Презентація "Що таке корисні копалини?" для уроку природознавства у з класі

Про матеріал

Презентація « Що таке корисні копалини?» використовується на уроці природознавства у 3 класі за підручником Грущинська I.В. Природознавство. 3 клас, — К.: Освіта, 2013. — 176 с.

У школярів формуються уявлення про корисні копалини та способи їх видобутку,їх значення в природі, вміння розрізняти корисні копалини, познайомляться з цікавими фактами про корисні копалини, що видобуваються з надр Землі, відвідають художню галерею Матінки природи, попрацюють з паном Кротом.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке корисні копалини?Природознавство, 3 клас. Підготувала вчитель початкових класів Степнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Волноваської РДА Омельяненко Валентина Іванівна

Номер слайду 2

Мета:

Номер слайду 3

Робота в групах Навести приклади гірських порід і скласти цікаві розповіді про їх властивості

Номер слайду 4

Запам’ятай!Всі гірські породи, що використовуються людьми, називаються КОРИСНИМИ КОПАЛИНАМИ. Корисні копалини бувають твердими, рідкими,газоподібними. Тому й видобувають їх по-різному: у відкритих кар’єрах, підземних шахтах, у надрах Землі на бурових установках.

Номер слайду 5

Пофантазуй!За які природні багатства “відповідає” кожна царівна В. Васнецов Три царівни підземного царства

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Горючі (паливні) корисні копалини

Номер слайду 8

Нафту, газ, вугілля, торф та інші горючі копалини є особливо цінним ресурсом для будь-якої держави. Ті країни, які володіють великими запасами цих видів, мають можливість за допомогою цінової політики впливати на інші держави. А оскільки сучасне виробництво не можливе без використання енергоджерел, то продаж за завищеною ціною того ж газу може порушити економічну систему і призвести до істотного подорожчання собівартості продукції..

Номер слайду 9

Рудні корисні копалини (це копалини, з яких виплавляють метали).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Будівельні корисні копалини

Номер слайду 12

Будівельні корисні копалини Граніт Вапняк. Глина Пісок

Номер слайду 13

Гра «Істинні чи хибні судження»Кам`яне вугілля-це рідка корисна копалина. Природний газ-газоподібна корисна копалина. Нафта-це рудна корисна копалина. Пісок- це горюча корисна копалина. Глина- це нерудна корисна копалина.

Номер слайду 14

10 фактів про корисні копалини, що видобуваються з надр ЗемліІснує безліч корисних копалин, що видобуваються з надр Землі. Всі вони вкрай важливі, оскільки дозволяють отримати необхідні для комфортного життя речі. Вони дають можливість обігрівати оселі, харчуватися, переміщатися у просторі з великою швидкістю, робити чудові прикраси та багато іншого.

Номер слайду 15

Вугілля – найпоширеніше копалина, яка використовується у вигляді палива. Мало хто знає, що з 20-метрового шару торфу під тиском утворюється всього лише 2-х метровий пласт вугілля. Якщо аналогічний шар мертвої рослинності залягає на глибині 6 км, то пласт вугілля буде мати всього 1,5 м.

Номер слайду 16

Малахіт – напівдорогоцінне каміння, з якого робляться приголомшливі прикраси. Найбільший камінь, який вдалося добути, важив 1,5 тонни. Виявивши такий скарб, гірники подарували його імператриці Єкатерині. Пізніше камінь став експонатом петербурзького музею Гірничого інституту.

Номер слайду 17

Обсидіан – вулканічне скло. Цей матеріал має високу щільність. Він утворюється під впливом дуже високих температур при виверженні магми. Археологам вдалося знайти підтвердження того, що перші хірургічні інструменти виготовлялися з цього матеріалу.

Номер слайду 18

Сьогодні кожна людина знає що таке нафта, і як вона видобувається. Перша теорія походження цієї корисної копалини передбачала, що нафта є нічим іншим, як сечею китів. Чорне золото почали видобувати шляхом збору її з поверхні водойм. У нинішній час нафта викачують з надр Землі за допомогою насосних станцій.

Номер слайду 19

Вчені продовжують підносити все нові цікаві факти про метали. Так, золото було визнано одним з найбільш гнучких металів. Воно використовується навіть для виготовлення швейних ниток. З однієї унції золота можна отримати нитку довжиною близько 80 км.

Номер слайду 20

Надзвичайно цікаву історію має королева металів – платина. У XVL столітті вона була виявлена ​​іспанськими мандрівниками, які прибули до берегів Африки. Після дослідження цього матеріалу була виявлена ​​його тугоплавкость. З цієї причини платина була визнана непридатною і була оцінена нижче вартості срібла.

Номер слайду 21

Срібло здавна славиться своїми бактерицидними властивостями. Ще воїни стародавнього Риму використовували його для лікування. Якщо в бою людині наносилися серйозні рани, то цілителі обкладали місця каліцтв срібними пластинами. Після таких процедур рани швидко і без всяких ускладнень гоїлися.

Номер слайду 22

Алмази визнані твердими мінералами, що видобуваються з надр землі. При цьому удар, нанесений молотком з великою силою, може розколоти камінь на дрібні шматочки.

Номер слайду 23

Уран – це метал, який вважається одним з найважчих хімічних елементів. В урановій руді міститься незначна кількість чистого металу. Уран має 14 стадій перетворень. Всі елементи, що утворюються в ході перетворення, є радіоактивними. Безпечним вважається тільки свинець, який є завершальною стадією перетворення. Для повного перетворення урану на свинець знадобиться близько мільярда років.

Номер слайду 24

Мідь є єдиним металом, який не видає іскри при терті, тому інструменти з міді можуть використовуватися в місцях, де є підвищена небезпека загоряння.

Номер слайду 25

Поміркуй!Чому кам’яне вугілля називають “чорним золотом”, а нафту – “рідким золотом”?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Глушко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярмак Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гірняк Олександра
    Дуже гарна презентація. Вся інформація подана у доступній формі. Є цікавий матеріал, який мотивує вивчати дану тему. Всі світлини високої якості. Дякую за розробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мазур Таня
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
45498
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку