Презентація - «Щедрий вечір»

Сценарій до свята Старий Новий Рік - «Щедрий вечір»

Про матеріал

Презентація «Щедра кутя» ознайомлює з традиціями наших пращурів: святкування, обряди, ворожіння, прикмети. Сценарій щедрування на Старий Новий Рік містить приклади щедрівок та посівалок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щедра кутя13-14 січня

Номер слайду 2

Святкування його походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки.

Номер слайду 3

Старий Новий рік багатий на кулінарні традиції. За народними звичаями на Маланку зазвичай готують свинячі нутрощі, по них ворожать, яким буде врожай, а із свинячих ніжок варять дригало, щоб у людей не боліли ноги. Вшановують Маланку за якомога багатшими столами, а ще — пригощають посівальників пирогами, окрайцем «пирога Василя», горіхами, цукерками

Номер слайду 4

Як і на Святвечір, 13-го січня на стіл подають традиційні страви: хліб, узвар, голубці, рибу, вареники з різним начинням, млинці з салом тощо, та випікають спеціальні обрядові хліби — «Маланка» та «Василь». Однак головним частуванням залишається щедра кутя.

Номер слайду 5

Стравам приділяється дуже важлива роль: вважається, що чим більше розмаїття на столі в цей день, тим щедрішим буде наступний рік. 

Номер слайду 6

Щедру кутю роблять із зерна, меду і маку. Кожен із цих інгредієнтів має символічне значення. Так, зерно – це воскресле життя, мед – солодке життя і символ здоров'я, а мак – символ достатку в родині. Вважається, що чим більше складових у куті, тим краще наступного року житимуть господарі

Номер слайду 7

Святкування. Зранку цього дня починають готувати другу обрядову кутю — щедру. На відміну від багатої, її можна заправляти скоромниною. Як і на багатий вечір, кутю також ставлять на покуті. Крім того, господині печуть млинці, готують  пироги  та  вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників.

Номер слайду 8

Щедрування. Звечора і до півночі щедрувальники обходять оселі. За давньою традицією, новорічні обходи маланкарів, як і різдвяних колядників, відбуваються після заходу Сонця, тобто тоді, коли володарює усяка нечиста сила. Дівчата-підлітки поодинці чи гуртом оббігають сусідів, щоб защедрувати.

Номер слайду 9

На Меланки ходять також і парубоцькі гурти. Вони називаються «водити Меланку». Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, перевдягнений в жіноче вбрання і його називають Меланкою.

Номер слайду 10

За давнім звичаєм перебрані, закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на роздоріжжя палити «Діда», або «Дідуха», — снопи, соломи, що стояли на покуті від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Це мало очистити від спілкування з нечистою силою.

Номер слайду 11

  А наступного дня, коли починає світати, йдуть посівати зерном.

Номер слайду 12

Зайшовши до хати, посівальник сіє зерном і вітає всіх з Новим роком: Сію, вію, посіваю, з Новим роком поздоровляю! На щастя, на здоров'я та на Новий рік, Щоб уродило краще, ніж торік, - Жито, пшениця і всяка пашниця, Коноплі під стелю на велику куделю. Будьте здорові з Новим роком та з Василем! Дай, Боже!

Номер слайду 13

Прикметиякщо ніч проти Нового року тиха і ясна, буде щасливий рік не тільки для людей, а й для худоби;якщо сонце високо зійде, увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде врожай садовини;якщо іній рясно вкриває всі дерева, буде врожай на зернові та гарний медозбір;якщо падає м'який сніг, — на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим;який перший день у Новому році, то й рік буде такий;якщо на Меланії відлига, то чекали теплого літа

Номер слайду 14

Вірування та ворожіння. З щедрою кутею пов'язано багато побутових обрядів. Так, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, аби «Новий рік зустріти в мирі і злагоді». Хлопці, котрі перед цим «отримали гарбуза», вдруге засилали сватів з надією на згоду.

Номер слайду 15

Ввечері цього дня дівчата ворожать. За давнім звичаєм, коли дівчата починали ворожити, парубки викрадали в них вдома ворота або хвіртки, хоч би як не стерегли господарі. Щоб повернути втрату, батько дівчини мусив ставити могорич.

Номер слайду 16

В різних районах України існують свої форми ворожіння. Ось деякі з них:виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою — таким і буде суджений: якщо пес, то лихим, а життя собачим, вівця — тихим і сумирним тощо;біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо нечіпане, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки;кладуть під подушку гребінця і, лягаючи спати, промовляють: «Суджений-ряджений, розчеши мені голову!». Хто присниться, з тим і випаде одружитись;або перед сном кладуть в тарілку з водою кілька цурпалків з віника, приказуючи: «Суджений-ряджений перевези через місток». Якщо вранці цурпалка пристала до вінця, то дівчина побереться з тим, хто їй наснився.

Номер слайду 17

Щедрівки Щедрик ведрик, Дайте вареник, Грудочку кашки, Кільце ковбаски, Ще того мало - Дайте ще сала; Ще того трішки - дайте лемішки; (Або) дайте ковбасу, (Я до) дому понесу, (А) як дасте кишку, То з'їм в затишку!

Номер слайду 18

Щедрий вечір, добрий вечір,Добрим людям на здоров'я. А пан, як господар. Господиня, як калина. А діточки, як квіточки. Щедрий вечір, добрий вечір,Добрим людям на здоров'я!***Ой, господар, господарочку,Пусти в хату Меланочку,Меланочка чисто ходить,Нічого в хаті не пошкодить. Як пошкодить, то помиє,Їсти зварить та й накриє. Добрий вечір!

Номер слайду 19

Щедрий вечір, добрий вечір —І дорослим, і малечі!Щастя, радості, любові,Щоб завжди були здорові,Вдачу мали гарну й щируІ жили в умовах миру. Щоб Господь оберігав,Вам усе потрібне дав,Щоб забрав з думок неспокій,Дав багато мирних років.

Номер слайду 20

Посівалки. Сію, сію, засіваю,З Новим роком вас вітаю!На той новий рік,Щоб ліпше вродило,Ніж торік!Сію, сію, засіваю,Вашу хату не минаю,З Новим роком йду до хати,Щось вам маю віншувати: Щоби діти всі здорові,Їсти кашу всі готові,Щоб вам була з них потіха,А нам грошей хоч півміха!

Номер слайду 21

Ми прийшли до вас посівати,Щоб усіх пошанувати. Сієм, сіємо зерном,Новий рік щоб був з вином. Від їди щоб стіл ломився,Щоб і хліб не перевівся. Сієм, сієм, посіваєм,Щастя й радості бажаєм. Щоб і дома, і на поліВам всього було доволі. Сієм, сієм, посіваєм,З Новим роком Вас вітаєм!

pptx
Додано
11 січня 2018
Переглядів
12566
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку