Презентація "С.Черкасенко "Воронько"

Про матеріал
Література рідного краю. Ознайомлення з життєвим і творчим шляхом С.Ф. Черкасенка, аналіз твору "Воронько"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Черкасенко Спиридон Феодосійович. Література рідного краю

Номер слайду 2

Спиридон Федосійович Черкасенко народився 24 грудня 1876 року в містечку Новий Буг на Миколаївщині у селянській родині. Як і старший брат, закінчив двокласну школу, правда, тишком-нишком позичав та почитував «Кобзаря», бо старший не брав забороненої книги до семінарії. Після закінчення учительської семінарії з 1895 року вчителював, зокрема на Лідіївських рудниках (сучасний Кіровський район міста Донецька).

Номер слайду 3

Тут Черкасенко познайомився з важкою працею шахтарів та їхньою боротьбою за економічні і політичні права, з життям інтелігенції.

Номер слайду 4

«Тихо у вогкій пітьміВ шахті, на дні. Стіни ридають німі,Мокрі, брудні.» Учительська праця в шахтарському середовищі дала початківцеві великий запас життєвих спостережень, які він художньо реалізував у своїх поезіях, оповіданнях та п'єсах з шахтарського життя, що друкувалися в українських журналах «Дзвін», «Нова громада»

Номер слайду 5

З 1910 оку письменник переїздить до Києва, працює в газеті "Рада", а пізніше — в журналі «Дзвін»1905 за ініціативи С. Ф. Черкасенка та інших була утворена Всеукраїнська учительська спілка (ВУУС) — професійна українська організація вчителів і діячів народної освіти.

Номер слайду 6

1919 року поет виїздить до Австрії і Чехословаччини вивчати стан народної освіти і замовляти для української школи підручники. На Батьківщину він більше не повернувся. Деякий час працював в Ужгороді в місцевому театрі. 1932 року за активне співробітництво з українською діаспорою Черкасенко змушений був під тиском влади покинути місто над Ужем і виїхати до Праги.

Номер слайду 7

За кордоном поет продовжував літературну діяльність, видавши протягом 1919—1921 років три томи "Творів".

Номер слайду 8

Помер поет у Празі 7 лютого 1940 року, його поховали на Ольшанах, передмісті Праги.

Номер слайду 9

«Мікрофон».- Чи любите ви тварин?- Чи доводилося Вам надавати допомогу птахам, тваринам? (наприклад, рятувати пташині гнізда, лікувати пташенят, кошенят або інших тварин)?

Номер слайду 10

«Воронько»

Номер слайду 11

Тема: Ідея: трагічна доля коня, який ще молодим лошаком був спущений людьми до підземелля шахти. Заклик до людей бути уважнішими до страждань «братів наших менших», бо ми живемо в одному світі, разом під одним сонцем.

Номер слайду 12

Обговорення змісту твору за питаннями:- Чому оповідання називається «Воронько»? - Хто доглядав за конем? Чому старий конюх звертався до коня «товаришу», «брате», «голубе»? - Ким був раніше дід Антип? - Скільки років Воронько в шахті? - Яку роботу виконував кінь? - Чому дід іноді злився та кричав на Воронька?

Номер слайду 13

- Як Воронько врятував шахтарів від смерті? - Чому Воронько захворів? - Зачитайте рядки оповідання, які свідчать про любов старого конюха до Воронька. - Як Коня піднімали на поверхню? - Чому Воронько осліп?

Номер слайду 14

Рефлексія. «Мікрофон». Над чим примусив мене задуматися твір С. Черкасенка «Воронько»?

pptx
Додав(-ла)
Єпіхіна Ольга
Додано
19 серпня 2023
Переглядів
337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку