Презентація "Сахароза". Матеріал до уроку "Вуглеводи"

Про матеріал

Матеріал до уроку "Вуглеводи". За підручником для 9 класу − Лашевська Г.А., Лашевська А.А. Класифікація вуглеводів. Схема виробництва цукру. Цукрові заводи України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас смт. Новомиколаївка С А Х А Р О З А Загальна схема виробництва цукру

Номер слайду 2

Дисахарид: в лівій частині залишок глюкози, в правій — залишок фруктози. Цукроза — цінний харчовий продукт. Її використовують у харчовій та мікробіологічній промисловості для одержання спиртів, лимонної та молочної кислот, поверхнево-активних речовин. Ферментацією цукрози виробляється значний обсяг етилового спирту. C12H22O11 Дуже поширена у природі: синтезується у клітинах усіх зелених рослин і нагромаджується в стеблах, насінні, плодах і коренях рослин. Вміст її в цукровому буряку складає 15-22%, в цукровій тростині — 12-15%. Цукроза (сахароза)

Номер слайду 3

Буряк Кристалізатори Цукор Фільтр Очищений сік Випарювання Дифузний сік Вода Жом Прес Сироп Буряко- різка Дифузний апарат Стружка Збірник сиропу Меляса Промиту стружку цукрового буряку обробляють гарячою водою. Добре розчинні речовини переходять в розчин. Білки, крохмаль залишаються в рослинних клітинах. До розчину додають суспензію вапна. Органічні кислоти утворюють малорозчинні сполуки, а сахароза – розчинний кальцій сахарат. Добутий розчин фільтрують та пропускають у нього вуглекислий газ. В результаті реакції одержують осад кальцій карбонату і сахарозу в розчині. Її додатково очищують, випарюють і кристалізують. Термін «цукроза» («sucrose») було вперше застосовано в 1857 році англійським хіміком Вільямом Міллером. Виробляють цукрозу у нас, найбільше, із цукрового буряку:

Номер слайду 4

В Україні перші цукроварні збудовано 1824 у с. Трощині (тоді — Канівського повіту) й у с. Микишині на Чернігівщині. Найбільше розвинена цукрова промисловість у Вінницькій, Черкаській, Хмельницькій, Київській, Сумській, Полтавській та Харківській, Кіровоградській і Одеській областях. Як і раніше, найбільшим заводом є Лохвицький цукровий комбінат зі щоденною потужністю 93 тис.центнерів. Зараз в Україні працює 41 цукровий завод, тоді як минулого року працювало всього 14 заводів. Україна збільшила виробництво цукру в 6 разів Україна є одним з найбільших виробників цукру у світі.

Номер слайду 5

Джерела • www.good.ua • http://economics.unian.ua • http://uk.wikipedia.org/wiki/Сахароза • Г.А. Лашевська, А.А. Лашевська «Хімія – 9» Домашнє завдання § 32 (стор. 218)

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
25 березня 2018
Переглядів
2857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку