Презентація "Самострахування при падіннях ч5"

Про матеріал
Методична розробка для навчання навичкам самострахування при падінні назад через перекид. Розроблена як покроковий посібник з текстовими поясненнями і відео демонстрацією прийомів самострахування у випадках втрати рівноваги при заняттях активними видами діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

САМОСТРАХУВАННЯ ПРИ ПАДІННЯХ Частина п’ята перекидом назад МЕТОДИЧНА РОБОТА ВЧИТЕЛЯ ФІЗКУЛЬТУРИ ЧЕРКАСЬКОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ I-III СТУПЕНІВ №10 ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПАКА ЕДУАРДА

Номер слайду 2

В цій роботі ми розглянемо самий небезпечний вид втрати втрати рівноваги, який найчастіше трапляютєся у випадках падінь при лобових зіткненнях і на слизьких поверхнях.

Номер слайду 3

Самострахування при падінні назад (через перекид назад). Цей вид страхування дозволяє створити умови, які максимально забезпечують уникнення травматизму при такому виді втрати рівноваги, коли людина вимушена летіти або котитися назад. При подібному випадку необхідно виконати такі дії: а) Швидко прийняти положення групування як при перекиді назад. Підкласти під себе одну з ніг так, щоб вона прийняла на себе навантаження на початку контакту тіла з підлогою замість крижі. б) Виконати перекид назад таким чином, щоб вісь напрямку руху відбулася не вздовж хребта (як в гімнастичному варіанті), а поперек хребта (по діагоналі поверхні спини). Це дозволить максимально виключити ділянки хребта (особливо крижі і попереку) від контакту з поверхнею падіння і, таким чином значно знизить ризик травматизму. в) По мірі наближення фази проходження повз підлоги голови розташувати руки так, щоб виключити контакт голови із поверхнею. Для цього обидві руки повинні бути розташовані на одному боці від голови. Одна ближче до вуха, розгорнута долонею назовні (щоб збільшити поверхню захисту голови). Друга трохи далі від неї, також розгорнута долонею назовні, щоб підхопити силу оберту і спрямувати напрям котіння в остаточну фазу дії. Ноги при цьому повинні бути зігнутими, щоб виключити удар прямих кінцівок об підлогу і вчасно прийняти від рук навантаження сили котіння, допомагаючи таким чином перетворити процес котіння на підйом.

Номер слайду 4

МЕТОДИКА НАВЧАННЯ Перший етап навчання проводиться з положення стоячи на одному коліні. При цьому гомілка ноги, яка приймає навантаження тіла (задня нога) розвернута поперек напрямку руху, створюючи трикутник, всередині якого відбувається вихідна рівновага; Перейти до відео (вид спереду) Перейти до відео (вид с боку) Перейти до відео (вид с заду) Другим етапом навчання буде тренування вміння здійснювати перекат з положення стоячи на коліні з рівномірним розподілом навантаження під час котіння по всій поверхні тіла, яка задіяна в контакті з підлогою під час перекиду. Для цього учень сідає на бокову поверхню стегна задньої ноги, приймаючи перший імпульс падіння на м`язову частину стегна і гомілки, а не на крижу. Потім він, не зупиняючись, здійснює рух перекидом назад по діагоналі поверхні спини від тазостегнового суглоба опорної ноги до задньої поверхні плечового суглоба протилежної руки. На виході з оберту треба зосередитись на тому, щоб вагу тіла прийняли на себе долоні рук, не шия; Перейти до відео

Номер слайду 5

Третій етап повторює дії другого з перекидом назад через плече (не голову, щоб уникнути довготривалого навантаження хребта і потилиці) з положення стоячи; Перейти до відео Четвертий етап дає можливість закріпити навички падіння в умовах миттєвого виникнення необхідності здійснити самострахування (таке інколи трапляється при сильному поштовху або ударі с переду в груди, виставлені вперед руки, живіт і навіть у голову). Він виконується з асистентом і тренує вміння миттєво прийняти рішення щодо контролю самозбереження. Також він виховує звичку до відчуття польоту. Чим значно допомагає переборювати страх перед самим фактом несподіваної втрати рівноваги. Перейти до відео Варіації четвертого етапа Перейти до видео (вид с переду) Перейти до відео (вид с заду)

zip
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку