Презентація "Сармати"

Про матеріал
Презентація "Сарматські племена в Північному Причорномор’ї " Дана розробка уроку буде корисна для вчителів історії, які викладають у 6 класі з теми" Сармати на території України". Презентація підійде як під час асинхронного та синхронного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сарматські племена в Північному Причорномор’ї

Номер слайду 2

Сарматські племена (роксолани, язиги, алани й ін.) домінували на території України з ІІІ ст. до н. е.  по ІІІ ст. н. е. Численні племена, споріднені із скіфами, прийшли на територію України в ІІІ ст. до н.е. із Задоння і Північного Кавказу і увійшли в історію під загальною назвою сарматів. Свою назву вони отримали від того, що завжди були підперезані (тобто озброєні) мечем – а звучить це в праіранській мові “Авести” як “saormant”.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Зовнішньо сармати дещо нагадували скіфів. Ось, наприклад, як описував аланів сучасник: “Вони високі на зріст, вродливі і світловолосі, а лють в їх очах вселяє жах”. Античні автори завжди підкреслювали войовничість сарматів. У мирний час вони поділяли зони впливу й учиняли набігина праслов'янські села, на землі понтійського царя Мітрідата, на античні поліси (Ольвію, Тіру, Ніконій). Із сарматами вела постійні війни Римська імперія.

Номер слайду 5

З II ст. до н. е. у сарматів фіксуються загони катафрактаріїв — кіннота, озброєна довгими списами та захищена, часом разом із кіньми, важким захисним обладунком. У сарматів усі чоловіки були воїнами. Основу війська складала легка кавалерія, озброєна луками, списами та клинковою зброєю.

Номер слайду 6

Основою суспільного устрою сарматів була родова община,утворена групою споріднених сімей. Жили сармати табором, у наметах, які взимку утеплювали.

Номер слайду 7

Це був народ кочовий — залишалися вони на одному місці доти, допоки худоба не з'їдала траву. Ховаючи померлих, вони клали поруч із ними речі, якими ті користувалися за життя: чоловікам — зброю, кубки з вином; жінкам — прикраси, дзеркальця, голки.

Номер слайду 8

Сармати досить активно торгували шкірами, виробами ремісників. Але головний прибуток отримуваливід продажу рабів у різні країни світу. Уміли добувати й обробляти метали.

Номер слайду 9

Згодом вони перейняли від скіфів традицію поклоніння мечу. У релігійних поглядах сарматів панівними були культи

Номер слайду 10

Оскільки невід'ємною частиною життя цих кочівників була тварина, це позначилося на їхній культурі. Сарматські золоті й срібні вироби виконані в так званому звіриному стилі.

Номер слайду 11

Самобутні звичаї й традиції сарматів вплинули на звичаїй традиції народів, що жили поряд із ними. Як вважають мовознавці, від сарматів в українській мові збереглося багато слів. Наприклад:

Номер слайду 12

Особливістю сарматського соціального устрою було високе становище в суспільстві жінок. Сарматські жінки не лише підтримувалилад у господарстві й виховували дітей. Як ви вважаєте, чим ще вони займалися?

Номер слайду 13

Сарматки були воїнами нарівніз чоловіками. В могилу померлоїжінки, навіть дівчинки, крім прикрас, клали зброю. А родинні поховання формувалися навколо могили жінки, яку вважали праматір'ю. Помпоній Мела писав про сарматів: «Плем'я войовниче, вільне, непокірне і до того жорстоке і люте, що навіть жінки беруть участь у війнах нарівні з чоловіками». Також грецький історик зазначав, що їхні жінки «їздять верхи на полювання з чоловіками і без них, виходять на війну і носять однаковий з чоловіками одяг… жодна дівчина не виходить заміж, поки не вб'є ворога»

Номер слайду 14

Майже 600 років сармати наводили жах на античний світ, але у III ст. н. є. їхньому володарюванню в українських степах настав кінець. Спершу нищівного удару їм завдали ґоти — германські племена, які просунулися з Північного Заходу, а в другій пол. IV ст. н. є. їх добили гуни — нові кочівники, що з'явилися у степовій Україні з Центральної Азії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Очеретяна Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковальчук Наталія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
8778
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку