Презентація "С.Чернілевський "Теплота родинного інтиму", "Забула внучка в баби черевички"

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури у 6 класі за темою С.Чернілевський "Теплота родинного інтиму...", "Забула внучка в баби черевички..."допоможе подати основні біографічні відомості про поета, проаналізувати і зрозуміти поезії, розвивати творче уявлення та мислення школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народився 6 липня 1950 р. в с. Жван Муровано-Куриловецького району Вінницької області. Закінчив Вінницький педагогічний інститут. Автор збірки: “Рушник землі”; кіносценаріїв: “Грамотний”, “Просвітлої дороги свічка чорна”. Лауреат премії імені В. Симоненка.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Словничок. Інтимний — близький, дружній, задушевний, вузькоособистий. Досвіток — світанок. Зело — зелень, трави.

Номер слайду 4

 С.Чернілевський "Теплота родинного інтиму..."  Тема: спомини про рідну хату, дитинство, доброту та щирість материної душі. Ідея: уславлення материнської любові, щасливих років дитинства, батьківської хати. Основна думка: кожна людина завжди пам’ятає рідне місце, де народилася, чарівне дитинство, теплоту батьківської оселі. Художні особливості твору: • метафора: «досвіток не скрес», «полум’я гуляє по гіллю», «гіркотина зникає», «печія не катує серце», «душа світає»; • епітет: «світанковий вогонь».

Номер слайду 5

Поясніть слова з поезії С. Чернілевського: «Встала мати. Мотузочком диму хату прив’язала до небес». • Що символізує вогонь у батьківській оселі? Яка легенда про вогонь вам відома з 5-го класу? • З якими почуттями згадує поет власне дитинство? • Чи можна вважати поезію автобіографічною? • Від чого у ліричного героя твору «душа світліє»? • Чому, на ваш погляд, поетові найбільше з дитинства запам’ятався досвітній ранок рідної оселі?

Номер слайду 6

Рідна хата, батьківський дім… -Які картини виникають у вашій уяві?

Номер слайду 7

Коли відбуваються події? З чого це видно? Дим від вогню в печі – це зима. Який він, той вогонь в печі?(Він веселий, цілющий, життєдайний). - Доберіть синоніми до слова «вогонь»( багаття, ватра, вогнище, полум’я).

Номер слайду 8

- Складіть словосполучення, де б слово «вогонь» вживалося в переносному значенні (вогонь почуття, вогонь душі, вогонь надії). - Що таке «мамин вогонь» у поезії? (Родинний затишок). І оберегом цього вогню, вогню родинного затишку, споконвіку була жінка, жінка-матір. Берегиня. Мама – це найдивовижніше слово на землі, майже на всіх мовах світу воно звучить однаково. І поруч із цим словом усі інші слова набувають вагомості.

Номер слайду 9

Поезія «Забула внучка в баби черевички» Тема: зображення суму бабусі за внучкою, яка, від’їжджаючи, забула черевички. Ідея: возвеличення любові, доброти бабусі до своєї внучки. Основна думка: бабуся - це людина, здатна на все заради своєї внучки. Художні особливості поезії • епітет: «спорожніла хата», «зорі жаровички»; • метафора: «літо перекотилось», «курява вляглась», «вийшли в небо зорі», «осінь опустила … листок»

Номер слайду 10

- Чи можна сказати, що вірш «Забула внучка в баби черевички…» має щось схоже з твором «Теплота родинного інтиму»? - Який настрій має ця поезія? - Коли це все відбувалося? - Як бабуся сумує за дівчинкою? - Чи є в цій поезії символ вогню? Де саме? (Зорі-жаровички). А чому жаровички? ( Знову піч, і жар у печі, який в темряві нагадує небо із зорями).

Номер слайду 11

- А чи відвідуєте ви своїх дідусів, бабусь? Чи допомагаєте їм? - Як виявляється любов старших до вас? Що про це свідчить? - Через що бабуся плакала, коли від’їжджала внучка? - Чому хата в поезії названа спорожнілою? - Що свідчить про велику любов бабусі до своєї внучки? - Яке значення у творі приділяється черевичкам? - З чим пов’язаний від’їзд внучки? - Про що свідчать забуті черевички?

Номер слайду 12

- Що свідчить про велику любов бабусі до внучки? - Продовжте речення: «Станіслав Чернілевський допоміг мені зрозуміти, що…»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Іванюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гуцал Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Kiryan Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Муравський Сергій Анатолійович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
19 серпня 2019
Переглядів
12326
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку