Презентація "Самодопомога і невідкладна допомога"

Про матеріал
Урок-презентація з надання першої долікарської допомоги, самодопомоги, вміння вийти зі стану стресу та паніки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ППерша допомога при вивиху. Перша допомога при вивиху. Перша допомога при вивихуе. ППерша допомога при вивихуерша допомога при вивихурша допомога при вивиху. Самодопомога і невідкладна допомога. Вчитель Раухівського ОЗЗСО Михайлюк Галина Анатоліївна.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

.

Номер слайду 4

Що робити після падіння, якщо ви можете встати. Перше, що треба зробити, це відсапатися. Перевірте і подивіться, чи не поранені ви. Навіть якщо ви думаєте, що все гаразд, не квапитеся, перш ніж знову встати. Виконайте ці п'ять дій перш ніж встати:- ляжте на бік, зігніть ногу згори та підніміться на лікті або руки;- потягніть себе до крісла або іншого міцного предмета, потім встаньте на коліна, поклавши обидві руки на крісло або предмет;- поставте перед собою сильнішу ногу, тримаючись за стілець або предмет.- дуже обережно, обернися і сядь. Практикуйте ці кроки часто і будьте готові на випадок, якщо ви впадете. Найбільше зберігайте спокій.

Номер слайду 5

Що робити після падіння, якщо Ви НЕ можете встати- якщо ви відчуваєте який-небудь дискомфорт або не можете встати, спробуйте отримати допомогу;- звернетеся по допомогу, якщо є вірогідність, що вас почують;- якщо у вас є облаштування екстреного виклику або телефон під рукою, використайте його;- якщо ви цього не зробите, спробуйте підійти до телефону або до місця, де вас почують;- шумите предметом, який опинився біля вас під рукою, щоб притягнути увагу;- чекайте допомоги в найбільш зручній для вас позиції;- якщо можете, покладіть подушку під голову і накрийте себе предметом одягу або ковдрою, щоб зігрітися;- спробуйте рухати суглобами, щоб полегшити кровообіг.

Номер слайду 6

У яких випадках після падіння з висоти потрібна медична допомога. Чи є ви жертвою або свідком падіння, ніколи не варто недооцінювати його серйозність. Навіть якщо здається, що ніякої шкоди не було, можуть бути наслідки. Ось деякі з причин для відвідування лікаря :- втрата свідомості безпосередньо перед або після падіння;- сильний або затяжний біль;- запаморочення;- нудота;- загальна слабкість;- головні болі;- проблеми із зором;- сонливість. В деяких випадках падіння може бути ознакою хвороби або викликано прийомом ліків, які продаються в аптеці без рецепта.

Номер слайду 7

Перша домедична допомога при травмах. Дії при забої:забезпечити пошкодженій ділянці тіла спокій;накласти на місце травми тугу пов'язку та підняти уражену ділянку тіла;прикласти до травмованого місця щось холодне;обробити дезінфікуючим засобом місце забою, якщо на ньому є подряпини;при забоях внутрішніх органів одразу звертайтеся до лікаря.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Перша допомога при переломах

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Як допомогти при розтягненнях?Перша допомога при вивиху. Розтягнення - частковий розрив сухожиль або зв’язок суглоба. Але може відбуватися й розтягнення м’язів. Його причини: надмірні фізичні навантаження, а також удари і падіння, під час яких виникає різкий рух в суглобі. Коли навантаження на зв’язки, сухожилля або м’язи підвищується, вони спочатку максимально розтягуються, а після ─ частково рвуться. Хороша новина в тому, що наші м’язи і зв’язки можуть самостійно відновлюватися, а щоб прискорити цей процес:прикладіть лід — так ви зменшите біль і набряк підніміть ділянку з розтягненням вище рівня серця — так можна уникнути набрякунакладіть тугу пов’язку на ушкоджений суглоб. Фіксуючи кінцівку, пам’ятайте, що в ній повинна зберегтися нормальна циркуляція крові Набряк став більше — зверніться до лікаря-травматолога. При вивиху відбувається зміщення суглобових кінців кісток. Його причиною може стати різкий рух, що перевищує нормальну рухливість суглоба. Наприклад, при позіханні може статися вивих нижньої щелепи. Головні симптоми вивиху — сильний біль, деформація суглоба, повне або часткове порушення його рухливості. Також може спостерігатися неприродне положення кінцівки, зміна її довжини. При відкритому вивиху утворюється рана. Головне, що потрібно зробити при вивиху — знерухомити травмований суглоб за допомогою шини (якщо мова йде про суглоби ніг) або косинки (при вивиху суглобів рук). Також можна прикласти холод, щоб зменшити біль. Пам’ятайте, що вправляти вивихи може тільки лікар.. Будьте здорові!

Номер слайду 11

Перша домедична допомога при опіках. При опіках окремих частин тіла шкіру навколо опіку необхідно протерти спиртом, одеколоном, водою, а на місце опіку накласти суху стерильну пов'язку. Змащувати поверхню опіку жиром або будь-яким кремом не потрібно. При невеликих опіках І ступеня на почервонілу шкіру необхідно накласти марлеву салфетку, змочену спиртом.

Номер слайду 12

Як надати першу допомогу при опіках

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Закриття опікової поверхніЗнеболення. Чого не слід робити. Після охолодження опікову поверхню потрібно закрити для обмеження її контакту з навколишнім середовищем. Так ви знизите вірогідність розвитку інфекційного процесу. Для закриття ушкодженої ділянки можна використати бинтово-марлеву пов’язку (як суху, так і оброблену антисептичним розчином). Такі пов’язки не повинні подразнювати рани і посилювати больові відчуття. Якщо у вас є знеболюючі препарати, можна дати їх потерпілому. В даному випадку можна використати як таблетовані, та і ін’єкційні форми знеболюючих препаратів. Для цих цілей підійдуть нестероїдні протизапальні препарати, наприклад, кеталгин, диклофенак, німесулід ,дексалгін, парацетамол і інші. Найбільш розповсюдження помилка при опіках  - це змазування ушкодженої ділянки маслом, кремом, маззю, яєчним білком і іншими подібними засобами. Це категорично не можна робити, оскільки такі засоби  утворюють плівку на поверхні шкіри, що тільки погіршить теплообмін, а значить, опік пошириться вглиб тканин. Крім того не можна відривати прилиплу до рани одяг і проколювати утворені пухирі. На тільки,що обпечене місце не можна наносити про опікову піну.  

Номер слайду 14

Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах.

Номер слайду 15

Кровотеча - загрозливий здоров'ю та життю стан, при якому потрібно діяти негайно. До приїзду медиків слід вжити всіх необхідних заходів, щоб у потерпілого залишалося якомога більше шансів на повноцінне життя.  До способів зупинки кровотечі належать такі:підвищене положення кінцівки;максимальне згинання кінцівки в суглобі;пальцеве притискування великих судин до кістки;накладання стискуючої пов'язки;накладання джгута;притискування судини в рані..

Номер слайду 16

Перша допомога при капілярній кровотечіЯк зупинити кровотечу з капілярів? По-перше, потрібно обробити краї ранки розчином антисептика (перекис, йод, зеленка). По-друге, накласти нетугу марлеву пов'язку. Перед тим, як забинтувати покладіть на поверхню рани вату. При великій площі пошкодження необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою

Номер слайду 17

Перша допомога при венозній кровотечіКров'яні згустки при кровотечі з вени не можна видаляти, оскільки це може спровокувати ще більшу крововтрату. У якості першої допомоги слід накласти що давить асептичну пов'язку з міцного бинта або тканини. Якщо цей спосіб виявився неефективним, рекомендується використовувати джгут-турнікет. Під ним, щоб уникнути небажаного травмування шкіри повинна бути вата або інший м'який матеріал і записка з часом накладення. Максимальна тривалість перебування джгута на тілі потерпілого становить 1 годину в холодний сезон (зима, осінь) і 2 години в тепле. Якщо перевищити ці тимчасові рамки виникає ймовірність наркотизації тканин. Замість джгута можна використовувати різні підручні матеріали - тугі пояси, краватки, короткі палиці з тканиною, закручені рушники та т.п.

Номер слайду 18

Перша медична допомога при артеріальній кровотечіПерша медична допомога при кровотечах з артерії вимагає особливої ​​уважності, реактивності та швидкості. Переконайтеся, що у потерпілого немає переломів і підніміть кінцівку з пошкодженням. Тканинну закрутку або джгут слід розмістити вище місця пошкодження. Тимчасовий ліміт такої ж, як і для зупинки венозної кровотечі. Замість закріплювального матеріалу можна притиснути артерію пальцем в місці пульсації вище точки пошкодження. Якщо кровоточить ліктьова, підколінної, стегнова, плечова артерії, потрібно зафіксувати кінцівку в максимально зігнуту і підняту позицію.

Номер слайду 19

НАКЛАДЕННЯ ДЖГУТАЕфективна перша допомога при кровотечах вимагає 100% оплати зупинки потоку крові з пошкодженого кровоносної судини. Якщо перев'язувальні матеріали, закрутки з тканин і інші підручні засоби виявляються безсилими в цьому питанні, варто скористатися джгутом. Але пам'ятайте, що це крайній захід, оскільки в більшості випадків вона призводить до пошкодження тканин і нервових стовбурів. Накладення джгута показано також при травматичної ампутації, складності визначення місця кровотечі.

Номер слайду 20

При носовій кровотечі людину необхідно посадити, ввести тампон, змочений перекисом водню, і покласти в області перенісся холодний вологий рушник. Назад закидати голову не можна, оскільки кров, стікаючи по задній частині стінки глотки, буде заковтуватися.

Номер слайду 21

Перша допомога: як можна швидше прикласти до рани тканину, складену в декілька шарів, або скатку бинта для її екстреної герметизації. Венозна кровотеча з ран на голові представляє набагато більшу небезпеку, ніж артеріальна. При пораненні вен голови в них всмоктується повітря, що може призвести до миттєвої смерті від повітряної емболії протягом 3 - 5 секунд.

Номер слайду 22

Як запобігти виникненню паніки. Часто дихаєте, пітніють руки, не можете сконцентруватися, відчуваєте раптову тривогу та страх? Ймовірно, у вас панічна атака. Що провокує у вас паніку? Чи можна якось позбутися цього фактору? 

Номер слайду 23

Як запобігти виникненню стресу1. За будь-якої можливості спати, навіть якщо вам здається, що не втомилися.2. Вживати більше води.3. Робіть інформаційні паузи у читанні новин та перегляді соцмереж.4. Намагайтеся якомога менше шкодувати за матеріальними речами.5. Складіть план того, що ви зробите після нашої перемоги.6. Замість новин говоріть близьким «Я тебе люблю» та обіймайте їх.7. Посмішка та жарти – найкращий захист від стресу.

Номер слайду 24

У вас паніка?????{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ДИХАННЯРозслабляннія м'язів. Обмежте подразники. Під час панічної атаки люди несвідомо неглибоко і швидко дихають. Пошукайте техніку дихання, яка підійде саме для вас. Вивчіть її, попрактикуйте вдома в спокійних умовах. Спробуйте почергово розслабляти м'язи. Зосередьтеся на них, на своїх відчуттях. Це дасть вам силу і допоможе опанувати себе.знайдіть тихий, спокійний куточок, щоб розслабитися та попрактикувати дихальні вплави. Якщо це неможливо – зосередьтеся на одній справі, думці чи фразі, яка вас. Тримайте поблизу ноутбук. Використовуйте аудіододатки. Менше кави. Запишіть думки, які вас мучать, страхи, причину атаки, якщо ви знаєте про неї, роздрукуйте і викиньте. коли їдете у громадському транспорті. Завантажте музику, аудіокнигу, звуки природи – щось, що допоможе вам сконцентруватися і взяти себе в руки.кофеїн може спровокувати панічну атаку, особливо якщо вас лякають натовп або замкнутий простір. Замість неї пийте воду – вона запобігає зневодненню організму.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Психологічна самодопомога{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вправа «Самоконтроль зовнішнього прояву емоцій» Вправа «Поплавок в океані»В момент дії стресових факторів, при зростанні емоційного напруження, необхідно запустити питання самоконтролю: «Як виглядає моє обличчя? Чи стиснуті мої зуби? Як я сиджу? Як я дихаю?». Якщо виявлені ознаки напруження, необхідно: 1. Довільно розслабити м'язи, для розслаблення мімічних м'язів використовуйте наступні формули: м'язи обличчя розслаблені; брови вільно розведені; лоб розгладжений; розслаблені м'язи щелепи; розслаблені м'язи рота; розслаблений язик, крила носа; все обличчя спокійне і розслаблене. 2. Зручно сісти, встати. 3. Зробити 2—3 глибоких вдихи і видихи. Сядьте зручно. Дихання спокійне та рівне. Закрийте очі і розслабтеся. Уявіть, що ви маленький поплавець в океані. У вас немає мети, компасу, карти, керма, весел. Ви рухаєтеся туди, куди несе вас вітер і океанські хвилі. Велика хвиля може на якийсь час накрити вас, але ви знову виринаєте на поверхню... Спробуйте відчути ці поштовхи і виринання... Відчуйте рухи хвиль, тепло сонця, краплі дощу... пружність товщі моря під вами, яка підтримує вас. Прислухайтеся до свого тіла, які відчуття виникають у вас, коли ви уявляєте себе маленьким поплавцем у великому океані

Номер слайду 27

Домашнє завдання: Скласти свою ресурсну валізу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Коваленко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Писаренко Надія Вікторівна
    Дуже змістовний матеріал. Використала у своїй роботі вчителя-дефектолога з інклюзивними дітьми. Дуже вдячна за таку гарну презентацію і допомогу нам, вчителям. Успіхів Вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ляскало Ольга Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шевченко Майя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Кирницкая Ольга
    Щиро дякую за допомогу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Ярова Валентина Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Усата Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Василенко Катерина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
Додано
24 вересня 2022
Переглядів
21769
Оцінка розробки
5.0 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку