Презентація з української літератури "Література рідного краю. А. Тарасовський «Відкриваючи душу»"

Про матеріал
Ознайомити учнів з біографією та творчістю Анатолія Тарасовського; продовжувати визначати ідейно-художню цінність поетичних творів; розвивати уяву, логічне мислення, продовжувати вміння аналізувати поетичні твори, визначати засоби художньої виразності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Анатолій Тарасовський «Відкриваючи душу»Презентацію підготувала вчителька української мови та літератури Поповська І. В.

Номер слайду 2

Епіграф до уроку«Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови…»(М. Рильський)

Номер слайду 3

Біографія. Анатолій Геннадійович Тарасовський народився 28 березня 1949 року в Хабаровському краї. Згодом родина переїжджає до міста Запоріжжя, де закінчує загальноосвітню школу № 56. У 1966 році вступає до Запорізького машинобудівного інституту (зараз Національний технічний університет) за фахом інженер-електромеханік. Після інституту служив в армії, потім працював молодшим науковим співробітником у Науковому дослідницькому інституті. Пізніше був керівником випробувальних станцій. Писати почав з двадцяти років російською мовою, але з 2010 року пише українською. Має власну родину, двох синів.

Номер слайду 4

У 1985 році закінчив ЗНУ, факультет журналістики, бо працюючи на заводі був редактором цехової стіннівки, навіть зі школи захоплювався цим заняттям. Зустріч з літературним об’єднанням «Пошук» вважав доленосною. Познайомившись з Володимиром Солодовниковим, мав наставника, справжнього друга. Став членом Запорізького літературно-художнього об’єднання «Пошук» імені Миколи Лиходіда. Друкувався в альманахах Конгресу літераторів України «Провинция», журналах «Отражение» та органах друку міста Запоріжжя. Має публікації в українському літературно-художньому та громадсько-політичному часопису Запорізького краю «Хортиця». Лауреат конкурсу «Під небом Грузії» від Міжнародної Гільдії письменників, дипломант літературно-музичних фестивалів «Зірка Різдва», «Шевченкове Запоріжжя» та альманахів «В стенах «Серебряного века». На слова автора були покладені такими композиторами: Анатолієм Сердюком, Володимиром Козеровським, Ольгою Ліщук, Жанною Арішака.

Номер слайду 5

Літературна творчість. Твори: «Распахивая душу» (2011), «Коротко… о жизни» (2019), «Памяти серебряные струны» (2019), «Всему своё время…» (2020). Брав участь у передачі «Суботні зустрічі з Анатолієм Тарасовським» на телеканалі Запоріжжя. Анатолій Геннадійович любить подорожувати. Побував у Болгарії, Угорщині, Сінгапурі, відпочивав на островах Мальдіви, Маврикій, Балі та багато інших захоплюючих куточків світу.

Номер слайду 6

Моє Запоріжжя. Де колись «із греків у варяги»Найкоротший обирали шлях,Де взірець одваги і наснаги Жив у запорозьких козаках,Де Дніпро, немов на роздоріжжі,О пороги сиві хвилі б’є,Розквітає рідне Запоріжжя, До краплинки кожної моє. Райдуги фонтанів і свічки каштанів,Де сивіли дикі ковилі –В сонячнім намисті рідне моє місто,Кращого не знаю на Землі. Звідки ж народилося це диво?Боже, поможи відповісти,Де дівчата ніжні і вродливі,Гарні, що очей не відвести. Хто в гранітні береги закутий. Крізь віки несе свої літа?То твій Батько піниться, Славута,Ну а Матір – Хортиця свята. Райдуги фонтанів і свічки каштанів,Де сивіли дикі ковилі –В сонячнім намисті рідне моє місто,Кращого не знайдеш на Землі.

Номер слайду 7

Де обійми ґреблі, наче крила,Крила чайки поміж берегів,Захищали край і боронили. У лихі часи від ворогів. Край козацький, вольниці і волі,Лине твоя слава навсебіч,Що одвік не визнає сваволі,Бо колиска – Запорозька Січ. Райдуги фонтанів і свічки каштанів,Де сивіли дикі ковилі –В сонячнім намисті рідне моє місто,Кращого немає на Землі.

Номер слайду 8

Аналіз поезіїЖанр: вірш. Тема: зображення почуття захоплення красою та могутності рідного міста Запоріжжя.Ідея: возвеличення кращого на Землі міста Запоріжжя. Основна думка: потрібно любити й цінувати своє місто, берегти красу.

Номер слайду 9

Розмова про мову. Зрештою, коли розмова свійська,Я відвертим буду залюбки. Визнаю, близька мені російська,Бо вивчав ще у шкільні роки. Де б не їздив, по яких країнах,Поряд чи у дальній далині,Рідна мова, рідна Україна. Піснею відлунює мені. Мелодійна, ніжна і прозора,Як почую – серце защемить,І такі далекі рідні зоріНіби стануть ближчими на мить…Кожному під сонцем вдосталь місця,Кожній з мов однакові права –І лунають на бульварах містаЇх чужі, незвичні нам слова. Не біда, що так незрозумілі,Справа інша – те, що кожну з них. Усі разом зберегти зумілиІ окремо – всяк свою зберіг.І нема, кажу без передмови,В тому ні обмежень, ані меж. Хоч шаную українську мову,Але інші поважаю теж…

Номер слайду 10

Аналіз поезіїЖанр: вірш. Тема: зображення любові до української мови, її величі, краси.Ідея: возвеличення патріотичних почуттів, шанування рідної мови. Основна думка: потрібно любити й шанувати свою чарівну, співучу українську мову.

Номер слайду 11

Про мову. Вже сьомий рік ота війна на СходіШле світу закривавлене лице. Та звісткою сумною не обходить,Бо кожен день нагадує про це. От і сьогодні мова не про зброю,Про щем та серцю – додані рубці – Де – вбитий медик, той що з поля бою. Полеглих наших витягав бійців. Для нього вчинки – звичні та свідомі,Бо то – війна, бо – кожному своє. Червоний хрест… у білому шоломі –З таким гарантом, як О Бе е. С Є…Що б не було – а на увазі майте. Оту підступність упродовж віків –Домовились, що – тиша… не стріляйте…Та за наказом – черги з трьох боків…Я не про підлість чи злочинну змову,Бо знаю – честь та совість – не про вас…Мені – хто-небудь – нагадай про мову,Якою віддан був отой наказ…

Номер слайду 12

Аналіз поезії визначте самостійно. Жанр: вірш. Тема: Ідея: Основна думка:

Номер слайду 13

Дружня порада. Кум Петро зайшов у двір. Якось до Яреми. В мене щось з недавніх пір. З пам'ятю проблеми. Гроші жінці віддавав. Ну а гривнів двісті –Як заначку я тримав. В потаємнім містіЗ чим проблем раніш не знав –Щось не те виходить. Забуваю, де сховав. А вона знаходить. Зважся на мою біду,Горю чим завадиш?До лікарні не підуможе, ти порадиш?Кум Ярема підійшов. Нахиливсь до вуха. Добре, друже, що зайшов –То пораду слухай. У лікарнях, зазвичай,Нічого не тямлять. Гроші людям позичай, –Це тренує пам'ять.

Номер слайду 14

Аналіз гуморески. Жанр: гумореска. Тема: розповідь про слушну пораду кума Яреми Петру, щоб тренувати пам’ять необхідно позичати гроші людям.Ідея: возвеличення спілкування, дружніх порад. Основна думка: потрібно тренувати пам’ять, дбати про здоров’я, допомагати іншим у важких ситуаціях.

Номер слайду 15

Дайте відповіді на запитання1. Визначити тему, ідею поетичного твору.2. Виписати художні засоби виразності.3. Чим сподобалась мені поезія?

Номер слайду 16

Скласти асоціативний кущ до слова «Запоріжжя»

Номер слайду 17

Гра на закріплення. Розпочати

Номер слайду 18

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯЗнайти поетичний твір запорізького поета, проаналізувати або скласти власний вірш, або написати твір-роздум «Чим мені подобається місто Запоріжжя?»

Номер слайду 19

Використані джерела. URL: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/%D0%A1%D1%96%D1%87_%D0%B7_%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8 C%D0%BE%D1%82%D1%83.jpg/250px-%D0%A1%D1%96%D1%87_%D0%B7_%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8 C%D0%BE%D1%82%D1%83.jpg (дата звернення 18.07.2023).

pptx
Додано
21 серпня 2023
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку