженого;- ім’я автора вишивки.

Номер слайду 23

КОМПОЗИЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ РУШНИКАПеред тим як бралися за вишивання, молилися. Промовивши молитву, вишивати починаємо з кінців полотна і дзеркально. Враховуємо, що до кінця пришиваються китиці, тороки, або мереживо, що символізують Сонце, бо присутність Радості і Світла з Божої милості робить життя кращим, а долю лагіднішою. Проводимо межу. Над межею посередині полотна вишиваємо „Дуб-калину” або „Ліщино- калину” (рис.14). З обох боків „Дуб-калини” чи „Ліщино-калини” симетрично розміщуємо „Леля-Полеля” (рис. 13а, 136). Зверху над „Лелями-Полелями”, як на стовпах, пишемо текст. Над текстом посередині полотна вишиваємо „Полуницю” (рис. 11). З обох боків і зверху „Полуниці” розташовуємо молитву за новонародженого (рис. 16)Далі вишивалося ім’я автора вишивки. Кольорове вирішення - червоно-чорне, але допускаються кольорові відповідники букв. Побіжно зауважимо необхідність дзеркального вишиванням обох крил рушника. Може статись, що душа дитини передчасно залишить цей світ. В останню дорогу на землі їй покладуть половину рушника, а другу залишать у себе, бо доки житиме пам’ять, доти є віра в духовне спілкування і про зустріч на тому світі за допомогою рушника.

Номер слайду 24

ПРИКЛАД ТЕКСТУ на ІМЕННОму РУШНИКу. Для прикладу скомпонуємо текст, який міг бути вишитий мамою Тараса Шевченка:- ім’я та прізвище дитини: Тарас Шевченко (рис. 15а);тато Григор Шевченко; мама Катря Бойко; дочка Катря; син Микита; син Тарас (рис. 156);- дата народження за сонячним календарем:9 березня 1814 р. (рис.15в);- дата народження за місячним календарем:в зв’язку з відсутністю зафіксованої дати за місячним календарем даних не подаємо;- місце народження:село Моринці де Черкащина (рис. 15г)

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Молитви на іменному рушнику

Номер слайду 27

Ім’я автора вишивки

Номер слайду 28

Творче завдання. Скласти орнамент текстової частини для власного іменного рушнику

Номер слайду 29

Алгоритм виконання роботи. Візьміть подвійний листок в клітинку або міліметровий папір, покладіть по вертикалі. Починаємо виконувати роботу знизу догори, відступаючи знизу 3 см. Створюємо орнамент року народження використовуючи таблиці значень. 1-ряд - сузір’я2-ряд - фаза місяця3-ряд - місяць народження4-ряд - день тижня числа народження5-ряд - число народження ( якщо воно складається з 2 цифр, то починаємо з останньої)6-ряд - робимо межу (пряма лінія)7-ряд - знак рік народження 8-ряд - остання цифра року народжншя9-ряд - позначення десятків10-ряд - третя цифра року народження11-ряд – позначення сотень12-ряд – друга цифра року народження13-ряд – позначення тисяч14- ряд – перша цифра року. Використовуючи алфавіт створємо орнаментальне дерево свого родоводу. Використовуючи алфавіт або онлайн конструктор створюємо орнамент власного імені та прізища

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Корисні інтернет ресурси. Відео про створення орнаменту імені використовуючи таблицю із алфавітомhttps://www.youtube.com/watch?v=3 VM-Mnuk7 R0 Он-лайн конструктор для створення орнаменту імені, прізвищаhttp://masscode.ru/index.php/projects/item/65-ornamentua Повчальне відео користування конструкторомhttps://www.youtube.com/watch?v=Kh. VXxw. Ni. SGo. Можна скористатися вже готовим орнаментом написання імені ввівши в гуглі запит «бродівська вишивка імена», а от орнамент родоводу, прізвища доведеться робити самостійно за алфавітом або в конструкторі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гречана Ірина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зарниця Юлія Миколаївна
    Гарна практична частина. Конкретна, доступна. ДякуюВам.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
stratjuk ekaterina
Додано
11 січня 2021
Переглядів
4589
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку