Презентація "Що регулює цивільне право. Як реалізувати й захистити особисті немайнові та майнові права"

Про матеріал

Ця презентація є додатком до уроку з теми "Що регулює цивільне право. Як реалізувати й захистити особисті немайнові та майнові права", кожен слайд відповідає уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Що регулює цивільне право. Як реалізувати й захистити особисті немайнові та майнові права. Підготувала вчитель правознавства. Демич Інна Сергіївна

Номер слайду 2

«Розум полягає не тільки у знанні, але й у вмінні застосовувати знання на ділі» Аристотель

Номер слайду 3

ІІІ розділ «Ти і цивільно-правові відносини»

Номер слайду 4

Тема: Що регулює цивільне право. Як реалізувати й захистити особисті немайнові та майнові права1. Що таке особисті немайнові та майнові права.2. Як реалізувати цивільні права.3. Як захистити свої цивільні права.

Номер слайду 5

Що таке особисті немайнові та майнові права

Номер слайду 6

Особисті немайнові права. Право на життя. Право на охорону здоров’я. Право на свободу та особисту недоторканість. Право на повагу і честь. Право на вибір місця проживання. Право на таємницю листування. Право на свободу світогляду та віросповідання. Право на освіту. Право на відпочинок

Номер слайду 7

Майнові права. Права учасників правовідносин. Володіння майном. Розпоряджання майном. Користування майном

Номер слайду 8

Як реалізувати цивільні права

Номер слайду 9

Що означає здійснювати цивільні права на власний розсуд?Чому деякі цивільні права є й обов’язками?Як людина може відмовитись від майнового права чи передати його?Що означає добросовісна і розумна поведінка особи у здійсненні цивільних прав?

Номер слайду 10

Як захистити свої цивільні права

Номер слайду 11

Із Цивільного кодексу України. Стаття 161. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:1) визнання права;2) визнання правочину недійсним;3) припинення дії, яка порушує право;4) відновлення становища, яке існувало до порушення;5) примусове виконання обов'язку в натурі;6) зміна правовідношення;7) припинення правовідношення;8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади. органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Номер слайду 12

Понятійна картка юридичних термінів Позов – звернення заінтересованої або іншої уповноваженої на те особи до суду з проханням про розгляд спору і захист суб'єктивних прав. Позивач – фізична або юридична особа, учасник цивільного процесу, який пред'являє через суд до відповідача позов по спору, що виникає у цивільних правовідносинах. Відповідач – у цивільному судочинстві сторона, якій пред'явлено позов.

Номер слайду 13

«Як скласти позовну заяву» Найменування суду, до якого подається заява. Точна інформація про позивача і відповідача (ПІБ, адреса). Зміст позовних вимог. Виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Указівка на докази, що підтверджують позов. Указівка точних даних свідків (при наявності). Підпис позивача і дата подання заяви. Додатки до заяви.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Тема 14 С.82-86, скласти позовну заяву

pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
31 березня 2018
Переглядів
5058
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку