Презентація "Самолікування"

Про матеріал
Фразу " Самолікування " ми бачимо щодня, однак кількість людей , що не поспішають до лікаря за порадою, меншою не стає. Чому самолікування може нанести здоров'ю більше шкоди, ніж сама хвороба, розповість ця презентація.
Перегляд файлу

САМОЛІКУВАННЯ

image

image

ТА ЙОГО

ШКІДЛИВІСТЬ

ЩО  ВХОДИТЬ В ПОНЯТТЯ «САМОЛІКУВАННЯ»?

imageimageСамолікування – це не тільки прийом ліків без консультації з лікарем. Мусимо зазначити, що сюди входять і самостійний прийом вітамінів, профілактика, масаж, грілка та гірчичники, відмова від вакцинації, проведення самостійних подальших дій при порушенні здоров’я, навіть рішення вийти на роботу з температурою 37,2°С – це все самолікування! Загалом будь-які дії, що можуть вплинути на ваш організм можна вважати самолікуванням. Особливо ця проблема стосується батьків, які самостійно лікують дітей тими засобами, які колись вживали самі.

ЧОМУ ЛЮДИ ВДАЮТЬСЯ ДО

САМОЛІКУВАННЯ?

imageimageбрак часу та коштів на відвідини лікаря; недовіра до сучасної медицини; поради подруги/свата/брата по третьому коліну, навіть інстаграмблогера; доступ до інформації онлайн (не завжди достовірної інформації); заохочуюча реклама лікарських засобів.

ДО ЧОГО МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ САМОЛІКУВАННЯ?

imageimageможливість виникнення алергічної реакції на той чи інший препарат, навіть анафілактичного шоку; букет побічних реакцій при прийомі лікарських засобів; резистентність організму, тобто, при наступному прийомі даного лікарського засобу ефект поступово знижується; можливість передозування лікарського засобу внаслідок неправильного прийому; подальша резистентність бактерій до антибіотиків, що наразі набирає катастрофічних обертів; перехід захворювань у хронічні форми; приєднання вторинних захворювань внаслідок неправильного лікування; звикання до лікарських препаратів; неправильна комбінація лікарських засобів, які разом можуть принести негативний вплив та ін.

image

ПОМИЛКИ, ЯКИХ МОЖНА ПРИПУСТИТИСЯ ПІД ЧАС САМОЛІКУВАННЯ

1. imageНеправильно поставлений діагноз. У багатьох захворювань схожі симптоми, навіть банальний нежить може бути симптомом більш серйозного захворювання, тому тільки фахівець може поставити точний діагноз.

2. Спотворення клінічної картини і пропущення ускладнень.

imageПід дією ліків симптоми будь-якого захворювання можуть спотворитися. Особливу небезпеку несуть болі в животі, у таких випадках дуже важко діагностувати кишкову інфекцію або "гострий живіт" - стан, який може погрожувати життю.

ПОМИЛКИ, ЯКИХ МОЖНА ПРИПУСТИТИСЯ ПІД ЧАС САМОЛІКУВАННЯ

3.       imageПомилки при виборі лікарських засобів. Враховуючи діагноз, наявність хронічний захворювань чи алергій, тільки фахівець може призначити правильні лікарські засоби сумісні один з одним та усіма показниками.

4.       Неправильне дозування.

imageПідібрати дозу препарату може тільки фахівець, адже при цьому враховується цілий ряд чинників. Запам'ятайте, що передозування будь-яким препаратом може призвести до певних наслідків, від шкірної висипки до інвалідності чи смерті.

ВІДПОВІДАЛЬНЕ

САМОЛІКУВАННЯ -

imageimageце “розумне застосування самим пацієнтом лікарських засобів, що знаходяться у вільному продажу, з метою профілактики та лікування легких розладів стану здоров’я до надання професійної лікарської допомоги”.

ПРАВИЛА, ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ВІДПОВІДАЛЬНОМУ САМОЛІКУВАННЯ:

При перших проявах нездужання не поспішайте вживати ліки.

imageimageПостарайтесь з’ясувати причину збою. Такий аналіз допоможе вам зорієнтуватися щодо вживання ліків. Ніколи не використовуйте “улюблені ліки” від усіх недуг. Не варто приймати кілька препаратів одразу. У такому випадку вони впливають не лише на ваше самопочуття, а й один на одного, що може дати несподіваний і небезпечний ефект.

Лікуйтеся якомога меншою кількістю ліків. Принцип “велика доза- великий ефект” не працює. Швидше навпакиви наражаєтеся на небезпеку передозування, що загрожує як миттєвими так і віддаленими наслідками.

ПРАВИЛА, ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ВІДПОВІДАЛЬНОМУ САМОЛІКУВАННЯ:

Самолікування в часі має тривати недовго. Якщо хвороба затягнулася більше, як на 5 днів, йдіть до лікаря.

imageНе все “натуральне” безпечне. Навіть лікарські трави і домашня фізіотерапія вимагає правильного і дозованого застосування. Якщо симптоми недуги вам незнайомі, утримайтеся від будь-яких ліків. Може ці неприємності минуться самі собою, або в часом стануть більш зрозумілими. І тоді можна буде знайти до них відповідний лікувальний підхід. Не займайтеся самолікуванням при:

-     помутнінні чи втраті свідомості;

-     перебоях в роботі серця, коли ви відчули це вперше;

-     паралічі окремих частин тіла;

-     незрозумілих болях в животі та грудях;

  10. Якщо в процесі самолікування виникають нові проблеми, треба негайно звернутися до лікаря.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ

ШКІДЛИВИМ ДЛЯ

imageВАШОГО ЗДОРОВ'Я!

imageНе варто робити помилок! Проявіть турботу до власного здоров’я та здоров’я близьким вам людей. У випадку появи будь-яких проблем зі здоров’ям зверніться до лікаря, адже саме лікар надасть найбільш дієву допомогу!

image

pdf
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
27 серпня 2023
Переглядів
404
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку